Напишете дума/думи за търсене

Щастливи в офиса? Мисията е възможна

Да бъдеш щастлив на работа? За много хора това е научна-фантастика, но за други е напълно и лесно постижимо. С какво “късметлиите” са по-различни? Не бързайте да се хвърляте на стандартния отговор, че просто са имали по-голям шанс. Истината е, че щастието е въпрос на нагласа и в много голяма част от случаите зависи изцяло от нас.

Съсредоточете се върху себе си
Преди всичко, за да сте щастливи в работата си, не трябва да очаквате професията или средата да ви направят доволни. Трябва сами да откриете поводите за доволство. Дори и да ви критикуват, дори и да имате много задължения, ако сте избрали да останете на тази работа, се съсредоточете върху причините за своя избор и не мислете много за негативите, с които се сблъсквате. Приемете ги просто като малки препятствия към постигане на по-дългосрочните ви цели.

Не се сравнявайте с другите
Престанете да мислите какво отношение има към колегите ви, дали получават повече от вас, дали се справят по-добре. Не си губете времето с тях, а го посветете на собственото си усъвършенстване. Завистта е основна пречка човек да е щастлив и не ни позволява да оценяваме нещата, които имаме. Така че никаква завист – това означава също и такава към хората извън работата ви – не се сравнявайте с приятелите си, нито кой какво работи, нито кой колко печели. Всеки човек има трудни периоди, така че вместо да обсъждате чуждите проблеми, измислете как да разрешите своите.

Научете се на търпение
В процеса на работа общуваме с други хора, много от които никак не допринасят за това да сме щастливи. Но ако оставяме всеки да ни вдига кръвното, никога няма да можем да достигнем до нирвана на която и да е работа. За да можем да сме част от екип, трябва да се научим на търпение, толерантност и най-вече – да можем да махнем с ръка и да забравим, ако се е случило нещо лошо, ако някой ни е обидил или нагрубил.

Всички сме хора и всички имаме своите лоши моменти, затова се научете да прощавате с лека ръка, защото не се знае кога ще се налага на вас да прощават. Не правете от мухата слон и вместо да набеждавате кой е виновен, максимално бързо намерете разрешение на проблема. Но това не означава да се оставяте да ви тормозят или обиждат. Винаги отстоявайте правата си, но спокойно, с разумен тон и най-вече – в подходящия момент. Изразяването на прекалени емоции в работата никога няма да ви доведе до удовлетворение.

Не бъдете перфекционист
Перфекционизмът е най-големият враг на щастието. Причината е повече от ясна – никой не е перфектен и да се стремите към невъзможното ви обрича единствено на безкрайни неудовлетворени усилия и множество разочарования. Това не означава обаче да се скатавате от работа или да не полагате усилия. Давайте максималното от себе си, но не се наказвайте, ако нещата не се нареждат винаги така, както сте ги планирали. Истинските лидери не са тези, които умеят да изпълнят идеално задачите си, а напротив тези – които могат да превърнат дори и дефектите в ефекти.

Търсете позитивното
Никога няма да стигнете до щастието, ако не го търсите. Затова сами се опитвайте във всяка ситуация да търсите позитивното, да подхождате положително към нещата, които се случват по време на работния процес, да се обръщате с усмивка към колегите си.

Когато е премерен и с уважение към другите, хуморът също е идеално оръжие срещу стреса. Винаги се запасявайте със забавни истории, които може да използвате дори като контраудар, ако някой ви нападне. Но в никакъв случай не се подигравайте на колегите си и не използвайте сарказъм. Освен това добре подбирайте колегите, с които общувате. Ако се движите с най-големия интригант и мърморко, няма как да не ви зарази с негативизма си.
---
Най-важното
Оставяйте работата в офиса. Не пренасяйте емоциите и притесненията си у дома. В момента, в който излезете от офиса, се отдайте на другия си живот – семейство, приятели, спорт, хоби. Това са всъщност най-важните неща, които трябва да ви правят щастлив.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X