Напишете дума/думи за търсене

Сок от грозде за добра памет

За лечебните свойства на гроздето и неговото антиоксидантно действие се пише отдавна. Но неотдавна екип от американски учени откри поредното ценно качество на гроздето за подобряване и засилване на паметта и концентрацията.

Учени от университета в Синсинати провели експериментално проучване сред доброволци на възраст между 75 и 80 г., които имали някаква форма на когнитивни нарушения и загуба на памет.

Тези, които са пили всеки ден по 100 мл. прясно изцеден гроздов сок в продължение на 12 седмици, показали по-добри резултати с всеки изминал тест, благодарение на мощното антиоксидантно действие и флавоноидите, съдържащи се в обвивката и сока на гроздето.

Според д-р Роберт Крикорян, ръководител на изследователския екип, консумацията на сок от грозде е лесен за прилагане метод, който може да предпази и да подобри паметта.

Домашна гроздова напитка

Гроздовият сок се смята за безценно безалкохолно питие, получено от гроздова мъст /шира/, в която е предотвратена алкохолната ферментация.

Захарта в него се усвоява направо от мускулите на тялото и сърцето и е мехлем за сърдечни и бъбречни заболявания.

Този сок е по-богат на витамини С, Р, и В1, много ферменти като инвертаза, протеаза, липаза, пектиназа, органични киселини и много минерални вещества - кали, калций, желязо, фосфор, магнезий.

Как да си го приготвим най-бързо

Гроздето се измива хубаво, смачква се и веднага трябва да се източи сокът /ширата/.

За да се избистри, се слагат на 1 л сок по 1 грам серниста киселина /6%/ и се оставя на хладно за 24 часа.

На по-другия ден с маркуч се източва бистрата течност и се подлага на по-нататъшна обработка чрез пастьоризация.

В стъклени бутилки се изсипва забистрената мъст, като се оставя въздушна камера и те се затапват с коркови тапи, които се завързват за гърлото, за да не изхвръкнат.

Пастьоризирането става в открити съдове, където бутилките се нареждат върху дървена скара, като се налива вода до нивото на мъстта в бутилките.

Водата се загрява до 75 градуса, а бутилките се изваждат след изстиването й.

Когато изсипвате сока в чаши, може да има лека утайка, която можете и да отстраните, но иначе трябва да знаете, че и тя е полезна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X