Напишете дума/думи за търсене

Лили спира да пее. Иска да се снима в киното

След като участва във филм, слиза завинаги от сцената

Да се откаже от певческата си кариера обмисля примата на българската естрада Лили Иванов. Преди това тя иска да играе във филм, който да се прожектира по кината.
„Веднъж Лили ми каза, че иска да се снима във филм, след което е готова да се откаже от сцената като певица. Това било едно от несбъднатите й желания - да се види на голям екран."

Примата има нов шофьор
Примата има нов шофьор
Предишният и служеше вярно няколко години
Предишният и служеше вярно няколко години

Това сподели актрисата от Военния театър Елена Райнова, бившата възлюбена на покойния режисьор Методи Андонов.

Досега на Лили са предлагани няколко сценария, но тя не е одобрила нито един. Причината е, че във всички Иванова е трябвало да играе певица, докато тя иска друга роля.

Иванова винаги носи кутия бонбони на личната си фризьорка
Иванова винаги носи кутия бонбони на личната си фризьорка

"В живота съм певица, в киното искам да вляза в друго амплоа" - категорична била примата.

Според 70-годишната Елена Райнова, играла в повече от 35 български и чуждестранни филма, със стотици роли в театъра, естрадната ни изпълнителка имала изключителен талант и сцената я обичала.

Райнова и Иванова се засекли на снимачната площадка през 1965 г. на снимките на игралния филм "Неспокоен дом" на режисьора Яким Якимов. Именно в него все още малко известната Лили изпълнява песента "Сърце" на Рита Павоне в кабаре. Иванова се появява като статистка, но разчувства всички с "и след дълъг път аз пак видях изгрева след гаснещия ден". На певицата ни са отделени близо минута и половина във възможно най-едрия план. Текстът е изпълнен брилянтно на италиански, а родната ни прима е с идеална външност. "Помня я като много красива. Филмът се снимаше в центъра на София. Оператор бе Емил Вагенщайн. Филмът е създаден по разказите "Мъжът, който приличаше на зорница" и "Испанска холера" на Павел Вежинов, а музиката бе композирана от Кирил Цибулка. Всички се стиковахме перфектно", спомня си Райнова.
"Помня, че Лили беше прекрасна. Още тогава ни впечатли с невероятния си глас", казва актрисата.

За тогавашното време филмът повдига въпроси за възпитанието на децата, говори и за отговорността на родителството. Едни от най-големите звезди на родното ни кино участват в продукцията. Покойният голям актьор Иван Кондов, който тогава все още е заслужил артист, играе Манасиев. Една от красавиците на Театъра на армията - Емилия Радева, е в ролята на Донка. Елена Райнова се въплъщава в Бистра, а другият студент е все още неизигралият ролята си в "Козият рог" Милен Пенев. Там влиза в образа на Борис. Ани Бакалова и Георги Черкелов допълват звездната трупа.

Елена Райнова
Елена Райнова

Иначе само след дни голямата ни актриса Елена Райнова ще празнува своя 70-годишен юбилей на сцената на Театъра на българската армия с представлението "Последни поръчки". Събитието е на 27 октомври от 19 часа. Там може да я чуете да казва прочутото - "Ям, плюскам, ям, плюскам", за любимите си банички в ролята на Берта Рийд. Или да поговорите с нея за участието й в знакови филми като "Момчето си отива", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Щурец в ухото", "Не се мотай в краката ми" и много други.

Лили АНГЕЛОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X