Напишете дума/думи за търсене

Невенът - красив и полезен

Задължитлен е за градината. Името му означава “невехнещ”

Невенът трябва да се превърне в постоянен обитател на градината ви или на балкона.

Защо ли? Защото топлите багри на цветовете ще ви радват през по-голямата част от годината. Защото се отглежда лесно. Защото ще бъде неотлъчен помощник за вас и верен пазач за другите ви растения. Защото с него ще можете да си приготвите чудесни чайчета, мехлеми и отвари срещу редица неразположения на тялото. Защото, освен всичко друго, ще можете да си хапвате частичка слънце.

Разхвърляйте го из цялата градина

Calendula officinalis е добър познайник на повечето градинари. Доста често се случва дори да не помнят кога са го засяли за пръв път или от къде е дошъл. Именно в това е чара му.

Ненатрапчивото присъствие в градината облагодетелства не само естетиката, но и другите зелени обитатели в нея. Невенът е добър компаньон за повечето културни растения, независимо дали са цветя, зеленчуци, или плодни дървета и храсти. Миризмата му отблъсква зелевата муха, бобовите бръмбари, листните въшки, молците по доматите и други летящи и пълзящи вредители. Затова няма да сгрешите, ако разхвърляте семенца навсякъде.

Пониква за 10-14 дни. Може да го отглеждате и в саксия

Семената на невена са способни да покълнат и в най-неблагоприятните условия. Но най-подходящото време за засяване е ранната пролет. Можете просто да разхвърляте семенцата в рохкава почва или да си подготвите разсад.

Летящият старт в контролирани условия ще ви даде възможност да сложите ред в хаоса, да го подредите в красива лехичка или да го поместите на между зеленчуците или в основата на някое овощно дръвче.

При директното засяване ще е необходимо да прореждате и разсаждате младите растения. Повече от добра идея е да отглеждате невен в саксия. Понеже не е взискателен, ще се справи и най-неопитният градинар. Разположете саксията на слънце. Поливайте при необходимост и не след дълго ще се радвате на малки слънца на балкона.

Поникването на невена отнема между 10 и 14 дни при подходящи условия. При слят посев препоръчваме прореждане на младите растения във фаза 2 - 3 същински лист. Избирайте силни и здрави растения, а дребничките оставете да се доразвият.

Обича слънцето. Поливайте редовно за оптимални резултати

Обикновено у нас се отглежда само невен с оранжеви цветове, но вече в търговската мрежа са достъпни толкова много разновидности. От различни нюанси на ораженвото до кремаво жълти и белеещи цветове, както и кичести и полукичести форми, а цената за пакетче семена е повече от приемлива.

Изберете слънчево място за невена, ако искате да цъфти обилно. На шарена сянка също ще се чувства добре, но цветовете ще бъдат значително по- малко. Предвидете около 30 см от растение до растение. Ако го засаждате в комбинирани лехи, знайте, че височината, която достига, е до около 60 см в зависимост от осветяването и сортовите особености. Няма да сгрешите и ако създадете монотонен цветен бордюр само с невен. Имайте предвид, че растението се напада от брашнеста мана. Затова избягвайте да го засаждате в близост до розови храсти. Други неприятности, с които може да се сблъскате при отглеждането на невен, са голите охлюви. Те са особено опасни за младите семеначета.

Колкото повече грижи полагате за оранжевия красавец, толкова повече ще се отблагодарява. Поливайте редовно, така че да поддържате почвата влажна, но не подгизнала. Почиствайте прецъфтелите цветове от време на време. Ако искате да си запазите семена, оставете най-едрите кутийки да узреят. Оставете ги на сенчесто и проветриво място. Когато се уверите, че са сухи, ги приберете в хартиен плик. Съхранете пакета на сухо място до следващата пролет.

Цветовете са чудодейна билка. Берете ги в топлите часове

Цветовете и поленът на невена съдържат естери, каротен и антиоксиданти. В листата пък се съдържат най- вече лутеин и бетакаротени. Екстрактите от билката намират широко приложение в козметиката и фармацията.

Грейналите цветове на невена имат редица ползи за човешкото здраве. Те имат способността да лекуват кожни раздразнения като рани, екземи, ожулвания, изгаряния, пъпки (включително от шарка). Действат пртивовъзпалително и забавят стареенето на кожата, освен това спомагат за заличаването на белези. Невенът помага да се отървем и от пърхота. Използва се като антивирусно и противогъбично средство. Помага при възпалено гърло и висока температура, а не на последно място стимулира имунната система.

Златните цветчета на невена се берат с къса дръжчица или без такава. За децата това ще бъде една забавна игра. Цветовете се берат в горещите часове, защото тогава съдържанието на полезни вещества е най- високо. Растението отделя секрет, подобен на смола. Той е лепкав и се отмива трудно, затова е добре да носите ръкавици, когато берете цветчетата

Изсушете обраните цветове веднага. Разположете ги на проветриво и сенчесто място на тънък слой. Когато са напълно сухи, ги приберете в хартиен плик или стъклен буркан за съхранение. Проверявайте билката от време на време, защото, ако е прибрана влажна, може да мухляса.

Следват 3 лесни рецепти...

1. Цветен чай срещу настинки

Срещу настинки и повишена температура се приготвя чай от цветове.

Кипнете около 200 мл вода и към нея прибавете 2 супени лъжици сушени цветове. Запарете за десетина минути и подсладете на вкус. Към цветчетата от невен може да се добавят няколко листенца мента или няколко капки лимонов сок.

2. Олио за красива и здрава кожа

Напълнете до половината чисто бурканче със сушени цветове. Допълнете го с растително олио (от слънчоглед, бадеми, коноп, кокос или с зехтин).

Затворете буркана и го оставете на тъмно за 4-6 седмици. Разклащайте от време на време. Ако искате да използвате по-бързо олиото, загрейте на слаб огън отвореното бурканче на водна баня без кипене за няколко часа.

Когато сте готови с приготвянето, прецедете сместа. Остатъка от билката можете да използвате като лапа при разширени вени, рани и срещу възпаления.

Готовото олио втривайте директно в кожата. Действа чудесно при суха и напукана кожа. Съхранявайте на тъмно до една година.

3. Мехлем срещу изгаряния и други кожни проблеми

Рецепти за приготвяне на мехлем от невен има много. Най-лесната е съставена от 200-250 мл неосоленна мас и две-три шепи сушени цветове. Съставките се загряват заедно на слаб огън, докато цветчетата се позапържат леко.

Прецедете течната мас и я налейте в малки бурканчета или чисти кутийки от крем. Съхранявайте на хладно до една година. Мехлемът използвайте при изгаряния, кожни раздразнения, рани и др. помага също при разширени вени.

За да има приятен аромат, към мехлема могат да се добавят различни етерични масла и други ароматни билки (лавандула, мащерка, мента).

Става и за салата. Не го опитвайте, ако имате алергии

А! И да не забравим! Вече можете да затворите устата на всеки, когато казва, че от цветя салата не става. Цветчетата на невена са ядливи и могат да се добавят в редица ястия, десерти, сокове и т.н. Ако сте любопитни и искате да експериментирате с невен и други ядливи цветове, то опитайте с бораго, латинка, виола, примула...

Ето и една цветна салатка с традиционни и не толкова традиционни зеленчуци - рукола, маруля, репички, чери доматки, веенчелистчета от невен, цветчета бораго и малко латинки. Да ви е сладко! Не забравяйте, че прашецът е алерген. Затова, ако имате склонност към алергични реакции, по- добре не опитвайте каквито и да е цветове. Вариант е да използвате само венчелистчетата за украса на ястия. (ХФ)

При употребата на каквито и да е билки и билкови продукти задължително се консултирайте с лекар или специалист. Не консумирайте под каквато и да е форма билки, третирани с химични препарати или такива, които скоро са подхранвани с минерални торове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X