Напишете дума/думи за търсене

Кремът няма място в банята

Всяка от нас има своя запас от козметика – той е нашето оръжие в борбата ни за красота и младост. Някои съхраняват „съкровищата” си на тоалетната масичка, други – в банята, а трети грижливо ги прибират в хладилника. Как да ги предпазите?

Парфюм
Тук грешките са фатални, защото ако не го съхранявате правилно, ароматът се променя. Основните врагове на парфюма са топлината, пряката слънчева светлина и кислородът. Ако не почиствате пулверизатора редовно, също съкращавате срока на годност. Забележите ли, че течността е променила цвета си, трябва веднага да изхвърлите парфюма, тъй като вече е вреден.

Бяла козметика
Никога не съхранявайте кремовете в банята. В топлото и влажно помещение се създават идеални условия за размножаване на бактерии. Най-добре е да ги държите в стаята, при условие, че не са подложени на пряка светлина.
Постарайте се да ги затваряте добре. Ако капачката не е затегната, в продукта проникват кислород и бактерии, да не говорим, че свойствата на лечебната козметика се неутрализират.

Не бъркайте в крема с ръце, дори и да сте ги измили старателно преди това, за да го предпазите от микроби. Можете да го правите със специална козметична мини лопатка или да изберете по-лесния вариант – крем в тубичка.

Не вярвайте на цифри. Срокът на годност, посочен на опаковката, показва колко време може да се съхранява продуктът докато е херметично затворен. След като го разпечатате, животът му се съкращава. Имайте предвид, че след отваряне кремовете и геловете са в добро състояние максимум шест месеца.

Тонални кремове, фон дьо тен
Изпирайте гъбичката за нанасяне на тоналния крем поне веднъж седмично. Важно е да не ги използвате повече от 5 – 6 месеца след отварянето, тъй като лесно могат да предизвикат алергии.

Лак за нокти
Понякога погрешно се смята, че лакът за нокти на практика има неограничен срок на годност. Само най-добрите марки могат да се ползват около две години. Пазете шишенцата на тъмно и хладно, като избягвате да ги носите постоянно в чантата си. Ако забележите, че лакът е станал прекалено гъст, го изхвърлете. И не го разреждайте с лакочистител или ацетон, за да не повредите ноктите си.

Пудра, руж, сенки
Най-важното е внимателно да почиствате апликаторите и четчиците през няколко нанасяния – може да го правите с вода и малко шампоан, за да предотвратите попадането на миниатюрни капчици пот от лицето ви в продукта. Не бързайте да ги изхвърляте, ако са се разтрошили – вероятно силиконът от тях се е изпарил, но ако са в срок и не сте ги държали на твърде топло място, все още са годни за употреба.

Червило, гланц за устни
При тях няма нищо сложно в съхранението, но ако се промени ароматът и консистенцията или гланцът стане на различни по цвят слоеве, не рискувайте да го използвате, за да не предизвикате алергична реакция.

Душгелове, измиващи средства за лице
Не пречи, ако стоят в банята, като най-важното е да са плътно затворени и най-добре в прибрани в шкаф, за да избегнете въздействието на влагата. В тях няма опасност да се размножат бактерии, но попадналата вода променя качеството им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X