Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако искаме детето ни да учи в чужбина

Наясно ли сте със стъпките, които децата ви трябва да изминат, ако са решили да следват в чужбина? Какви са актуалните срокове за кандидатстване, необходимите сертификати и условията в университетите?

Октомври е крайният срок за подаване на документи в Оксфорд и Кеймбридж

Там кандидатстването става през обща система чрез организацията UCAS. Тя посредничи и помага на студентите да изберет най-подходящото за тях обучение.

Изисква се формуляр на UCAS с лични и академична справка на английски за изучаваните предмети с броя на учебните часове на всеки от тях и получените оценки от 9-и до 11-и клас, списък с предметите от 12-и клас с прогнозни оценки, списък с избрани университети и програми, мотивационно писмо, препоръка от учител и данни от кредитна карта, с която ще се плаща таксата за регистрация в системата. За различните специалности има различни сертификати за доказване на степен на владеене на английски език, за които кандидатите предварително трябва да се явят на изпит в България. В изискванията от британските университети най-често е IELTS. Повечето приемат и сертификата САЕ, но с изискването да е получен с най-високата оценка - А. Сигурен вход за магистратури и доктарантури е СРЕ - той е за професионално владеене на езика. TOEFL iBT е всепризнат във всички университети във Великобритания.

Внимание

За да е успешна кандидатурата, не трябва документите да се подават в последния момент. Но и много ранното им подаване не гарантира място в университета.

Мотивационното писмо за Великобритания е важно и ако кандидатите ползват готови текстове от интернет, често се провалят на изпитите. Важно е то да бъде написано на английски или друг изискван език на високо ниво. Важни са мотивите за избора на кандидата и да бъде лично! В “Пълен кандидатстудентски наръчник за чужбина” ще откриете много съвети от специалисти (правила и клопки) за писане на мотивационно есе.

Как и кога се взема езиков сертификат

За сертификатите могат да се подготвят и да си изберат подходящи изпитни дати и сесии в София и страната в оторизираните изпитни центрове на Cambridge ESOL като Британски съвет, „АВО-Бел“, Britanica. Целият процес на регистрация, подготовка и проверка на резултатите може да бъде направен онлайн. Повече информация за курсовете за международни сертификати и изпитите може да откриете на: www.britishcouncil.org/bg ; www.cambridgeexams-avo.com ; www.britanica-edu.org.

За приемните изпити за университети в САЩ са необходими TOEFL/ SAT тестовете. Сроковете са индивидуални.

Срокът за прием в Германия е 15 юли

Добре е обаче условията да се проучат до декември в годината преди кандидатстване. Влиза се с приемен изпит, на който се допускат само кандидати, преминали през 12-годишно основно и средно образование. Задължителни документи са формуляр за кандидатстване, диплома за средно образование, сертификат за владеене на немски.

От януари започва кандидатстването във Франция

Между януари и април в годината на приема се подават документи за специалност архитектура във Франция. Всеки университет сам определя продължителностт на кандидатстване. До 15 юли пък е крайният срок за изпращане на българските дипломи за приравняване с белгийските. Това е първият етап от кандидатстването в Белгия. Вторият етап е през август.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X