Напишете дума/думи за търсене

Седмиците на модата тръгнаха с царствени колекции

МАРК ДЖЕЙКЪБС

Червено, синьо и златно ще са цветовете за следващата есен и зима

Активният сезон на ревютата започна и дизайнерите вече показват какво ще се носи през есента и зимата на 2016-2017 г. Аристократични, царствени одежди ще са една от водещите тенденции, с които почитателите на модата ще трябва да се съобразяват. Това се видя от първите дни на дефилетата.

Първи своите предложения показаха дизайнерите в Ню Йорк. Там ревютата бяха от 11 до 18 февруари. В момента са представянията в Мадрид и Лондон, които ще продължат до 23-и. На следващия ден ще започне голямата шумотевица в Милано. Популярни личности и спецове ще гледат предстоящите хитове в дамския гардероб до 1 март. На 2-и топмоделите ще се прехвърлят в Париж, където ще разхождат новите колекции до 9 март.

В досега представените идеи няма кой знае какви изненади или фрапантни излагания. Но в това няма нищо странно, първо, защото облеклата за есента и зимата са доста по-семпли от тези за пролетта и лятото. Второ, дефилетата са прет-а-порте, т.е. трябва да стават за носене в ежедневието. Развихрянето на въображението по традиция става при създаването на висшата мода. Да не забравяме и факта, че досега видяхме само колекциите в Ню Йорк и едва началото на ревютата в Мадрид и Лондон. По принцип

зад океана показаните модели са почти консервативни

на фона на тези в Европа. Това в никакъв случай не означава, че не стават, напротив - изглеждат семпли, но изключително стилни. На Стария континент винаги се търсят провокацията и различното. В Ню Йорк за пореден път огромен интерес предизвика Виктория Бекъм с новата си колекция. Разбира се, на първия ред идеите ѝ бяха аплодирани от съпруга ѝ Дейвид Бекъм, който изгледа дефилето заедно с трите им деца. Съвсем практични и изключително стилни тоалети представи бившата “спайска”, какъвто е и нейният собствен стил на обличане. Плетивата заемаха голяма част от колекцията. 

FELDER FELDER
FELDER FELDER

Блузи и рокли в два и три цвята са изплетени така, че да изглеждат все едно бюстие е сложено върху блуза. Като общо акцентът падаше върху бюста, в тази част бяха основните декорации. Допълнителни платки или нарочно направени плетки имитират сутиени.

Райета, каре и пепит са избраните от нея десени, които използва самостоятелно или комбинира поне два от тях в една визия. Чантите на Виктория Бекъм, които събират все повече почитателки, приковаха вниманието със странния си дизайн. Те са със съвсем къси дръжки, в които се пъха ръката до китката и се носят настрани - дъното не е към земята, а е вертикално и се опира в бедрото. Когато е натъпкана с всички видове джунджурии, които обичайно се събират в една чанта, тази едва ли е съвсем удобна за носене, но не може да се отрече, че изглежда наистина впечатляващо.

Обувките и ботите за следващата есен са с много остри върхове - поне според линията на съпругата на Дейвид Бекъм. Лак и лъскава кожа са избраните от нея материали.

Големите очила, които покриват голяма част от лицето, се връщат на мода. Всъщност тази тенденция тръгва пак още от тази пролет. Не всички дами харесват идеята, но за да са доволни всички, моделите са с всякакви форми. “Гучи” показаха огромни квадратни очила, чиито широки рамки са покрити с лъскави камъни. В Ню Йорк манекенки позираха с последната колекция на Даян фон Фюрстенберг. Ежедневните тоалети, показани на фона на декор, имитиращ офис, са с триизмерни шарки. Този десен присъства при голяма част от колекциите и на останалите дизайнери зад океана.

Официалните рокли са с дълбоки и задължително триъгълни деколтета, без обаче да са вулгарно разголени.
Царствената визия е в основата при предложенията на Томи Хилфигър. Идеите му са смесица между прилежните ученически облекла и аристократичните тоалети. Допълнителни яки, различни по големина и форма, обсипани с камъни, мъниста и пайети, са обединяващият акцент в цялата колекция.

Тъмносиньо, златисто, бяло и червено

са основните цветове, заимствани от одеждите на кралските особи, като към тях са добавени множество лъскави елементи. В косите на манекенките дизайнерът добави и малки корони.
Обувките са с високи и дебели токове, а в предната си част са със заоблени върхове. Те, както и сандалите, продължават да се носят върху къси плътни чорапи или варианти, декорирани с красива дантела.
Както се видя от ревютата, дебелите вежди май няма скоро да бъдат оскубани. Нещо повече, гримьорите допълнително ги увеличават и ги сресват така, че да изглеждат рошави.
“Оскар де ла Рента” се представи с по-скоро разочароваща колекция. Официалните рокли на модната къща изглеждаха скучни и наподобяваха нашите масови абитуриентски рокли. В горната част бюстиета, а надолу тоалетите се разкрояват, никаква фантазия в кройката, същото се отнася и за десените.
Царствени орнаменти имаше и при Ралф Лорън. Бели ризи с богато жабо и рокли в златисто и червено имитират аристократичните тоалети. В същия стил са и дългите манта в тъмносиньо, богато украсени със златни бродерии. Както винаги предложенията му за ежедневието са стилни и семпли, без екстравагантни нотки. Поли-панталони и дълги жилетки в бежово и кафяво са идеите му за офис облеклото. 

На триизмерния принт залага и Келвин Клайн. Материите са с печат, който имитира кожа с дълъг косъм, а краищата на дрехите са оставени непоръбени. И тази колекция е съвсем семпла, роклите и полите са до коляното, като кройката следва извивката на тялото. Тук-таме са вкарани големи плоски камъни, като това е единственият различен акцент.
С най-смели идеи се представи Марк Джейкъбс. Манекенките се появиха на подиума с доста обемисти тоалети, изглеждащи дори безформени. Някои от тях бяха навлекли по няколко връхни дрехи с различни дължини една върху друга. Всички предложения изглеждаха няколко номера по-големи, с този вид в дефилето се включи и певицата Лейди Гага. 
Широки и висящи палта, размъкнати манта,

дори официалните рокли са силно разкроени и надиплени, напълно заличавайки всякаква женственост. 
Доста по-цветно започна седмицата на модата в Мадрид. Агата Руиз де ла Прада в типичния си стил заложи на ярките цветове. В нейните колекции кройките не са толкова важни, колкото ефектното съчетание на различни контрастни тонове. А това винаги създава свежо настроение.
Татуирани манекенки, което иначе е изключение по ревютата, нае за представянето на своите тоалети Felder Felder в Лондон. Заедно с J. JS Lee това бяха първите, но никак невпечатляващи модели, с които стартира модната презентация на Острова. Тепърва обаче предстои да бъдат показани идеите на големите имена. 

РАЛФ ЛОРЪН
РАЛФ ЛОРЪН
 
АГАТА РУИЗ ДЕ ЛА ПРАДА
АГАТА РУИЗ ДЕ ЛА ПРАДА
 
ГУЧИ
ГУЧИ

ВИКТОРИЯ БЕКЪМ
ВИКТОРИЯ БЕКЪМ
J.JS Lee
J.JS Lee
КЕЛВИН КЛАЙН
КЕЛВИН КЛАЙН
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X