Напишете дума/думи за търсене

Витамин D бори грипа в края на зимата

Този жизненоважен витамин не ни достига през студените месеци, когато рядко имаме възможност да се излагаме на слънце. Не бива да допускаме обаче да стигаме до дефицит, защото ползите му за здравето ни са огромни.

В миналото се смяташе, че този витамин е необходим единствено за усвояването на калция и здравината на костите ни, което не е малко, но всъщност се оказва само малка част от полезните свойства на вълшебното D.
Днес учените са доказали, че той има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло:

- Според най-новите изследвания влияе върху големината на мускулите и способностите им да се свиват.

- Проучване сред американски военни пък доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система.

- Проучено е, че при прием на витамин D се намалява рискът от грип, пневмония и други дихателни възпаления. Причината е, че стимулира синтеза на антимикробните пептиди - истински антибиотици, които тялото ни само произвежда.

- Дори се твърди, че редовният прием на витамин D и калций намаляват риска от рак на стомаха, гърдата, яйчниците, простата, панкреаса, белите дробове и дори кожата.

Когато няма слънце - сьомга

90% от витамин D се образува от нашата кожа при излагане на слънце. Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани и то дори само при излагане на лицето, шията и ръцете са напълно достатъчни за набавянето на необходимото дневна доза. Разбира се през дългите мрачни зимни месеци, това понякога е невъзможно. Затова се запасете с този витамин чрез храната. Най-богати са сьомгата, херингата, сардините и яйцата.

Внимавайте да не го предозирате

Педиатърът д-р Пламен Масларски подчертава, че при някои хора излагането на слънце и здравословното хранене не са достатъчни за набавянето на необходимия витамин. Това се дължи на факта, че синтезът на витамин D намалява с възрастта, затова е добре след определена възраст той да се приема и в синтетичен вид. Допълнителен прием се препоръчва също на малките деца, на хората с тъмна кожа, защото при тях тя действа като филтър, както и за хората от рискови групи или живеещите в райони без достатъчно слънчева светлина. Педиатърът е категоричен обаче, че приемът на витамин D в синтетичен вид може да бъде назначен единствено от лекар, защото при предозиране той крие рискове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X