Напишете дума/думи за търсене

Шарапова губи 100 милиона долара заради допинг

Снимки: Ройтерс

Мария Шарапова усети бързо последствията от положителната й допинг проба. Часове след пресконференцията, на която най-добре платената спортистка в света обяви новината, един от основните спонсори на рускинята прекрати договора си с нея. Това ще струва на Шарапова около 100 млн. долара, предава bTV.

В последните 2 години тя печелеше по около 30 милиона долара от тениса и рекламите извън него. Прогнозите на "Forbes" за 2016-а и 2017-а бяха за около по 31 милиона приходи, както и нов договор с марка за спортни стоки след края на кариерата и, който се очакваше през 2018-а. За последно двете страни подновиха споразумението си през 2010 г., като тенисистката получи 70 млн. долара.

Шарапова ще бъде с временно спрени състезателни права от 12 март.

Мелдоният е вещество, създадено в Латвия през 70-те години на миналия век. Търговското му наименование е милдронат.

От 1 януари 2016 г. мелдоният влезе в списъка със забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA). Преди година антидопинговата лаборатория в Кьолн предупреди, че веществото допринася за увеличаването издръжливостта на спортистите, помага при възстановяването след тренировка, предпазва от стрес и подобрява дейността на централната нервна система.

Шарапова каза, че е ползвала милдронат в продължение на десет години по предписание на семейния си лекар. Антиисхемичното лекарство не е одобрено за употреба в САЩ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X