Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим захарната си зависимост

Всяка изкуствено създадена зависимост представлява риск за организма. Пристрастеността към сладкото е често срещан проблем, който може да предизвика ред здравословни проблеми.

Защо ни привлича сладкото

Повечето хора смятат манията си към сладкото за недостиг на воля, но проблемът не е толкова прост. Според лекарите има три основни причини, които водят до захарна зависимост. Най-безвреден е апетитът за сладкиши на фона на недобре балансирано меню или твърде строга диета. В този случай организмът се опитва да компенсира липсата на енергия и ви подтиква да търсите сладки и мазни продукти. Втората причина е психологическа – навикът да се търси в захарта решение на проблемите. По правило той се изработва при децата на родители, утешавани не с прегръдка, а с шоколад, или когато сладкишите са използвани в качеството на подкуп - „ако идем при зъболекаря, ще ти купя бонбони“. Когато детето стане възрастен, по навик компенсира всеки проблем с торта. Третата и най-сложна причина за зависимостта от сладкото, е способността на захарта да подпомага синтеза на серотонин – хормонът на щастието. Именно затова в
най-разпространения случай сладкото е средство за снемане на тревогата и повдигане на настроението.

Защо е опасна захарта

От деца знаем, че шоколадът разваля зъбите. И това е абсолютна истина – кариесът зависи пряко от количеството погълната захар. Освен това, простите и лесноусвоими захари бързо се превръщат в мазнини. Проблемът се задълбочава, тъй като те се отлагат под формата на излишни килограми, но са в състояние и да понижат активността на хормона инсулин, което повишава риска от развитие на диабет. Излишъкът от захар в кръвта псъщо така овишава вероятността от развитие на гъбични и инфекциозни заболявания.

Продукти, богати на серотонин

Тъй като основната причина за повишения апетит за сладко е недостигът на серотонин в организма, логично е да се опитаме да попълним дефицита по друг начин. Затова е важно да хапваме храни, богати на триптофан – аминокиселината, посредством която се изработва серотонин. Сред тях са сиренето, соята, граха, фасула, лещата, месото (телешко и пуешко), гъбите, яйцата, изварата, зърнените храни, макаронените изделия, хлябът, киселото мляко, плодовете, зеленчуците. Според лекарите движението чувствително намалява глада за захар.

Не се отказвайте напълно от сладкото

Несъмнено изпадането в крайности и пълната забрана на сладки храни не е добър ход. При отсъствието на захар се нарушава нормалния процес на кръвообращение в мозъка, което може да доведе до тромбози и други нарушения. Освен това, нормалното съдържание на захар в кръвта възпрепятства развитието на ревматологични заболявания, включително и артрит. Без захар е невъзможно функционирането на вътрешни органи като далака и черния дроб. Затова не се опитвайте напълно да забравите сладките храни, а просто нормализирайте консумацията им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X