Напишете дума/думи за търсене

Винарска изба „Опрев“ - една забележителна история

Еликсири от златна Добруджа!

„Ние доставяме не просто вина, а щастие и усмивки!“

Винарска изба „Опрев“ е на пазара повече от десет години. Намира се в малкото добруджанско село Добротица, на 36 км. от гр. Силистра.

Идеята за нейното създаване е резултат от убеждението и увереността на собственика на избата – Тодор Опрев, че българската земя може да бъде мощен извор на благоденствие за много хора, ако се стопанисва с любов, професионализъм и отговорност, както и да бъде фактор за развитието на бизнеса в България.

Терените, върху които са разположени лозята на избата попадат в климатичния район на Крайдунавската низина, за който е характерен умерено-континентален климат с горещо лято и много слънчеви дни. Районът е подходящ за отглеждане на сортове за производство на висококачествени бели и червени вина, както и на десертни сортове грозде.

Винарска изба „Опрев“ е модерна производствена структура, с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до готовия продукт. Вината се произвеждат изцяло от собствени лозя, което осигурява висок контрол върху входящите суровини.

Изба „Опрев“ е единствена в Силистра и областта, оборудвана с лаборатория, която отговаря за качеството на процесите и високия стандарт на произведените продукти. Разполага с линии за бутилиране както на стъклени бутилки, така и на
БИБ /Бег ин Бокс/.

Екипът на избата споделя мнението, че от традиционните български винени сортове, както и създадените нови такива, могат да се произвеждат автентични вина със собствен стил, характер и неповторимост.

В лозята на изба „Опрев“, се отглежда новият български сорт „Евмолпия“, от който се произвежда уникално за Северна България червено вино.

„Червен мискет“, е друг традиционен, местен сорт, от който се произвежда бяло вино – „Мискет“ и е със запазена репутация в тази част на страната. С приоритет са застъпени елитните бели сортове „Траминер и „Шардоне, а от червените- популярният сорт „Каберне Совиньон“.

Специализираният сортов състав позволява да се разкриват в дълбочина техните възможности за производство на високо-качествени вина, със запазена естественост и подчертана индивидуалност.

Избата произвежда вина под марката „Via Seletika“. Произходът и идва от думата „Seletika“. Това е името на древна римска провинция, която се простирала по тези земи. Тя се славела със своето вино.

Римляните твърдели, че виното има златист цвят като русите коси на местните девойки, вкусът му бел като техните устни, а опиянението, което давало, било
омайно като любовта им.

Възможността за развитие на винен туризъм в България, е друга актуална тема, която се споделя от екипа на избата. Този вид туризъм е не само начин за неговото развитие у нас, а и прекрасна възможност за популяризиране на уникалните български вина.

В духа на тази идея, през 2014г., към избата е изградена къща за гости  „Добротица“.

Тук, почитателите на Добруджа могат да усетят спокойствие и уют, топлина и радост в няколко стилно обзаведени стаи, с тераси откриващи невероятни гледки към природните забележителности на околността. С удоволствие могат да се насладят на вкусни, традиционни ястия и специалитети, в компанията на подбрани вина от винарска изба „Опрев“.

www.opreff.com

http://kashtadobrotitsa.com/

Контакти: с Добротица, общ. Ситово, обл. Силистра

0887626299; 0889513402;0887756112

X