Напишете дума/думи за търсене

Пресните подправки на балкона се садят сега

Мащерка

Има няколко вида мащерка, но най-често по пазарите ще срещнете градинска и лимонова – вземете си и от двете, прекрасни подправки за един куп ястия са. Също така съществува вид мащерка, която е устойчива през зимата и такава, която е топлолюбива. Размножава се чрез резници през лятото или чрез разделяне през пролетта. Засява се от март до май, а през зимата се държи на светло и прохладно. Напролет отново се вади навън и се подрязва, за да израсте. Мащерката понася суша, затова наблегнете на поливането само през периода на израстването. Тази подправка обича топли и светли места.

Важно:

Засадете мащерката в близост до другите си подправки и тя ще отблъсне листните въшки.

Магданоз

Една подправка, която е обичана от почти всяко ястие. Магданозът е двугодишно растение, което цъфти от юни до юли. Засява се през март чрез семена или корени и никне на тъмно. Изнася се навън в началото на пролетта. Необходимо е почвата й да се поддържа влажна, но не много. Обича светлината, но ако имате сянка на балкона си, не се колебайте да сложите магданоза там. През зимата се държи на сухо и прохладно и се полива от време на време.

Джоджен

Можете да го ползвате пресен или да си отгледате джоджен за сушене. Той е многогодишно растение. Засява се на пролет чрез семена или чрез разделяне на стари коренища. Цъфти от юни до август. Не го поливайте прекалено, достатъчно е почвата му да бъде влажна. Подправката обича слънце. Върховете на издънките му се изрязват, за да се образуват нови клонки.

Розмарин

Той е вечнозелен и ако го отглеждате правилно, може да добие доста големи размери. Затова му отделете по-голям съд. Хубавото е, че е едно от най-непретенциозните растения и многото грижи по-скоро ще му навредят. Засяването му е сложен процес чрез резници или засяване, затова най-добре си купете готово растение – има го на всеки пазар и във всеки по-голям супермаркет. Цъфти от май до юни, а след като прецъфти, трябва да се подреже. Полива се малко в периода на израстването. Като цяло предпочита сушата. Обича светло, топло, дори горещо. Но трябва да се пази от вятър. Когато температурите паднат под 0 градуса, го приберете на светло и прохладно място и го изнесете чак, когато навън се запролети. През зимния период се полива по малко.

Риган

Ако обичате да правите домашна пица, риганът е задължителна подправка във вашата лятна градина. Той израства доста, затова му е необходим по-широк съд. Засажда се през пролетта чрез разделяне на стари коренища и цъфти от юли чак до средата на есента. Риганът обича светло и топло. Не пропускайте да подрязвате цветоносните му клонки, за да бъде по-богат и по-кичест. Поливането е скромно, главно в периода на израстване.

Салвия

Позната е още като градински чай, но приложението й е доста по-широко от това на билка само за запарка на чай. Салвията пасва на меса и на скара, затова ви препоръчваме да откриете място и за нея на балкона си. Засаждането и става или през пролеттта, или чрез резници лятото. Салвията обича слънцето и топлината, но трябва да я пазите от вятър. Наесен я подрежете на половината. Не е необходимо да я поливате прекалено, тя по-скоро понася суша отколкото влага.

Чубрица

Кой не обича чубрица?! Още повече ще се влюбите в тази подправка, ако можете да си я откъсвате прясна от балкона. Тя е многогодишно растение, изключително непретенциозно и лесно за отглеждане. Обича много слънце и топло, но не преполивайте почвата. Макар да е многогодишна, след 3-4 години използвайте разсад и засадете наново. За да подсилите аромата й, е хубаво да откъснете младите стръкчета преди цъфтежа. Чубрицата цъфти през юли-август.

За още практични съвети, вкусни рецепти и разаговори със специалисти търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще научите с какво да се храните, за да предотвратите пролетната умора. Ще разберете повече за хранителните добавки и тяхната (не)полезност. Тук са и шест идеи за екзотични ястия без термична обработка.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно защо турската кухня е една от диктаторките на световния вкус. Ще ви предложим безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем с една от най-древните подправки – канелата, а наш специален гост е Джули Татуз, която ще ни разходи из тайнствата на арабските домакини.

Най-вероятно мислите, че тестените изделия не са от най-полезните, но ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ги направят по-здравословни. От броя ще научите как се прави гхи у дома, тук е и меню срещу затегнат стомах.

От д-р Боримир Фурнаджиев ще препоръча комбинации, които повишават имунитета. Ирина Андреева-Jolie от Манджичките на Jolie / Jolie's Food ще ви сподели любимите си спаначени рецепти за салата и тортиля, Габриела Цулин от едноименния блог ще подшушне предложения за най-любимите си кремове, а Таня Донева от Вкусното ми Хоби със Страст и Любов - Кулинарна фотография ще ни допусне в кухнята си, подарявайки ни нахутен кекс, сладко руло и тортата от омлети, която краси нашата корица.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X