Напишете дума/думи за търсене

Как да правим по-хубави снимки на децата си

Да фотографираш дете може да бъде истинско приключение. Всички, които са опитвали, знаят защо. Затова ви предлагаме няколко съвета от професионалисти по темата.

1. Подгответе се добре

Ако снимате в закрито пространство, си осигурете добър източник на светлина – голям прозорец например. Децата са бързи и не може да снимате при ниска осветеност. В същото време вгладената светкавица не е добър вариант, защото прави лицата да изглеждат плоски. Ако снимате навън, вероятно знаете основното правило – не снимайте срещу слънцето, освен ако не нагласявате ръчно фотоапарата си. Ако снимате с DSLR, най-добре снимайте в режим „Приоритет на бленда“. При слабо осветление най-вероятно ще трябва да настроите блендата до най-малкия номер. Ако и това не помага, качете ISO-то, нищо че изображението ще има малко повече шум. Колкото до обективите, един от най-силно препоръчваните за портрети е 50mm f/1.4.

2. Забравете за „зеле-е-е“

И без това децата често, когато видят насочен към себе си фотоапарат, си слагат “маската за снимки“. Знаете колко изкуствено изглеждат тези гримаси. Затова забравете за търсеното позиране и за насила доведените усмивки. Снимайте истински моменти, реални лица и ситуации. Най-добре би било, ако успеете да направите така, че малкият модел въобще не разбере, че го снимате. Освен това добрият портрет не изисква човекът да гледа в обектива. Ако малкото същество не ви поглежда изобщо, не го карайте. „Погледни тук, задръж малко там“ - забравете за тези реплики.

3. Снимайте близки планове

На фона на съвета да направите така, че детето да не забележи, че го снимате изобщо, този съвет изглежда неосъществим. Как да се приближите, без малкият човек да ви забележи? Отговорът е – с по-дълъг обектив. Проблемът е, че децата стават любопитни, особено когато държите някоя толкова голяма „играчка“ като фотоапарат с дълъг обектив, затова им позволете да го разгледат, да си видят първите снимки и след това се надявайте да се заплеснат в някоя игра, за да успеете да ги „хванете“ по време на нея. Не преглеждайте снимките веднага, след като сте ги направили, защото децата са бързи и в това време може да изпуснете някой добър кадър.

4. Не напрягайте обстановката

Недейте да тичате след детето и да го преследвате с фотоапарата. Това ще го изнерви и със сигурност ще го накара да се държи неестествено. Просто бъдете готови да вдигнете камерата, когато се създаде подходяща ситуация.

5. Преценете времето и мястото

Когато снимате, всичко е важно. Затова внимателно огледайте фона, пред който се намира вашият модел. Важно е да няма грозни цветове наоколо и твърде много стърчащи предмети като тръби, кабели и други. Фонът зад модела ви най-вероятно ще бъде размазан, но това не означава, че не е важен за кадъра. За да избегнете тежки сенки и сложи експозиции, заложете на времето рано сутрин, или късно следобед. Облачните дни също са подходящи, защото облаците омекотяват светлината.

6. Бъдете креативни

Намерете начин да се забавлявате заедно, докато снимате. Детето може да ви изненада с някои смени в настроенията, трябва да сте готови да му отвлечете вниманието. Освен това малките деца се чувстват най-добре в своя свят – сред играчките им, заедно с домашните им любимци, в собственото им креватче. Влезте в техния свят, почувствайте го, научете някоя игра и я заиграйте заедно. Когато предразположите детето, ще е много по-лесно да уловите щастливото му изражение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X