Напишете дума/думи за търсене

Фин ябълков кейк със зехтин

Необходими продукти:

80 г стафиди

2 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. бакпулвер

1 1/4 ч.л. сода за хляб

120 мл зехтин

3/4 ч.ч. захар

1 ванилия

2 яйца

3 ябълки

настърганата кора на 1 лимон

2 белтъка

50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Намажете с мазнина средно-голяма форма за кейк и я застелете с хартия за печене. Сложете стафидите в малка тенджера с вода на котлона и ги оставете да къкрят до омекване.

2. Загрейте фурната на 170°С. Пресейте в купа брашното, канелата, солта, бакпулвера и содата.

3. Разбийте зехтина със захарта, добавете ванилията и яйцата едно по едно. Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на дребно. Добавете ги към тестото, а след това сложете изцедените и охладени стафиди и лимоновата кора. Смесете всичко със сухите съставки.

4. Разбийте отделно белтъците на сняг и внимателно ги добавете. Прехвърлете тестото във формата и я сложете във фурната за около 90 мин. Проверете готовността на кейка с клечка за зъби.

Поръсете кейка с пудра захар, след като се охлади напълно. Увеличете количеството пудра захар, ако предпочитате по-сладкия вкус.

Търсете списание "Рецепти за здраве", за да имате винаги подръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от нашите кулинари и здравни специалисти и блогъри. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X