Напишете дума/думи за търсене

Фин ябълков кейк със зехтин

Необходими продукти:
80 г стафиди
2 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода за хляб
120 мл зехтин
3/4 ч.ч. захар
1 ванилия
2 яйца
3 ябълки
настърганата кора на 1 лимон
2 белтъка
50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
1. Намажете с мазнина средно-голяма форма за кейк и я застелете с хартия за печене. Сложете стафидите в малка тенджера с вода на котлона и ги оставете да къкрят до омекване.
2. Загрейте фурната на 170°С. Пресейте в купа брашното, канелата, солта, бакпулвера и содата.
3. Разбийте зехтина със захарта, добавете ванилията и яйцата едно по едно. Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на дребно. Добавете ги към тестото, а след това сложете изцедените и охладени стафиди и лимоновата кора. Смесете всичко със сухите съставки.
4. Разбийте отделно белтъците на сняг и внимателно ги добавете. Прехвърлете тестото във формата и я сложете във фурната за около 90 мин. Проверете готовността на кейка с клечка за зъби.

Поръсете кейка с пудра захар, след като се охлади напълно. Увеличете количеството пудра захар, ако предпочитате по-сладкия вкус.

Търсете сп. "Рецепти за здраве", за да имате винаги под ръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от нашите кулинари и здравни специалисти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK