Напишете дума/думи за търсене

"24 часа" разказва историята на последните 25 години с изложба (галерия)

Димитър Пенев разглежда изложбата.

С изложба на първи страници на вестник "24 часа" в НДК са представени историческите събития в последните 25 години. Тя е отворена от днес до 21 април и се намира на полуетаж "Изток" в НДК, над "Перото" и може да бъде видяна безплатно от всеки посетител на двореца на културана в София.

Специално за предпремиерата на изложбата дойдоха и някои от хората, сътворили история на страниците на в. "24 часа" като Димитър Пенев, треньор на футболните национали през 1994 г., първият главен редактор на вестника Валери Найденов, доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов, както и карикатуриста Ивайло Нинов, нарисувал всички карикатури с емблематичния Малък Иванчо във всеки един брой на в. "24 часа" в последните 25 години.

Вестникът преминава през годините успешно, защото бе създаден от най-добрия журналист Валери Найденов, заяви издателят на в. "24 часа" и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева.

Това е миналото на тези страници, но на 18 април, когато е рожденият ден на "24 часа" ще ви покажем бъдещето, обясни Гочева. На рождения ден на вестника ще бъде представена специалната книга "Новите 25", в която са прогнозите за следващите 25 години.

"Заедно с тези първи страници трябваше да покажете и първите страници на другите вестници. И тогава всичко щеше да ви стане ясно", каза пък първият главен редактор на вестника Валери Найденов.

За първи път откривам изложба на вестник, каза Георги Лозанов. "24 часа" създаде модела на журналистиката на прехода. Преди "24 часа" журналистиката бе някак си стъписана, но тогава се появи "24 часа" и започна да създава модела на журналистическия разказ, благодарение на който хората подреждат света си", подчерта Лозанов.

Ако някой може да запази в следващите години този откровен разговор, това е "24 часа", подчерта Лозанов.

Връщате ме в момента, когато рухна историческия материализъм и един от символите на това рухване бе "24 часа", който отвори прозорец за друго виждане, каза пък Иван Пушкаров, министър на индустрията в правителството на Димитър Попов и герой на първата страница от първия брой на вестника, излязъл през април 1991 г.

"Вестникът няма да умре, независимо от появата на много нови медии и възможности. Вестникът остава прозорецът към света", каза още Пушкаров.

"Редовно отварям страниците на вестника. И се връщам в Американското лято, който винаги ме връща в тези моменти", каза пък Димитър Пенев.

"Този вестник е празник както на хората, които го правят, така и на читателите му", пожела пък карикатуристът Ивайло Нинов. 

Първите страници са наредени на полуетажа на НДК.
Първите страници са наредени на полуетажа на НДК.
 
 
Георги Лозанов
Георги Лозанов
 
Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в. "24 часа" и предшествениците му Венелина Гочева и Валери Найденов
Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в. "24 часа" и предшествениците му Венелина Гочева и Валери Найденов
 
 
 
Иван Пушкаров
Иван Пушкаров
 
Иван Пушкаров разглежда първата първа страница на "24 часа".
Иван Пушкаров разглежда първата първа страница на "24 часа".
Екипът на "24 часа"
Екипът на "24 часа"
  
 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X