Напишете дума/думи за търсене

Парната баня постига хармония между душа и тяло

Смята се, че древните гърци и римляни постигали хармония между душата и тялото си като редовно се подлагали на лечебни процедури в парни бани, минерални извори и гейзери. Древните бойци също възстановявали силите си в парни бани. Дори приказната героиня Шехерезада обичала да релаксира в тях.

Ползи
Парната баня има вълшебен ефект върху тялото, защото съчетава термотерапия с лечебната сила на парата. Когато тялото се загрее, задейства оздравителните сили на организма, болестите „бягат”, а токсините се отделят от организма. Парата пък има освежаващо, тонизиращо, почистващо, хидратиращо и противовъзпалително действие. Ежеседмичното посещение на парна баня води до закаляване на организма и дори до отслабване. Подобрява сърдечната, дихателната и бъбречната дейност, обмяната на веществата и активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция. Процедурите са като приливна инжекция на сила. Кожата ви ще се хидратира, ще възвърне руменината и умората по лицето ще изчезне.

Вреди
Не е подходяща за бременни жени и страдащи от епилепсия, астма, сърдечни, ракови заболявания, прекаран инсулт, черепно-мозъчни травми. Не се препоръчва за хора с разширени вени.

Класическата изчиства токсините
Сядате на специалните пейки от керамика, мрамор или стъклокерамика, топли облаци влага обгръщат и загряват тялото ви и ситни капчици вода покриват кожата ви. Порите се отварят и отделят токсините. За да се затопли помещението се използва парогенератор, който е монтиран в съседно помещение. Там се загрява вода, от която се получава пара и се подава по медни тръби в помещението на парната баня. Температурата в залата е около 45-60 градуса C, а влажността на въздуха е около 100%. Инхалацията с пара на висока температура е полезна за дихателните пътища, помага при лечение на синузит, бронхит, алергии, простуда.

Турската баня (хамам) премахва мъртвата кожа
Отидете ли в Истанбул, планирайте посещение на историческия Галатасарай хамам, който се е превърнал в туристическа забележителност и атракция. Състои се от парна баня – помещение с горещ въздух и температура около 50 градуса и хамам – място за масажи и ритуали за тялото. Удоволствие за организма е специалният масаж с копринена ръкавица и сапунена пяна, който се прави, докато посетителите лежат върху затоплена маса. На някои места има теляк, който премахва мъртвата кожа от тялото с платнена изтривалка, следва ободряващ душ и полягане на горещите мраморни камъни в центъра на помещението, затоплени от въздуха, идващ отдолу от пещта на дърва.

Хората от Изтока смятат, че хамамът е място за „умиване на душата”. А за жените, е оазис, в който могат да се откъснат от семействата си. В миналото, ако съпругът не можел да обезпечи посещение в хамама на съпругата си най-малко веднъж на две седмици, това можело да е причина за развод.

Билковата отпуска нервната система и лекува
В някои парни бани има билков букет, който се полива с вода от дървено ведро, задвижвано със специален механизъм, на всеки 5-10 минути и така тревите разпръскват благотворните си ухания в помещението. Най-често използваните билки са мента, лавандула, розмарин и маточина, които отпускат нервната система, помагат при депресии и отпускат мускулите на тялото.

С ароматерапия за положителни емоции
При температура 40 градуса C и 100% влажност на въздуха се впръскват леки инхалационни пари, обогатени с ароматни екстракти от цветя, който действат релаксиращо и възстановително на организма. Помагат при безсъние, главоболие и болки в мускулите.

Солна баня с мирис на море
През определени интервали от време в парната баня автоматично се впръскват аерозолни морски соли, които съчетани с топлината и влагата ще ви създадат усещане за горещ летен ден на плажа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X