Напишете дума/думи за търсене

Как се кандидатства в различните университети

За кандидатстване за висше образование в повечето случаи е достатъчен единствено успех от държавните зрелостни изпити. За някои специалности все пак е необходимо полагане и на допълнителен тест. Как се кандидатства в различните университети?

В Софийския университет приемат в почти сто от специалностите само с оценка от матура. Това не важи единствено за право, медицина, фармация, журналистика, връзки с обществеността, книгоиздаване и международни отношения, за които е необходимо полагане на специален изпит. За всички останали e достатъчен резултат от държавен зрелостен изпит, само трябва да се провери за коя специалност каква матура се изисква. Разбира се, съществува и вариант за полагане на изпит по време на официалната кандидатстудентска кампания, ако бъдещият студент не е полагал матура по необходимия предмет или е завършил средно образование преди 2009 г., откогато зрелостните изпити са задължителни.
В доклада на Министерството на образованието и науката за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити в кандидатстудентската кампания 2016 г. в акредитираните висши училища в Република България е упоменато точно коя специалност с резултати от коя матура се влиза.

45 специалности – с английски

Например с оценка от тази по български език и литература може да се кандидатства психология, социология, българска, румънска и славянска филология, хебраистика, документалистика, културология, библиотечно-информационни науки, история, археология, етнология, история и география, история и философия, педагогика, социални дейности, неформално образование, арменистика и кавказология, балканистика, теология, предучилищна и начална, социална и специална педагогика, логопедия, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт.
В най-много специалности – 45, се влизат с оценка от матура по английски език, а около в 40 програми приемат - с резултат от тази по френски, немски, испански и италиански език. Най-малко специалности изискват оценка от матура по физика и астрономия, както и по география и икономика.
В правилника за приемане на студенти в СУ е отбелязано, че когато в дипломната са вписани две оценки от балообразуващ предмет, се зачита оценката от държавния зрелостен изпит. Важно е да се знае, че оценки от профилирана, професионална и свободно избираема подготовка не важат за балообразуване.
В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ допълнителен изпит се изкисква за психология, право, международни икономически отношения, педагогика на обучението по изобразително изкуство. Великотърновският университет пък приема във всички специалности с матура, освен в право и национална сигурност.
В Югозападния университет „Неофит Рилски“ много програми изискват допълнителен изпит, но те са специализирани - като например изобразително изкуство, мода, хореография, актьорско майсторство, режисура.
В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ матурата не е достатъчна за приложна лингвистика, теология, журналистика и връзки с обществеността. В Тракийския университет-Стара Загора допълнителен изпит се изисква за медицина.
В Бургаския свободен университет и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” във всички специалности, освен право, се приема единството с оценка от матура.

Задължителни изпити

В правилника на Университета за национално и световно стопанство изрично е упоменато, че студенти се приемат с успешно положен единен приемен изпит на хартиен или електронен носител и по чужд език, ако се изисква такъв. Оценката от матура може да замени изпит по чужд език за някои специалности, както и първия от трите за журналистика. Но така или иначе ще се наложи явяване на допълнителен тест - а в университета се организират няколко кръга предварителни електронни изпитвания.
Едва при незапълване на местата в някои специалности е възможно кандидатстване единствено с оценка от матура.
Изпити по специалност се държат и в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Оценката от матура все пак участва в балообразуването. Същите са правилата и в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг в София.
В Лесотехническия университет са необходими изпити за стопанско управление, екология и опазване на околната среда, ветеринарна медицина, агрономство, растителна защита, инженерен дизайн, ландшафтна архитектура, горско стопанство, технология на дървесината.
В Технически университет-Варна е необходим конкурс единствено за индустриален дизайн.
В Нов български университет няма специалност само с прием по резултати от държавните зрелостни изпити. За всички бакалавърски програми оценката от матурата има значение, но тя е само допълнение и има различна тежест при образуване на състезателния бал за отделните специалности.
Медицинските университети в София, Врана, Плевен и Пловдив също изрично изискват изпит за почти всичките си специалности – медицина, дентална медицина, фармация, акушерство. В Медицинския университет-Варна се признава матура по български език и литература за специалностите здравен мениджмънт и медицински оптик. А в Медицинския университет-Плевен с оценка от зрелостен изпит може да се учи за медицинска сестра, акушерка, медицински и рентгенов лаборант, помощник-фармацевт, както и опазване и контрол на общественото здраве, рехабилитация и социални дейности.
Оценките от матура не се взимат предвид и при кандидатстване във Висшето училище по мениджмънт-Варна. Както и за Европейския политехнически университет-Перник; Европейското висше училище по икономика и мениджмънт-Пловдив; Американския университет в България-Благоевград.

Художествени и военни специалности – с конкурс

Изпити са необходими във всички специални висши училища като Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Националната художествена академия, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Театралния колеж „Любен Гройс”.
В Националната спортна академия с матура се влиза само в специалностите спортен мениджмънт и спортна анимация. Изпити се изискват и в повечето от програмите на Националния военен университет „Васил Левски”Велико Търново, както и във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”-Варна.
С изпит се приема и във всички специалности на Военната академия „Г.С. Раковски” и в някои в Академията на МВР-София. Задължителен конкурс има и за повечето програми в Университета по библиотекознание и информационни технологии, за Висшето училище по застраховане и финанси, както и за някои специалности в Международното висше бизнес училище-Ботевград.

Къде приемат само с матура

Русенски университет „Ангел Кънчев”
Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас
Стопанска академия "Д. А. Ценов", Свищов
Икономически университет-Варна
Технически университет-Габрово
Университет по хранителни технологии-Пловдив
Аграрен университет-Пловдив
Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"
Химико-технологичен и металургичен университет
Висше строително училище „Любен Каравелов”
Висше транспортно училище „Тодор Каблешков”
Висше училище по телекомуникации и пощи
Висше училище по агробизнес и развитие на регионите-Пловдив
Колеж по туризъм-Благоевград
Висше училище по сигурност и икономика-Пловдив
Технически университет -София

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X