Напишете дума/думи за търсене

Да подготвим дома за Коледа

Остава по-малко от месец до Коледа, което означава, че е време да се погрижите за празничната атмосфера вкъщи. Предлагаме ви полезни и лесни съвети, които ще ви помогнат да създадете уютно настроение без излишни усилия. Коледните празници винаги се свързват с елхата. Освен нея обаче има множество дребни детайли, които ще създадат уют и усещане за топлина. Не е необходимо да се опитвате да пресъздадете идеите с пълна точност – на основата на тези идеи може да изобретите свои авторски неповторими находки.

Снежна приказка

Дори и да няма сняг на Коледа и Нова година, може да украсите с него интериора. Най-лесно и логично е да нарисувате снежинки на прозорците. За целта използвайте бяла гваш боя, разредена с вода в съотношение 1:2. Така ще постигнете характерното за снега усещане за лекота и прозрачност, а и ще можете лесно да я нанесете на стъклото. След като празникът отмине, отмийте я с обикновена топла вода.

Направете няколко шаблона на снежинки с различен размер – от най-големия (до 30 см в диаметър) до най-малкия (до 5 см в диаметър). Ако ви е трудно да ги нарисувате самостоятелно, винаги може да намерите в интернет. За да ви е по-удобно, направете шаблоните не от обикновена хартия, я от залепващо се фолио, което се продава в магазините за канцеларски материали – така ще може да залепите шаблона, за да не се движи, а след като нанесете боята, да го отлепите от стъклото. Ако все пак предпочитате хартия, вземете дебели листа, а не обикновена офисна хартия или листа от тетрадка. Не е желателно да използвате ножица, тъй като има риск да се получат криви и неравни краища. Идеалният вариант е да изрежете шаблоните с нож за хартия, но внимавайте да не разрежете масата, на която работите. Най-удобно е да режете върху стъклена повърхност, но като подложка може да използвате картон, дъска или просто топ хартия.

След като разположите шаблоните хаотично по прозореца, може да пристъпите към оцветяване. Не го правете с четка, тъй като има риск да се получат грозни петна и зацапвания в краищата. Най-добра работа ще ви свърши обикновена гъба за миене на чинии. Налейте разредена боя в широк, но плитък съд, в който ще ви е лесно да потопите цялата гъба, а не само краищата. Когато оцветявате снежинките, гъбата не трябва да е мокра, а влажна. За да не я чакате да изсъхне, може да я подсушите с хартия и след това да нанесете боята на шаблоните. Не мажете, а леко прокарайте гъбата няколко пъти по цялата повърхност на шаблона.

За да подсилите усещането за зима, може да добавите в интериора допълнителни бели тъкани - обикновени бели пердета или дантелени завеси. Покрийте с бял ефирен плат креслата или диваните в помещенията, където ще празнувате, за да постигнете усещане за уют в снежен ден.

Детайли

Обичайно слагаме подаръците под елхата, но защо да се ограничаваме само с това пространство? Облепете малка масичка с хартия с коледни мотиви и я превърнете в кът за подаръци. Използвайте ярки и цветни хартии, за да подсилите усещането за празник. За да създадете „подаръчната” атмосфера вкъщи, може да прихванете пердетата с широки червени панделки. Прикрепете панделки в златно и сребърно на няколко шкафа в кухнята, като за целта използвате двойно залепващо тиксо. Сложете фенери и свещи, които ще изпълнят дома ви с мека коледна светлина. Разпръснете из цялата къща фигурки на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета, еленчета… Залепете на хладилника стикери с коледни персонажи, купете си червени кърпи за ръце с елхички, снабдете се с покривки, чинии, чаши и салфетки с коледни мотиви. Пуснете празничния дух у дома!

Еко Коледа

Едни от модните тенденции тази Коледа са простотата и любовта към природата. Най-популярни са селският, скандинавският и рустикалният стил. За празничната декорация използвайте естествени материали като дърво, камък, шишарки, плодове, клони. Може да оцветите шишарки в различни цветове и да ги използвате за играчки за елхата в съчетание с плодове от дървото калина. Добавете бели шишарки и червени плодове от калина към коледните венци и гирлянди. Съчетайте традиционните клонки от елха с брезови, за да украсите трапезата. Популярни са простите дървени играчки с натурален цвят, играчките, изработени от слама или ушити от грубо зебло, гирляндите от текстил. Направете си сами суровачка, украсена с домашни гевречета, пуканки и сушени плодове, и я превърнете в акцент от коледната декорация на дома. Сложете в няколко купи ябълки, круши, мандарини и дюли и ги поставете на масите, за да изпълват въздуха с аромат на Коледа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X