Напишете дума/думи за търсене

Стилове на привързаност и взаимоотношения с възрастни

Няколко елемента влияят на взаимоотношенията. Според много изследвания привързаността е една от най-важните. Хората изпитват различни стилове на привързаност по време на детството. Те са склонни да обуславят, но не и да определят типа взаимоотношения, които имаме по-късно.

Привързването не се случва случайно. От еволюционна гледна точка емоциите са адаптивни и ни помагат да оцелеем. Те действат като алармени сигнали. Тялото ги приема и е в състояние да реагира бързо и ефективно на изискванията на околната среда. Същото се случва и с привързаността. Експертите я определят като вид емоция, която гарантира, че възрастните се свързват и помагат на своите деца.

Чрез привързването се създава съюз или асоциация между възрастния и новороденото. Това се активира, когато е необходимо, особено във времена на заплаха или опасност. Поради тази причина привързаността се счита за емоционална система.

Проучванията показват, че когато става въпрос за романтична връзка, целта е не само тя да оцелее, но и нейният генотип да продължи. Еволюционните цели на една романтична връзка са подобни на тези на възрастен и дете. Следователно може да предположим, че привързаността играе роля и в романтичните връзки.

Освен това съществуват паралели между поведението и в двата типа взаимоотношения.

• Високи нива на активиране в ранните етапи на връзката.
• Сигурността и щастието, които се усещат във връзката.
• Страхът от изоставяне.
• Чувство на безразличие при раздяла (в случай на избягващ стил на привързване).

Теория на привързаността и различни видове партньори
Теорията за привързаността предполага, че в ранните години от живота детето постепенно развива модел на междуличностна връзка. С други думи, то се научава да се свързва въз основа на своите вярвания и очаквания за това как другите реагират на неговите нужди.

Начинът, по който нашите родители отговарят на нуждите ни в ранна детска възраст, определя как по-късно се свързваме с другите и установяваме взаимоотношения.

Има три вида привързаност. Всеки зависи от нивото на грижа, помощ и разбиране, което предоставя. От тези различни привързаности се установяват различни стилове на взаимоотношения.

Сигурна привързаност - сигурна двойка
Сигурната привързаност се категоризира от дете, което уверено изследва света, но се чувства по-сигурно, когато неговият родител е близо. Освен това то получава грижи и внимание, когато има нужда от тях.

Хората със сигурен стил на привързаност са по-склонни да развият взаимоотношения, в които разпознават чувства на безпокойство в своя партньор и себе си. Те знаят как да отговорят на нуждите на другия. Тези хора търсят без страх или притеснение дълбочина във връзката.

Тревожно избягващ стил - партньори, които не разчитат на никого
Тревожно избягващите привързаности възникват, когато фигурата на привързаността на детето почти никога не отговаря на нуждите му от грижи. Поради тази причина, когато става въпрос за опознаване на света, тези деца всъщност не се интересуват от местонахождението на техните родители. Все едно почти не съществуват.

Възрастните взаимоотношения, които възникват от избягващ стил на привързаност, са уклончиви. Този тип хора не обръщат внимание на безпокойството и страха на своите партньори. Те също никога не молят половинките си за помощ. В интерес на истината, тези индивиди никога не търсят никаква форма на подкрепа от никого, за да решат проблемите си.

Амбивалентен стил
С амбивалентни стилове на привързаност родителите понякога осигуряват грижи, докато друг път не. Тази несигурност означава, че децата наистина не искат да изследват света. Защото не знаят дали ще получат помощ, когато я поискат.

Този тип амбивалентно отношение във връзките означава, че партньорите не знаят как сами да се справят с проблемите си. Те също така са склонни да бъдат тревожни и уплашени. Освен това често натрапчиво търсят помощ и внимание.

Стиловете на привързаност като предвестници на взаимоотношенията
Стиловете на привързаност не са свързани само с установяването на романтична връзка. Някои експерти предполагат, че те също така предсказват дали едни отношения ще бъдат здрави или токсични.

Сигурните стилове на привързаност често водят до щастливи романтични връзки. Те се характеризират с положителни емоции и чувство на доверие. От друга страна, избягващият стил на привързаност води до партньор, който няма увереност и е прекалено загрижен за края на връзката. А амбивалентният стил на привързаност води до вълнуващи и болезнени преживявания. Те са интензивни, но и нестабилни.

Сигурният стил на привързаност води до хора, които се доверяват на другите. Освен това са по-емоционално изразителни и имат положително мнение за партньорите си.

Що се отнася до индивидите с амбивалентен стил на привързаност, те обикновено имат ниско ниво на самочувствие и увереност. Техните любовни връзки са склонни да бъдат обсебващи, а те самите са емоционално зависими.

Много фактори влияят върху това дали една връзка е здрава или трябва час по-скоро да си плюете на петите. Без съмнение стилът на привързаност от детството е един от тях. Не само стиловете на привързаност са важни за по-късното развитие на детето, но също така предсказват определени рискови фактори, като емоционална зависимост или обсесивност във взаимоотношенията като възрастни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X