Напишете дума/думи за търсене

Лидия Ганева е 9-а в детската Евровизия

Лидия Ганева се класира на 9-о място в детската Евровизия, приключила току-що във Валета, столицата на Малта.

Победител е Мариам Мамадашвили от Грузия, следвана от Армения с изпълнители Анахит Адамян и Мери Варданян и Италия на трето място с Фиама Боча.

Българката беше 8-а в класацията на професионалното жури, но резултатът се промени след прибавянето на вота на детското жури.

Лидия Ганева се представи блестящо с песента си “Вълшебен ден” на финала на детската Евровизия във Валета, столицата на Малта. За разлика от своите конкуренти българката изпълни безупречно дори високите тонове от песента си. Тя показа добра хореография и професионално поведение на сцената. Накрая благодари и пожела на всички “Вълшебен ден” на английски език.

Изключително добри шансове - това е оценката за 10-годишната Лидия Ганева след генералната репетиция на 19 ноември.

Всъщност това е най-важната сценична изява за момиченцето, което представя страната ни на детската Евровизия тази година в Малта и се състезава с още 16 претенденти. В конкурса се включиха 16 европейски държави и Австралия.

Именно на т.нар. генерална репетиция гласуват две журита - професионално и детско, и от тяхната оценка зависи класирането на изпълнителите. Тази година за първи път зрителите са изключени от вота.

По време на Евровизия гласува и експертен съвет от четирима души, избран от малтийската обществена телевизия.

В двата вида жури влизат по 5-има души от всяка страна участничка, като те нямат право да гласуват за собствената си държава. До края на живото предаване имаше ембарго върху техните имена, за да не им се влияе по някакъв начин.

Българите в професионалното жури са композиторът Красимир Гюлмезов, Милка Митева, която е директор на националното музикално училище “Любомир Пипков”, и изпълнителите ВенЗи, Вяра Пантелеева и Константин Белчев (синът на Михаил Белчев).
В детското жури са Димитър Ляпчев, Ина Ангелова, Марио Кръстев, Пресиян Киров и Елени Георгиева.

Всички те са на възраст от 10 до 15 години според регламента на конкурса. Някои от тях пеят в радиохора на БНР, други са от музикалното училище.

Димитър е къдравото момченце от клипа на Лидия. Той е китарист в музикалното училище "Любомир Пипков". Ина се занимава с музика и балет и преди 2 години съобщава вота на българските зрители пак от Малта. Марио е певец и инструменталист и вече има международни награди.

11-годишният Милен е детето, което съобщи българския вот в края на шоуто. Той живее от 3 години в Малта със семейството си.

"Това, което чухме, бяха най-добрите хитове от доста години насам. Видяхме доста бъдещи попзвезди" е оценката на експертното жури, което гласува на Евровизия.

Лидия в момент, в който научава, че получава 68 точки от детското жури
Лидия в момент, в който научава, че получава 68 точки от детското жури
Финалното класиране
Финалното класиране
Лидия Ганева на сцената на Евровизия
Лидия Ганева на сцената на Евровизия
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X