Напишете дума/думи за търсене

Сръбската кухня гощава със салата от сирене и лесковски октопод (+рецепта)

Безспорен факт е, че най-известното ястие на сръбската кухня е плескавицата. В нашата съседка най-често приготвяна е лесковашката плескавица. Тя има пикантен вкус, а каймата е смес от телешко и свинско месо.

За да направите вкусни плескавици са ви нужни: 1 кг телешка кайма, 2-3 скилидки чесън, 1-2 люти чушки, 300 г пушени гърди или шунка, 300 г кашкавал, 1 с.л. вегета, 1 с.л. червен пипер. Приготвят се като каймата се обърква добре с нарязаните на много ситно чесън и люти чушки. Останалите продукти са за плънката, нарязват се на много ситно и се разбъркват с червения пипер и вегетата. От каймата се правят големи кюфтета, слага се 1 с.л. от плънката и се покрива с второ по-малко кюфте, като ръбчетата се обръщат и притискат. Пекат се на силна скара. Подправките, които се използват за приготвянето на различни меса на скара са: пипер, босилек, хрян, копър. На скара се готвят и големи количества пресни зеленчуци.
Освен скарата, сърбите много често консумират гъсти кисели супи, ястия от боб, кисело мляко, домати. Други най-чести ястия на сръбската трапеза са гювечът, сармите, кебапчетата и сладкото от плодове.

Местните обичат да си похапват салата от сирене. За нея са ви нужни: 500 г бяло саламурено сирене, 3-4 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. вегета, 1 с.л. червен пипер, черен пипер. Приготвя се като сиренето се размачква с помощта на вилица. Чесънът се настъргва или счуква и заедно с останалите подправки се добавя към сиренето, разбърква се и постепенно се прибавя и олиото. Салатата се оставя за няколко часа в хладилник преди поднасяне.

Много нестандартно е ястието лесковски октопод. За него са ви нужни: 1 кг телешка кайма, 2-3 скилидки чесън, 1-2 люти чушки, 1 парче наденица за скара, 100 г кашкавал. Готви се като каймата се обърква с нарязаните на ситно чесън и чушки, разстила се, в средата се слагат наденицата и нарязания на тънки парченца кашкавал и се завива на руло. Пече се на предварително загрята скара.

Сръбска леща

необходими продукти:
250 г леща
4-5 много малки глави лук
1 по-голям патладжан
250 г консервирани домати
5-6 склидки чесън
джоджен
сол
олио

начин на приготвяне:
1 Обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Накиснете го в солена вода за един час, след което го отцедете и измийте. Обелете лука и го разрежете на две.
2 Сложете в тенджера лещата, лука и кубчетата патладжан с малко олио и сол, и оставете да ври на слаб огън, докато лещата се свари добре. През това време намачкайте доматите от консервата. Пресовайте или смачкайте чесъна и добавете към доматите.
3 Нарежете на ситно джоджена, ако е пресен и го добавете към доматите и чесъна. Разбъркайте и оставете да се смесят добре миризмите.
4 След като лещата е готова, свалете от котлона и добавете доматите с чесъна и джоджена. Разбъркайте и оставете тенджерата захлупена с капака за десетина минути.

Джодженът е средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отварата от листата му може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X