Напишете дума/думи за търсене

"Орелът" се издига край Мексико сити (видео)

Така всички наричат новото летище на Мексико сити. То трябва да влезе в експлоатация през 2020 година и символизира точно това - орел. Орел, който хваща змия.
Това пък са основните елементи в герба на Мексико. А идеята всичко това да се пресъздаде като красиво летище е на прочутия британски архитект Норман Фостър. Той разработва проекта за летището заедно с мексиканския си колега Фернандо Ромеро. Одобрен е през 2014 година и според изчисленията ще струва 7,5 милиарда долара. Това го превръща в най-скъпата сграда в историята на страната.

Новото летище ще поеме функциите на сегашното "Бенито Хуарес", като така ще увеличи броя на обслужваните пътници от 32 милиона на 120 милиона годишно.
Основен елемент в Х-образната структура ще е типичният за Фостър стъклен покрив. А символиката в новото летище ще бъде подсилена и чрез входа към него. Той ще бъде оформен като огромен кактус, подобен на присъстващия в герба. Общата площ, на която ще се разположи аерогарата, е 50 хектара.

Планира се след въвеждането в експлоатация на "Орела" "Бенито Хуарес" да бъде превърнато в комплекс, в който ще има научно-изследователски център, развлекателен център, болница и жилищни сгради.

Летище "Бенито Хуарес"
Летище "Бенито Хуарес"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X