Напишете дума/думи за търсене

9 начина да избегнем скандалите по празниците

Богата трапеза, вкусна храна, украса... дори и домът ни да е готов за празниците, понякога самите ние не сме. Защото именно в тези дни най-често се стига до скандали и пререкания. Тази година можем да опитаме да си ги спестим.

1. Запасяваме се с истории

Роднините могат да ни изнервят точно с един въпрос: “Кога най-накрая ще се ожениш?”, “Нима още си без работа?” или “Не осъзнаваш ли, че скоро ще си стара, за да имаш деца?”. Нека да си обещаем не само да не отговаряме на такива предизвикателни изказвания, но и да не ги допускаме. Запасяваме се с интересни истории, с които да започнем още от вратата и през цялото време да отклоняваме разговора от рисковите теми. Ако стане дума за сватби например, можем да разкрием слуховете, че на Дженифър Лопес й щукнало се жени за поредното си  ново си младо гадже. Така ще спечелим поне двайсет минути, в които да оплюват нея вместо нас.

2. Играем с децата

Ако ни е страх, че разговорите с повечето от нашите близки могат да провокират скандал, тогава просто ги избягваме. Това е особено трудно, когато всички са в една стая, събрани специално за празника, но не и невъзможно. Още с влизането се заиграваме с децата, говорим си предимно с тях и се стремим да прекараме празника само в тяхната компания. Те няма да забележат дали сме качили пет килограма, дали сме се облекли неподходящо за такъв религиозен празник или дали имаме сенки от недоспиване, стига да сме готови да лазим по пода, да сглобяваме релси за влакче или да играем с кукли.

3. Не е нужно да готвим

Всяка година става едно и също – ние се бъхтим часове в кухнята, месим козунаци, изписвме яйца, приготвяме капама с агнешко и пиле с вино, два вида хляб, няколко салати и за всеки случай специален десерт. Накрая всичко се изяжда за половин час и освен това винаги някой е недоволен – племенницата ни точно сега отказва да яде месо, свекърва ни не одобрява козунака , а жената на брат ни решава, че нищо не й се яде. Това ни изкарва от нерви и всяка година накрая става скандал. Решението – просто не да приготвяме нищо. Оставяме тази година семейното събиране да е в дома на някой друг от родините ни. А ние просто занасяме няколко боядисани яйца и се наслаждаваме на бездействие.

4. Можем да излъжем

Това със сигурност не е най-добрият вариант, особено за религиозен празник, но семейните скандали са още по-лош вариант. Така че тази година можем да се престорим на болни. Ще кажем, че имаме проблеми със стомаха и нищо не можем да хапнем и докато другите се забавляват или се карат около семейната трапеза, ние си оставаме вкъщи да се излежаваме. Правим си гореща вана и гледаме някой филм на спокойствие. Избираме все пак такъв с религиозна тематика, за да може да смекчим поне малко вината от това, че сме излъгали.

5. Да заминем далеч

Само при мисълта за трапези, семейни събирания и отегчителни часове на маса, ни се повдига. Винаги ходим на сила и винаги се сдърпваме с някого. Затова просто можем да избягаме като отидем на екскурзия. Времето вече е достатъчно хубаво, за да се качим в колата и да тръгнем със семейството дори без предварителен план. А ако искаме да сме сигурни, че няма някое “спешно” телефонно обаждане да ни върне обратно, заминаваме в чужбина, най-добре някъде, където “няма обхват”.

6. Мислим позитивно

Осъзнаваме, че Великден не е просто ден, в който се яде много и се чупят доста яйца. Нека се замислим над духовното значение на празника, над Възкресението и възраждането на надеждата за по-добро бъдеще. Така ще възродим доброто в себе си и ще си обещаем да не се караме с никого, да се отнасяме топло с всички. Когато в сърцето си се чувстваме щастливи, тогава нищо не може да ни ядоса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X