Напишете дума/думи за търсене

Поптодорова - крадла или жертва на хибридна война

Бившата българска посланичка в САЩ Елена Поптодорова е била арестувана за кражба на козметика от магазин на варшавското летище, съобщи РИА Новости вчера в 13,48 ч.

Държавната руска агенция се позовава на полското музикално радио RMF. То съобщава за този инцидент в 10,58 ч българско време. След РИА Новости това съобщение е подето от над 90 руски сайта и от всички български. Всяко споменаване на Поптодорова в руски източници е допълнено с нейната роля в приемането ни в ЕС и работата ѝ в САЩ. Не се споменава, че от есента тя ръководи офиса на Американския еврейски комитет във Варшава. Информацията се появи в авторитетни полски медии доста по-късно, отколкото в руските източници.

“Не разбирам тези тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката”, коментира пред БТА Поптодорова. И обясни, че докато чакала полет, за да се прибере у нас заради болната си майка, разглеждала козметиката.

Телефонът ѝ звъннал, което я разсеяло и тя напуснала неволно безмитната зона с нея.

Според близки на Поптодорова тя била в магазина, когато ѝ звъннала болната ѝ майка и тя излязла с кошницата, за да говори на спокойствие. Тогава била задържана и глобена.

Говорителят на варшавската полиция каза пред “24 часа”, че има българка, задържана за кражба в безмитен магазин - на 27февруари в 16 часа. Тя върнала откраднатото, платила глоба и била освободена.Той отказа да потвърди името за запазване на личните данни.

«Руската връзка в историята породи съмнения за някаква форма на “хибридна война”, насочена към Поптодорова. Все още доста обстоятелства са неясни, за да се изказва категорично мнение. Хора, които познават Елена Поптодорова, изразиха съмнение, че тя би откраднала кремове. “Докато беше в САЩ и ако беше клептоманка, да са я хванали 100 пъти”, написа една от тях във фейсбук.

Елена Поптодорова задържана за кражба на козметика на летището във Варшава

Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика от безмитен магазин, съобщи полското радио RMF.

Охраната на магазина заподозряла бившия посланик на България в САЩ в неправомерно присвояване на собственост на магазина, посочват полските медии. Радиото съобщи съвсем накратко новината във вторник. По негова информация

стойността на откраднатото е 1600 полски злоти, или около 730 лева

Според полското издание “Факт24” това е станало в понеделник.

При проверката на охранителите Поптодорова се легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто вече няма право да притежава. Тя не пожелала да се свърже с българското посолство във Варшава, пише в. “Жечпосполита”.

“24 часа” се свърза с пресцентъра на полицията във Варшава, откъдето не дадоха информация по телефона, но обещаха по-късно да дадат подробности. Според официалното съобщение, изпратено от говорителя Томаш Олешчук, на летището била извършена кражба от българска гражданка. След установяване на самоличността ѝ тя признала вината си, платила глоба и била освободена.

“24 часа” многократно звъня на личния телефон на Поптодорова, но тя не отговори.

Според информация на Нова телевизия дългогодишната дипломатка не е задържана, а глобена за предполагаем опит за кражба на козметика на стойност 400 долара.

След инцидента Поптодорова обяснила, че

просто разглеждала един от кремовете

във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила майка ѝ. Без да си даде сметка, че козметиката е все още в ръката ѝ, бившата посланичка излязла пред търговския обект, за да проведе разговора.

Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото майка ѝ в момента имала здравословни проблеми.

“Мога да потвърдя факта на задържането на българска гражданка”, каза пред “Монитор” подкомисар Роберт Вандович от полицията на летище “Фредерик Шопен” във Варшава.

“За факта на задържането е уведомено посолството на Република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица”, допълни подкомисар Вандович.

Пред “24 часа” българското посолство във Варшава отказа да коментира случая с Поптодорова. От дипломатическата ни мисия ни препратиха за информация към пресцентъра на МВнР, откъдето обявиха, че все още не разполагат с информация и случаят се проверява.

Към 17,30 ч от МВнР потвърдиха информацията, че бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава. Тя не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни по случая.

Светкавично след съобщението на радиото RMF, че бивша посланичка на България в САЩ е задържана за кражба,

новината бе тиражирана от 90 руски медии,

сред които РИА Новости, Life.ru, Euromag.ru, novinite.ru. Вести.ru и други.

Държавната руска новинарска агенция изрично подчертава, че Поптодорова е заела активна позиция в подкрепа на присъединяването на България към ЕС.

Името на Поптодорова бе много коментирано в края на 2016-а и началото на 2017 г. като евентуален служебен министър-председател.

През декември Поптодорова съобщи, че заминава за Варшава, където

ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите

Към момента тя не е служител на МВнР. През септември 2016 г. Поптодорова поема нов висок пост – първи директор на новоучредения централноевропейски офис на Американския еврейски комитет (AJC) във Варшава. Той отговаря за седем страни - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

“Изключително сме развълнувани, че първият директор на централноевропейския офис на AJC ще бъде Елена Поптодорова”, казва тогава директорът на организацията Дейвид Харис.

Елена Бориславова Поптодорова-Петрова е

един от най-уважаваните български дипломати

Има два мандата като посланик на България в САЩ - от 30 януари 2002 г. до 21 август 2008 г. и от 2010 – 2016 г.

Тя бе активен участник в създаването на политиката на Република България, насочена към членство в Европейския съюз. Автор на редица публикации по въпросите на външната политика и сигурност, правата на човека, малцинствени въпроси и др.

Поптодорова е завършила Първа английска езикова гимназия (1969 г.), а по-късно и английска и италианска филология в СУ “Кл. Охридски” (1975 г.). Посещава и курсове в Университета в Лийдс (1974 г.), Университета в Сиена, Италия (1976, 1977 и 1978 г.), и преминава през двугодишен курс по международни отношения и дипломация в УНСС (1979 г.).

Била е преводачка на Тодор Живков. Работи във външно министерство от 1975 г. Започва като 3-и секретар и стига до длъжност пълномощен министър на НРБ в Рим и генерален консул на България в Сан Марино (1987-1990 г.).

В периода юни 1990 – април 2001 г. е избрана за народен представител от листата на БСП последователно в 7-ото Велико народно събрание, както и в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

Преди да замине за първия си мандат като посланик в САЩ, е била говорител на МВнР.

Тя: Не става дума за кражба, а за неволна грешка

Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 г., обясни пред БТА бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова по повод случая на летището във Варшава. За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика.

В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах, разказа тя.

Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи, посочи Поптодорова.

Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си, заяви тя.

Варшавската полиция: Българка бе задържана, призна вината си, върна взетото и плати глоба

“Можем да потвърдим информацията за кражба, извършена от българска гражданка, на територията на летището във Варшава.

Инцидентът се случи на 27 февруари 2017 г. В един от безмитните магазини беше открадната козметика на стойност около 1600 злоти (730 лв. - бел. авт.).

След установяване на самоличността на извършителката тя беше задържана на 27 февруари 2017 г. около 16 ч на територията на летището.

Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глобата, след което бе освободена”, се казва в официалния отговор на полската полиция.

Заради запазването на личните данни варшавската полиция не потвърждава името на извършителката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X