Напишете дума/думи за търсене

Джордж Майкъл най-накрая е с майка си

Певецът се радваше на огромна слава и богатство, но наркотиците го преследваха до края на живота му въпреки опитите да се изчисти.

Близо три месеца след като бе намерен мъртъв в дома си на Коледа през 2016 г., Джордж Майкъл най-после може да намери вечен покой. Това стана възможно, след като преди 10 дни съдебен лекар съобщи, че в смъртта на 53-годишния британския певец от гръцки произход няма нищо съмнително, че евентуална свръхдоза наркотици не е виновна за нея и че той си е отишъл от естествена смърт. Бе определена и точната причина да се отправи към отвъдното без време - дилатативна кардиомиопатия с миокардит и омазнен черен дроб.

Когато учените и криминалистите произнесоха окончателната си дума, разследването за смъртта на изпълнителя на хита “Последната Коледа” бе прекратено, а тялото му бе предадено на роднините.

Веднага след смъртта на певеца бе обявено, че той е починал от сърдечна недостатъчност. Първоначалната аутопсия обаче не успя да обясни точната причина. Тогава бяха назначени токсикологични тестове, за които бяха необходими седмици. Казват, че бащата на певеца бил покрусен от многократно отлаганото традиционно православно гръцко погребение.

Слуховете, че свръхдоза може да е убила певеца, тръгнаха, след като негов приятел разкри, че в седмиците преди смъртта си той организирал “хедонистични партита с дрога по цяла нощ”.

Към наркотиците звездата започва да посяга след смъртта на майка си Лесли през 1997 г. Дотогава въпреки напрежението и изкушенията на славата той остава здраво стъпил на земята, но губи ориентири, когато я губи. Започва да пуши канабис по 25 пъти на ден. През 2008 г. е хванат да пуши кокаинов крек в обществена тоалетна. Според източници на в. “Дейли телеграф” през последните години от живота си

е страдал от хероинова зависимост

и няколко пъти е трябвало спешно да посещава болници. Често по време на лудите партита смесвал наркотици, алкохол и медикаменти, които имал подръка. Всеки път, когато се появяваха такива твърдения, екипът му отричаше.

През 2010 г. обаче певецът прекара 4 седмици в затвора заради шофиране под влиянието на наркотици. Тогава той блъсна колата си в лондонски магазин. През 2015 г. постъпи за лечение в най-скъпата клиника в света в Швейцария, където месец престой струва 190 000 британски лири.

През 2011 г. по време на турне в Австрия пък звездата влиза в болница в тежка пневмония и едва не умира. След излизането си от клиниката Джордж Майкъл благодари на докторите, че са спасили живота му, който бил на ръба в продължение на три седмици. По-късно сам разказва, че тези

три седмици е бил в кома

и когато се събудил, говорел със странен акцент. Така че здравословните проблеми съвсем не са били чужди на звездата в продължение на години.

С обявяването на причините за смъртта обаче въпросителните не свършиха. Защото, оказа се, никой не знае кога точно изпълнителят с рождено име Йоргос Панайоту ще бъде погребан.

Британските медии твърдят, че има две церемонии - едната в много тесен кръг на семейството и най-близките приятели, която може вече и да се е състояла. За това говорел фактът, че манекенката Кейт Мос слязла от полета си за Индия в началото на седмицата, за да не изпусне погребението. Другата церемония щяла да е в малко по-широк кръг вероятно към края на март. На нея се очаквало да пее близкият приятел на Майкъл - сър Елтън Джон.

В един момент се оказа, че мъжът, който споделяше живота на попидола от 2009 г. насам - 43-годишният австралийски фризьор от ливански произход Фади Фауаз, също не знае нищо за погребението и не е поканен на него.

“Семейството не го иска, защото го мрази”,

сподели пред пресата човек от най-близкия семеен кръг.

След внезапната кончина на Джордж Майкъл мнозина държаха за отговорен именно Фауаз, който първи откри тялото на бездиханния си любовник. “Най-после истината излезе на бял свят”, отдъхна си Фади пред медиите, когато съдебният лекар изчисти съмненията около името му. По-късно Фауаз съобщи, че е получил писмо от човек от семейството на Джордж Майкъл, в което имало извинение за тежките думи, изсипани върху него след смъртта на звездата.

Малко повече яснота има за мястото, където ще почива попидолът. Знае се, че голямото желание на певеца било да почива до жената на живота си - любимата си майка Лесли Панайоту, която умира от рак през 1997 г. на 60 години.

Джордж Майкъл в щастливите години с майка си и баща си
Джордж Майкъл в щастливите години с майка си и баща си

И тъй като Лесли е заровена в гробището “Хайгейт” в Северен Лондон, повечето британски медии са убедени, че точно на това място ще почива и певецът. В същото гробище са погребани Карл Маркс, физикът Майкъл Фарадей и една от най-известните британски писателки - Джордж Елиът. Според в. “Сън” певецът ще бъде положен в гроба в любимия костюм и риза от последното си турне и

със златен часовник “Картие” на ръката

А докато феновете се чудят къде и кога ще могат да се поклонят пред твореца, който изпълни едни от най-големите световни музикални хитове и продаде над 115 млн. албума, стана ясно, че лондонското му имение за 10 млн. британски паунда е наследено от 55-годишната му сестра Мелани Панайоту. Джордж има още една сестра - Йода, но с Мелани винаги е бил по-близък. Именно двете сестри вероятно ще получат голямата част от състоянието на певеца, което се изчислява на 105 млн. паунда. Преди дни в. “Сън” съобщи, че богатството на звездата е “замразено” и е определен изпълнител, който ще управлява огромните средства.

Алкохол и кокаин докарват дилатативна кардиомиопатия

Дилатативната кардиомиопатия започва най-често с уголемяване на лявата сърдечна камера, свързана с изпомпващата функция на сърцето. Вътрешното пространство се разширява, а сърдечният мускул изтънява и не може да се свива и отпуска нормално.

Този процес най-често протича невидимо дълго време и постепенно засяга целия сърдечен мускул. Проявите на болестта са лесна умора, задух, отоци, камерни тахикардии, бледо лице, студени крайници и др. Рискът от внезапна смърт е висок.

Това е най-честата причина за трансплантация на сърце, тъй като крайният етап на заболяването е сърдечна недостатъчност.

При повечето болни причината за дилатативната кардиомиопатия остава неизяснена, като значителна част имат генетично предразположение. Сред причините са токсични, метаболитни или инфекциозни агенти. При инфекциозните най-често става дума за развитие на болестта след прекаран инфекциозен миокардит с причинител коксаки вирус, но също и грипни вируси, аденовируси, ХИВ, еховируси и др.

Алкохолната зависимост и злоупотребата с кокаин също са сред причините за дилатативната кардиомиопатия. В тези случаи говорим за обратима форма на болестта - ако човек прекрати алкохолната или наркотичната интоксикация, лечението на кардиомиопатията може да бъде успешно. Други обратими видове дилатативна кардиомиопатия са свързани с бременност, заболявания на щитовидната жлеза и хронична тахикардия.

В повечето случаи дилатативната кардиомиопатия е прогресиращо заболяване - развитието му продължава въпреки лекарствената терапия. На тези пациенти е забранено да пият алкохол и да пушат, не бива да ядат солено и да употребяват нестероидни противовъзпалителни лекарства, сред които са най-масовите обезболяващи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X