Напишете дума/думи за търсене

Кодекс на театралния зрител

Сцена от премиерната постановка “Майстори” на Народния театър, който се включи в Месеца на театъра. Зрителите не могат да ползват мобилни телефони в залата, защото има система за блокиране.

Правило №1 - без мобилни телефони в залата, моля, не хрупайте пуканки

Хамлет се пита на сцената: “Да бъдеш или да не бъдеш?”. А в това време в театралната зала нещо упорито звъни! Зрител шепне по мобилния: “Абе, Гошо, ще го бъде ли да пием по бира, или Пешо няма да може да дойде?”.

Подобна ситуация би могла да се разиграе във всеки театрален салон, ако зрителят попада в него “от дъжд на вятър - пак на театър” - цитат от популярна пиеса. И да вбеси актьорите. Случвало се е кибритлии режисьори да прекъснат спектакъла - правил го е Александър Морфов... Бесен е - хъшовете си жертват живота, а някой хрупа пуканки! Или гледа в екранчето...

Подобна ситуация, която изправя театъра пред предизвикателствата на съвременните комуникации - всеки миг сме във фейсбук!, е накарала познавачи на театралния етикет да приготвят нов кодекс на театралния зрител. Хайде, да забравим дългите рокли и фраковете, биноклите и шампанското в антрактите. Но все пак отиването на театър е празник!

В рамките на Месеца на театъра 2017 стартира проектът за създаване и разпространяване на “Кодекс на театралния зрител.” “Чрез него искаме да покажем как би се чувствал актьорът, който е на сцената, когато зрителят не спазва театралния етикет - споделят организаторите. - Кодексът ще се отнася до етикет за облекло, използване на мобилни телефони, говорене, ядене и пиене в залата. Идеята на проекта е в рамките на кампанията да стартираме изготвянето на кодекса, за да можем да повлияем върху възпитанието на зрителите”, казват от театрите партньори.

За трета поредна година пет от най-добрите български театри се обединяват в кампанията “Месец на театъра”. Началото положиха театър “Българска армия”, театър “София”, Малък градски театър “Зад канала” и Младежки театър “Николай Бинев”, а сега се присъединява и Народен театър “Иван Вазов”. . Кампанията стартира на 27 март и ще продължи до края на април.

Има инициатива “Колкото повече, толкова повече - театър”. Всеки, който посети поне две постановки в два различни театъра, включили се в “Месец на театъра”, ще получи подарък - двойна покана за избрана от него постановка. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X