Напишете дума/думи за търсене

Ива Екимова: Сами трябва да доведем пролетта в душите си

снимка: Александър Ашминов

За да издържи на натоварения си работен график всеки ден, ПР специалистът Ива Екимова се храни здравословно и спортува. Само така може да се чувства тонизирана и да се пренастрои лесно за пролетно-летния режим. Преди поредната фитнес тренировка тя споделя как се грижи за добрия си външен вид и здраве.

Ива, страдаш ли от пролетна умора?
Не съм имала време да страдам от пролетна умора досега. Понякога съм усещала лека отпадналост, но не бих го нарекла умора. Ако през цялата година вземаш мерки да си в добър тонус и кондиция, пролетната умора не е нещо, което ще усетиш в такава степен и сила, че да разклати здравето и всекидневието ти. Аз непрекъснато съм в движение, спортувам, приемам мултивитамини. Пия повече прясно изцедени сокове.

Кой ти е любимият фреш?
Обичам комбинацията от моркови, червено цвекло и ябълка. Правя още от ананас и целина, ябълка и морков. Бих препоръчала ако някой пригладнее, да изпие прясно изцеден сок от моркови. Той действат добре на корема, обира стомашните киселини, не дразни лигавицата на стомаха.

Като грейне слънчице и си облека цветните дрехи, се намества всичко, снимка: Александър Ашминов
Като грейне слънчице и си облека цветните дрехи, се намества всичко, снимка: Александър Ашминов
Звучиш енергично, така ли ти влияе пролетта?
Зодия Риби съм, родена съм през пролетта и краткото неразположение между зимата и пролетта ми отминава бързо. Като се постопли, грейне слънчице и си облека цветните дрехи, се намества всичко. А с дъщеря ми Дара обичаме да караме колело в парка, да се разхождаме или да отидем на пикник. С повече движения и разходка сред природата, организмът ни се самосъживява, енергизира и тонизира.

Цветотерапия ли практикуваш?
И днес всички ми се чудят, защо след като е мрачно навън съм облечена с бели дънки, розов потник и зелено сако. Но за мен пролетта вече е дошла и съм в цветовете на този сезон. Ако сами не доведем пролетта в душите си, няма кой друг да го направи.

Спиш ли достатъчно?
В края на седмицата ми се натрупва повече умора и затова отделям поне единия ден от уикенда за релакс и правене на нищо.

Как пречистваш организма си от токсините?
Един ден в седмицата преминавам само на течности - плодови сокове, чайове.

снимка: Андрей Михайлов
снимка: Андрей Михайлов
Колко вода пиеш дневно?
Винаги имам малка бутилка вода в чантата си. Редовното й пиене ми действа добре. Тъй като се опитвам да се храня през 4 часа, а понякога огладнявам по-рано, изпивам малка бутилка вода и се засищам. Факт е, че понякога се чувстваме гладни, а всъщност сме жадни.

Какви храни предпочиташ за енергизиране?
Закуската ми обикновено съдържа овесени ядки, филийка или бисквита от зърнен тип. На обяд изяждам салата или риба. И вечерята ми е лека - от пресни зеленчуци. Почти не ми се случва да почувствам енергиен спад. Ако го усетя се подсилвам с мед. Преди бях по-пристрастена към шоколада, който дава сила, но сега го хапвам по-рядко.

снимка: Енчо Найденов
снимка: Енчо Найденов
Колко често ходиш на фитнес?

Преди тренирах всеки ден, а сега 3 пъти в седмицата. Дадох си сметка, че съм прекарала 10 години във тренировки всеки ден във фитнесзалата и започна леко да ми омръзва. В търсене съм на нова форма на двигателна активност.

Кой ти е любимият фитнес уред?
Обичам да ходя бързо по наклонена пътека или да тренирам на велоергометъра. Кростренажорът също ми е любим уред, защото с него се работи за всички мускулни групи. Харесвам упражненията, свързани с гърди, бицепс, трицепс, рамо и коремна преса. Някак привикнах към коремните преси и често сменям упражненията, за да не привикнат мускулите на стомаха ми.

Масаж или сауна предпочиташ?
Във фитнеса, в който тренирам, има инфрачервена сауна, която ми е приятна. Смята се, че този тип сауна затопля тялото по същия начин, както слънчевите лъчи. А и градусите в нея не са толкова високи - между 40 и 55 градуса C. Сауната подобрява еластичността на кожата, дава възможност за изхвърляне на токсините от организма. 2-3 пъти в седмицата ми се отразява много добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X