Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Лулуто: Ще ме прощава киноата, но бобът е чудесна алтернатива (+рецепти)

Руми Босева-Лулуто отдавна мина отвъд това да е само кулинарен блогър. Something - нейното местенце в интернет пространството, е цяло пътешествие, което само започва от вкусната храна, за да мине през ръчно изработените неща, декорациите, празниците, фотографията, пътешествията, размислите за децата и семейството, проблемите и безгрижието, за живота – сладкото му и горчивото също. Руми побира цяла вселена и безброй интересни вкусове на един адрес: luluto.blogspot.bg.

снимка: Мила Иванова
снимка: Мила Иванова
Руми, представяш ни рецепта за сладък салам – любим деликатес с аромат на безбрежно детство. Има ли завръщане към старите кулинарни фаворити?

Да, определено има завръщане и тенденцията не е от сега. Обяснявам си го не само с факта, че българинът е много консервативен, колкото с това, че всичко около нас е твърде несигурно и хората се успокояват, когато си спомнят за топлотата на детството. А и може би ни писна от експерименти. Допреди 25 години България беше една твърде затворена кулинарна общност. После нещата рязко се промениха. От една страна, хората започнаха да пътуват и да опитват, от друга - появи се интернет, а с него достъп до световната кухня. И така израсна цяло поколение, което в един момент се сети, че освен хумос, песто, лазаня Боленезе и салата с гриловано козе сирене има и пълнени чушки, сарми и сладък салам. Ако погледнете обедните менюта, дори и на по-засуканите заведения, тази тенденция просто ще ви избоде очите. В което няма нищо лошо. Просто някакъв етап, който също ще отшуми с времето.

Коя е класиката, към която постоянно се връщаш в кухнята?

Ох, то в моята кухня под класика се разбира нещо, което да съм готвила повече от 3 пъти. Непрекъснато експериментирам нещо. Да речем, че подобна „класика“ са печените ребра на фурна. Няма някаква тайна в приготвянето. Както при повечето неща, важно е да имате качествени продукти.

Кои са съветите от твоята майка, която също е отличен кулинар като теб, които са ти най-ценни?

Майка ми е консервативна личност в кулинарно отношение. Аз от своя страна съм твърде разкрепостена. Този факт ни доведе до вечна раздяла в кухнята. Случи се доста рано. Мисля, че бях на около 11-12, когато разделението стана очевидно и аз поех своя път към „Агнешко по арабски с кисело мляко и дребни лукчета“, а мама продължи уверено и систематично да приготвя своите невероятни пълнени чушки. Въпреки че не ми е показвала как да готвя, научиламе е на някои доста ценни неща. Като това, че в мивката не трябва да се трупат мръсни чинии, защото пречат, докато готвиш; че трябва да се стремиш да поддържаш някакъв ред, защото иначе губиш време да търсиш в най-неподходящия момент и храната може да ти загори, и че е добре оризът първо да се запържи леко, преди да се готви.

Да ви кажа обаче, че колкото и да не съм традиционалист във вкусовете, всеки път, когато мама прави пълнени чушки или сарми, я моля да ми донесе.

Ти си от онези супержени, които носят по няколко дини само под единия пръст. Как решаваш проблема с разнообразното и здравословно хранене на семейството си?

Чак пък супержена... Така изглежда само отстрани. Обикновено през уикенда си приготвям някои неща като заготовки и докато са още горещи, ги затварям в буркани. По този начин издържат поне 10 дни в хладилника. Отбягвам да съхранявам по този начин паста със сос, но винаги може да си сварите по-голямо количество и през седмицата само да забъркате соса (или той да ви е предварително готов и съхраняван отделно в хладилника). Гледам също така да имам измита салата или настъргани моркови и ряпа. Имам специални кутии за тази цел. После само изсипвам в купа и овкусявам. Някой друг сварен картоф също не е никак излишен. Става за салата, за бърза супа или картофи соте. Не купувам готови колбаси, така че гледам винаги да имам и готово сварено или печено месо, което да ползвам за сандвичите на децата, които си взимат за училище. Освен това имам набор от рецепти, с които мога да ви сготвя за 15 минути.

Препоръчват ни да консумираме по-рядко месо. Спазваш ли тези съвети?

Това си е проблем. По принцип месото винаги може да се изключи от менюто, като достатъчно засищащи може да бъдат ядките, зърнените култури, яйцата и сиренето. Истината е, че зимно време, когато метаболизмът е настроен за по-мазна храна, трудно ми се отдава. През останалите сезони и особено през лятото има цели седмици, в които изобщо не се сещаме за месо. Освен това аз имам две дъщери, а момичетата като цяло са с малко по- различно хранително поведение от момчетата. Обикновено в пубертета младежите влизат в етап, в който не можеш да им насмогнеш на храна, докато девойките стават придирчиви. Моите има периоди, в които изобщо не искат месо. Оставила съм ги да правят каквото си искат.

Идва сезонът на салатите? Някакъв съвет, който да направи салатите ни още по-вкусни?

Тайната е в хубавите пресни зеленчуци и в дресинга. Има много малки български ферми, предлагащи чудесни зеленчуци, които може да поръчвате дори и онлайн.

Може да си правите експерименти и със сосовете. Оставете стандартните зехтин/олио и оцет/лимонов сок. Стават страхотни неща с тахан, с горчица, със сок от портокал, с мед или с кисело мляко (не заедно, разбира се).

Кое е последното ти откритие, свързано с кулинарията – някакъв продукт, подправка или рецепта?

Открих, че в доста рецепти оризът може да бъде заменен с жито и дори става много по- вкусно. Телешкото със спанак и жито е просто великолепно. Освен това установих, че фъстъченият тахан може да се използва изключително удачно за приготвяне на месо или на зеленчуци в сос. Другото ми лично откритие е салвията. Страхотна подправка за печени картофи или печена солена тиква.

Суперхраните са популярни днес. Кои са суперхраните, които най-често консумирате у вас?

Не залитам много в тази насока. Всъщност съм по-скоро привърженик на теорията, че храната трябва да е локална. По този начин транспортирането й не замърсява толкова околното среда, подпомага местни производители и е позната на организма ти. Ще ме прощава киноата, но бобът е чудесна алтернатива. Яли ли сте хумос от боб? А кюфтета или салата от жито? Просто превъзходни! Да речем, че от всички „модерности“ ползвам доста авокадо. С авокадо и банан става чудесен десерт.

Джейми Оливър направи цяло предаване за храните за щастие. Има ли храни, които действително ни карат да бъдем по-щастливи?

Ако говорите за конкретни храни, аз поне не знам за такива. Но е факт, че храната може да ни направи щастливи. Всяка храна може да влезе в тази роля, дори и филийката с масло, стига да се изяде в добра компания. Щастието е в споделянето, в приготвянето на нещо интересно за любими хора, в събирането и разговорите около масата.

Милинки със сирене

необходими продукти:

600 г брашно

7 г суха мая за хляб

1/2 ч.л. сол

2 яйца

2 с.л. захар

120 мл хладко прясно мляко

180 мл хладка вода

125 г разтопено краве масло

За плънката

1 яйце

400 г сирене

начин на приготвяне:

1 Млякото се разбърква с 1 с.л захар, 2 с.л брашно и пакетчето мая. Сместа се оставя да шупне.

2 В дълбока купе се пресява брашното. В средата се прави кладенче, в което сипвате двете разбити яйца, заедно останалата захар, солта и сместа с маята и водата. Замесва се гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да втаса 1 час в покрита купа. Ако имате машина за хляб, може да ползвате нея на програма месене с втасване.

3 Втасалото тесто се изсипва на добре набрашнен плот. Разточва се на много дълга правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намазва се обилно с масло и се поръсва със сирене, смесено с едно яйце.

4 Навива се на руло, което се разрязва на три равни части. Подреждат се една до друго в тава, застлана с хартия за печене, като се оставя разстояние между тях.

5 Поливат се с останалото масло. Тавата се оставя в студена фурна да втаса още 15-20 мин, след което фурната се включва и милинките се пекат 40 мин на 180 градуса.

Касапски сарми със сушени чушки и манатарки

снимка: Руми Босева-Лулуто
снимка: Руми Босева-Лулуто

Рецептата е приготвена в слоукукър, но може да бъде успешно приложена и във всякакъв друг съд.

необходими продукти:

250 г телешко месо (най-добре джолан)

300 г свинско месо (за предпочитане от бут)

2-3 сухи чушки

2-3 сушени манатарки

листа кисело зеле - количеството зависи от размера им

подправки - черен пипер, дафинов лист, чубрица, щипка джоджен, червен пипер, сминдух

100 мл телешки бульон

начин на приготвяне:

1 Месото се накълцва на ситно.

2 Чушките се накисват за малко във вода и се нарязват на едри парчета.

3 Манатарките се начупват на дребно.

4 Всичко се смесва и се овкусява с подправките. Внимавайте със солта - киселото зеле поначало е солено.

5 Във всяко зелево листо се слага от плънката и се завива на сарма.

6 Подреждате сармите на дъното на мултикукъра или слоукукъра. Наливате телешкия бульон. Ако готвите в мултикукър, сложете 2-3 с.л. мазнина. За слоукукъра не е необходимо, но и не пречи. Аз не слагам и разчитам на мазнината, която си пуска месото.

Мултикукърът се нагласява на програма Stew за 2 часа. За слоукукъра - на първа степен за около 8 часа.

При сервиране може да полеете с разтопено масло и червен пипер.

Сладкиш Агнеси

необходими продукти:

5 яйца, разделени белтъци от жълтъци

200 г пудра захар

120 г меко масло

150 г смлени орехи

1 ч.ч. брашно

щипка сол

начин на приготвяне:

1 Добре е всички продукти да бъдат със стайна температура. Маслото се разбива с половината захар до гладка и хомогенна консистенция.

2 Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с щипка сол. Лъжица по лъжица се добавят към маслената смес, като се бърка внимателно с шпатула. 3 По същия начин - на малки порции и с непрекъснато бъркане на ръка, добавяте брашното и смлените орехи.

4 Изсипете сместа в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса около 15-20 мин.

5 Извадете и оставете напълно да се охлади. През това време разбийте жълтъците със захар на водна баня. Оставете и те да се охладят и залейте сладкиша.

Най-неприятната част е, че трябва да изчакате поне 12 часа, преди да разрежете и да сервирате.

Руло с бисквити и шипков мармалад

необходими продукти:

100 г качествено масло

150-200 г шипков мармалад (зависи колко е течен)

1 пакет обикновени бисквити (180 г)

100 г заквасена сметана

счукани орехи за овалване

прясно мляко за потапяне на бисквитите

начин на приготвяне:

1 Маслото се оставя да се размекне (не трябва да е разтопено) на стайна температура и се разбива заедно с мармалада.

2 Прясното мляко се затопля леко докъм 30-40 градуса. Не е нужно да мерите температурата. Идеята е да не е абсолютно студено, но и да не е горещо, за да не се разтворят бисквитите.

3 Всяка бисквита се потапя за секунди в мляко и се намазва от едната страна с маслено- мармаладената смес, след което се лепва за следващата. Мажете, докато изчерпате целия пакет. С остатъка от сместа обмазвате външната страна на рулото.

4 Прехвърлете го върху стреч фолио и намажете със заквасената сметана. Поръсете хубаво със счукани орехови ядки и завийте стегнато с фолиото.

5 Приберете в хладилника за 24 часа. Извадете, разопаковайте и нарежете по диагонал на филийки с дебелина около 0,5 см.

За още срещи с любимите ви блогъри и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X