Напишете дума/думи за търсене

13 правила за отслабване без спорт и диети

С помощта на няколко правила може лесно и бързо да отслабнем, без да се ограничаваме, да гладуваме и да изтощаваме организма си. Това става с промяна на хранителните навици. Някои от правилата за отслабване без диети, обяснява диетологът Йоана Маринова, която в момента пише книга как да се храним здравословно, да избираме ястия с по-малко калории и да готвим продуктите, така че да запазим хранителните им вещества.

Йоана Маринова
Йоана Маринова
Започваме деня си със закуска

Много хора започват първото си хранене след 10-11 ч, дори на обед. Тъй като от събуждането до първото хранене минават часове, в които стомахът е празен, метаболизмът се забавя, и така не горим калории. „Не съм привърженик на теорията, че закуската трябва да е най-обилното хранене за деня, а да бъде здравословна като качество и количество. Може да се хапнат 2 препечени филийки черен хляб с плодов сок или с кисело мляко, или зърнена закуска с мляко“, обяснява диетологът. Научни изследвания доказват, че хората които закусват сутрин, изгарят по-лесно колориите, които приемат през деня.

Голяма порция салата за всяко основно хранене

Но тя не бива да съдържа сирене, кашкавал, месо, а да е само от зеленчуци и то 2-3 вида. Разнообразието и изобилието действа психологически за задоволяване на апетита. Със салатата организмът набавя полезни витамини, минерали и обилно количество вода. И тъй като с нея ще се чувстваме по-заситени, ще ни бъде достатъчно, ако основното ястие е по-малко количество.

Пълнозърнести храни вместо бял хляб

Пълнозърнестите храни, които са направени от смлени семена, заедно с обивката се препоръчват, защото съдържат голямо количество растителни влакна. Те са богати на витамини, минерали. Фибрите са с по-нисък гликемичен индекс, дават усещане за лекота в стомаха, засищат по-бързо и за по-дълго, отколкото белия хляб.

Червен сос пред бял

Когато се храним навън, е добре да избираме сосове, приготвени на основата на домати, защото са по-ниско калорични от белите сосове, които са със сметана или с майонеза.

Заменяме месото с бобови храни

Може вместо кюфтета от кайма да направим варианти от соя, нахут или боб. Полезно е да не консумираме често месо. Доказано е, че вегетарианците и веганите са по-слаби от хранещите се с месо. Освен това бобовите храни засищат бързо, защото съдържат повече фибри и растителни влакна, отколкото месото, а и са по-ниско калорийни.

Малка чиния пред голяма

В голямата чиния слагаме големи количества храна и гледаме да приключим съдържанието, затова малката чиния е по-добър вариант за сервиране. Освен това е добре да изядем 80% от съдържанието й. Този принцип следват жителите на Окинава, Япония, където живеят най-възрастните хора на планетата.

Намаляваме алкохола

„Имам пациенти, които спазват хранителен режим, а не отслабват. Често причина е, повечето вино вечер. Алкохолът и безалкохолните напитки са причина за наддаване на килограмите. Ако въглехидратите и протеините доставят на тялото 4 калории на грам, то алкохолът внася 7 калории на грам. А консумирайки алкохол, ни се приисква да похапнем фъстъци, чипс, някакво мезе. Що се отнася до безалкохолните напитки, 1 ч.ч. от тях може да съдържат 10 лъжици захар. Така че няма смисъл да правим диета, ако пием безалкохолни неконтролируемо. И те може да се заменят с чаша вода с парче лимон или газирана вода с лимон.

Зеленият чай детоксикира и помага да отслабнем

Той временно засилва горенето на калории и помага да отслабнем по-лесно. Съдържа антиоксиданти, които спомагат за предотвратяване остаряването на клетките. Освен това зеленият чай може да изхвърли токсините от организма.

Дъвка с вкус на мента

Когато огладнеем, а има време до основното хранене, е добре да дъвчем ментова дъвка без захар.

Всеки ден изгаряме по 100 калории повече от преди

100 калории са около 20 минути ходене пеша, около 10 мин бягане, 20 мин чистене на двора или толкова играене с децата навън. „Когато отслабваме не е нужно задължително да ходим на фитнес или да започнем спорт. Достатъчно е да увеличим физическата си дейност всеки ден“, казва Йоана Маринова.

Спим повече

В изследване на Мичиганския университет един час повече сън през нощта може да доведе до сваляне на 7 кг за година. Когато спим с час повече, намаляваме калорийния прием с около 6% на ден. Когато сме недоспали, често консумираме храна с висока калорийна стойност, а това е грешно.

Насочваме вниманието си към целта да отслабнем

Когато искаме да отслабнем може да закачим на видно място в дома си дреха, която сме носили преди години, за да ни напомня и стимулира да отслабваме, и отново да влезем в нея. Друг вариант е да залепим на хладилника своя снимка от времето, когато сме били слаби или пък фото на наш идол, който да ни показва как искаме да изглеждаме.

Награждаваме се

След всяка постигната цел в края на седмицата може да се награждаваме, като отидем на фризьор, на маникюр, или като си позволим да изядем нещо сладко. Така ще имаме стимул да спазваме същите принципи и занапред.

За още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X