Напишете дума/думи за търсене

Най-хитрите трикове в кухнята

Преди да ползвате лимон, го потъркаляйте върху гладка повърхност, притискайки го със силата на ръката. За да изцедите максимално количество сок от него, го сложете в микровълновата за 10-15 секунди. Ако сте ползвали лимона за риба и ви е останала храна, за да не се вмирисва хладилникът, поставете до рибата изстисканите половинки от лимона. Ароматът му пази от поява на неприятни миризми.

За лесното обелване на глава чесън смачкайте с някаква по-тежка повърхност скилидките върху кухненския плот, след което ги пренесете в купа. Захлупете с друга купа и разклатете енергично. Магически чесънът ви е обелен и готов за тенджерата.

Ако обичате да пиете виното си с лед, но не искате то да се разрежда твърде много, когато кубчето се разтопи, си направете ледени плодчета. В пликчета или бурканчета замразете грозденца или половинки кайсии – използвайте ги вместо кубче лед – хем ще изстуди питието ви, хем няма да го разреди, а и ще добави от своя аромат. Може също така да сложите малинки или къпини във формичките за лед – ще свършат по подобен начин работа за виното. Във формичките може да сложите и свежи подправки и да залеете със зехтин или бульон – така ще имате винаги под ръка ароматно овкусяване.

Купувайте си по една бутилка евтин и една – скъп зехтин. Някои ястия не се нуждаят от силния аромат на качествения зехтин. Други – салатите предимно, задължително приготвяйте с екстра върджин високо качество.

За да не ви се мърда дъската за рязане, сложете под нея влажна кърпа.

Посолявайте ястието си от високо – така ще бъде по-равномерно, а и по-добре ще виждате какво количество слагате.

Когато готвите зеле, поставяйте върху капана на тенджерата влажна кърпа – тя ще спира миризмата, който иначе изпълва цялата къща.

за още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите виртуозно вкусни идеи, с които ще впечатлите и най-взискателния кулинар. Ще научите кои храни са заместители на слънцето, благодарение на които ще избегнете есенната депресия. Ще ви запознаем с флавоноидите, които са полезни при стрес и помагат за прехода към по-студените месеци. Ще разберете кои продукти провокират стомашни киселини. Имаме и предложения за нестандартен Никулден. За тези от вас, които не си падат по рибата и морските дарове, предлагаме шест рецепти за експресна вечеря с месо. Ще ви срещнем и с аристократката на трапезата - японската кухня.

Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“, както и съвети за приготвяне на различни видове масло.

От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите палачинкови наслади по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни обеди.

Ще ви срещнем и с резенето, което е незаслужено подминавано, а наш специален гост е Лили - зъболекар и автор на блога „LIPODVE“, която споделя своите здравословни открития.

В броя ще откриете 15 съвета за готвене с по-малко калории, детско меню, както и такова за услужлива памет.

От кинезитерапевта Росен Георгиев ще научите как едно упражнение за дишане лекува болките в гърба. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X