Напишете дума/думи за търсене

Вкуснотии от кухнята на баба

Канелени звездички

необходими продукти:

4 белтъка

щипка сол

250 г захар

1/2 ч.л. канела

щипка смлян карамфил

250 г настъргани небелени бадеми

начин на приготвяне:

1 Разбийте белтъците на гъст сняг със солта. Добавете при непрекъснато разбиване захарта, канелата и карамфила. Отделете 1/2 ч.ч. за глазурата, а в останалата част добавете бадемите.

2 Добре омесете тестото и разточете кора с дебелина 1 пръст. Изрежете с формички звездички и намажете със сместа, оставена за глазиране. Намажете тава с олио и печете на слаба фурна.

Осморки

необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. неразтопена свинска мас

1 ч.л. сода бикарбонат

количество брашно за умерено твърдо тесто

ванилова захар за поръсване

начин на приготвяне:

1 От изброените продукти омесете умерено твърдо и гладко тесто. Оставете го да почива 2 часа. Накъсайте го на парченца, раздърпайте на лентички, усучете и оформете от тях осморки.

2 Печете в намаслена тава на умерено силна фурна. Оваляйте ги във ваниловата захар, докато са още горещи.

Медени бисквитки

необходими продукти:

200 г пчелен мед

8 с.л. захар

1 с.л. масло

2 яйца

500 г брашно

1 ч.л. канела

3-4 смлени или счукани карамфилчета

счукани орехи за поръсване

начин на приготвяне:

1 Разтопете на слаб огън меда и захарта. Прибавете размекнатото масло, разбитите жълтъци, подправките и брашното. Омесете гладко тесто, което разточете на лист. Изрежете кръгчета с малка чашка.

2 Намажете ги с гъстия сняг от разбитите белтъци, оваляйте в орехите. Печете в намаслена тавичка на умерено силна фурна.

Чаени гевречета

необходими продукти:

500 г брашно

100 г масло

3/4 ч.ч. студено прясно мляко

1 с.л. захар

щипка сол

ванилова захар за овалване

начин на приготвяне:

1 От брашното, маслото, млякото, захарта и щипката сол омесете умерено меко тесто. Покрийте с кърпа, за да не изсъхне, и оставете да почива 2 часа. Разточете на тънка кора, набодете с вилица и изрежете с чаша и напръстник гевречета.

2 Наредете в намаслена тава и печете на умерена фурна до порозовяване. След изваждането оваляйте във ваниловата захар.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X