Напишете дума/думи за търсене

д-р Георги Гайдурков: Лунната диета бързо стопява килограмите

Неправилно ли е, че сега се хапва повече храна от животински произход?

Традиционно в българската кухня през студените месеци се ползват повече, отколкото в друг сезон, храни от животински произход. Някои незаменими хранителни вещества (като вит. В12 например), получаваме само от храните с животински произход. В миналото българинът е консумирал в тези месеци възможно най-плътните и енергийни храни: свинско месо и сланина. В една голяма част те са били в суров изсушен вид. В наши дни може да се направи домашно карпачо като много тънко нарязано младо телешко (след предварително дълбоко замразяване) се маринова в сок от лимон, лук, кимион, черен пипер, джинджифил, розмарин и др. за 4-6 часа. Изважда се и може да се гарнира с листа рукола, ситно нарязан лук и кисели краставички, мариновани (по същия начин) гъби, резенчета обелен домат. Консумира се директно, без термична обработка. Месата е най-подходящо да се съчетават само със зеленчуци – сурови или термично обработени (на пара или печени без мазнина).

Млечни продукти е добре да се включат ограничено – те предизвикват образуване на слуз в организма ни, която е най-добрата храна за болестотворните микроби.

Защо препоръчвате приема на качамак?

Качамакът е традиционно българско ястие. То е сварена или изпечена каша, приготвена от царевично брашно или царевичен грис. Царевицата е полезна, защото е богата на фибри, белтъчини, минерали, витамини от групата В и Е. В нея нямаглутен – вид белтък-лепило, все повече обвиняван в днешно време за редица стомашно-чревни проблеми, включително и за автоимунни заболявания. Царевицата е изключително полезна храна при обменни, бъбречни и костно-ставни заболявания.

Моят съвет е, ако приготвяте качамак с готово смлени суровини, да използвате царевичен грис, а не царевично брашно. Последното започва да гранясва веднага след смилането му, като този процес е по-напреднал при по-старите брашна.

По-кратката термична обработка на готовия царевичен грис е предимство, тъй като температурата играе ролята на катализатор за окисляване на мастната молекула – процес подобен на гранясването. По същата причина добавяйте мазнина (млечно масло, по желание и резенчета сурова сланина) задължително след снемането от огъня.

д-р Гайдурков, снимка: личен архив
д-р Гайдурков, снимка: личен архив
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X