Напишете дума/думи за търсене

Габриела Цулин: Тиквата е суперзвездата на есента (+рецепти)

Габи започва да готви много млада и е една от първите, които показват своите творения в популярен женски форум. За няколко години се скрива „зад кулисите“, за да може да се завърне на кулинарната сцена с най-доброто от себе си. Тя вече е госпожа Цулин, а блогът й има собствен домейн и изразен стил – лесни, прости, здравословни и идейни рецепти, а сред тях – множество предложения за онези от нас, които държат на перфектната си фигура. Посетете нейното виртуално кътче на адрес www.gabrielatsulin.com и ще се изненадате колко хармонично съжителстват любими бабини класики като зелеви сарми и вита баница с модерни изкушения като винени скариди и сметанови палачинки със спелта.

Габи, на какво ухае есента в твоята кухня?

Есента в моята кухня ухае на печена тиква с много орехи и маскарпоне. За мен тиквата е суперзвездата на есента и нищо не може да отнеме почeтното й място. А иначе във всички сезони най-често приготвям месо - всякакъв вид и под всякаква форма, а като добавка - огромни зеленолистни салати.

Каква зимнина затвори?

Приготвих няколко вида сладка и мармалади без захар, както и едросмляна лютеница.

Не приготвям много зимнина, защото любимата ми баба се грижи за това.

Разкажи ни малко повече за себе си - с какво се занимаваш извън кулинарията?

Завършила съм "Технически университет - гр. Варна" и по професия съм магистър машинен инженер. Работя в семейна фирма за строителство. През свободното си време се занимавам с много и разнообразни неща - от фотография /моята голяма страст/ до фейсбук маркетинг.

Как създаде своето виртуално местенце?

Историята на блога ми започна през лятото на 2013 година. Всъщност през 2007 г. създадох своя кулинарна тема в бг мамма - нещо като блог, но не точно. Години по-късно я изтрих поради ред причини. След като заживях със съпруга ми и започнах да експериментирам в кухнята отново, се роди и блогът ми. От около два месеца е вече с ново наименование и собствен домейн - www.gabrielatsulin.com

Какво се промени в кулинарията и в навиците ти на готвене, откакто се занимаваш активно с това?

НВ ВМХ / ниско въглехидратно високо мазнинно хранене/ е една от последните промени. НВ ВМХ ме накара да се гмурна в неизвестното и ми даде сила и кураж да експериментирам повече.

Няма нищо сложно при приготвянето на ястие с месо, яйца и млечни, но десертите с ниско съдържание на въглехидрати са голямо предизвиктелство. Спортувам редовно и следенето на въглехидратите ми е от значение.

Кои са твоите лични правила за здравословно хранене?

Придържм се към "простите" храни като месо, яйца, млечни и зеленчуци. Намират се във всеки малък магазин. Избягвам пакетирани храни. Като стоя настрана от въглехидрати, поддържам постоянно ниво на енергичност през целия ден.

Може ли да ни препоръчаш рецепти, които се приготвят с т.нар. "модерни уреди" като мултикукър, слоукукър и т.н.?

Харесвам тези модерни уреди и ги използвам вече над три години. Помагат ми много, когато имам да върша други неща. С тях съм приготвяла какво ли не. Имам много рецепти в блога и не мога да се спра на определени.

Наскоро показа рецепта за лесен квас с кисело мляко. Защо е добре да консумираме хляб, приготвен с квас и кои са основните правила при приготвянето му?

Хлябът с квас съдържа много голямо количество въглеводороди, растителна целулоза, витамини от група В, калций, калий, магнезий, натрий, желязо и други. Квас се приготвя бавно. Бавният процес и чувствато, че се грижиш за нещо живо, прави приготвянето му още по-впечатляващо. Някои хора дори говорят на тестото /като баба ми/, сякаш е тяхно бебе, за което трябва да се грижат и хранят. Основното правило е да храните кваса... и да го обичате!

А лесно ли се приготвя домашен сладолед?

Най-лесният и здравословен сладолед, който съм приготвяла, е този със замразени банани.

Рецепта може да откриете в блога. Научих го на един семинар и оттогва си го приготвяме често.

Ако не ти се ходи до магазина, а вкъщи има само основни продукти, каква вечеря би приготвила на твоя съпруг?

Вкъщи не оставаме без яйца. С тях винаги мога да приготвя нещо засищащо и удовлетворяващо като омлет, суфле и мишмаш.

Кое е кулинарното предизвикателство, от което все още се страхуваш?

Предизвикателство с кулинарна "нотка", от което се страхувам, е издаването на книга.

Не знам как би се приела, защото идеята ми е малко по-различна... оттук идват и страховете.

Но пък страховете се преодоляват, като се пуснеш срещу тях. Успех се постига не като мечтаеш, а като работиш за него. Именно затова работя по този си страх. Човек трябва да следва мечтите си, колкото и да е страшно.

Хляб с Елда и млечно кисела закваска

Най - простата млечно кисела закваска:

70 грама кисело мляко

70 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда

1 Разбъркайте, покрийте и оставете на стайна температура, или ако къщата не е много топла, изберете по - топло място.

2 Оставете така около 24 часа.

3 Добавете отново кисело мляко и брашно в равни количества.

4 Оставете за 12 часа да престои.

Продукти за 3 малки хлебчета:

300 грама натурално бяло пшенично брашно

200 грама натурално пълнозърнесто брашно от елда

400 грама млечно кисела закваска

420 милилитра топла вода

10 грама сол

Приготвяне:

1 1/3 от брашното сложете в купата, където ще замесвате.

2 Добавете половината от водата и закваската към брашното в купата.

3 Разбъркайте до еднородна рядка смес и завийте купата с една кърпа, като поставите на непроветриво и топло място за 4 - 6 часа / максимално за 12 часа /.

4 Смесете останалото количество вода със солта, разбъркайте и добавете в купата.

5 Постепенно добавяйте и останалото количество брашно, като замесвате тесто.

Тъй като всяко брашно по различен начин поема водата, при необходимост добавете - ако тестото е много меко / рядко /, или ако напротив е много твърдо / сухо /, малко вода.

Тестото трябва да бъде еластично и много меко.

Не месете повече от 10 - 15 минути, тестото, както казват, се "изморява".

6 След като сте готови, покрийте купата с тестото с кърпата и оставете да втасва 1.30 - 2 часа.

Тестото трябва да се увеличи на обем до два пъти.

7 Извадете тестото на работния плот и го разделете на три равни части / средно би трябвало да ви се получи по 465 - 485 грама тесто /.

8 Направете кръгли топки от частите и ги оставете покрити с кърпа 10 - 15 минути.

9 Оформете на кръгли хлебчета.

10 Намажете тавата с малко масло и включете фурната на 230 градуса.

11 Разположете хлебчетата на разстояние един от друг на 3 сантиметра и покрийте с кърпата.

12 Оставете да втасат 25 - 30 минути.

13 Печете до готовност 30 - 35 минути на средно ниво във фурната, на 180 градуса.

14 След като хлебчетата са готови ги извадете от фурната и поставете на метална решетка, за да изстинат. Добре е да ги покриете с хавлиена кърпа.

Трюфели с червени боровинки

Продукти:

125 г крема сирене

60 г сурови тиквени семена

50 г сурово кашу

60 г сушени червени боровинки

Приготвяне:

1 Натрошете кашуто на малки парченца.

2 Сложете всички продукти в купа и разбъркайте. Трябва да разбъркате продължително време, за да може всички съставки да се смесят добре.

3 От така получената смес оформете топчета. Топчетата трябва да са с големината на малък орех.

4 Така получените топчета подредете в чиния, покрийте с фолио и поставете в хладилник за един час.

Лонза

Продукти:

800 г свинско контрафиле

1 л бяло вино

300 г сол

200 г кафява захар

60 г черен пипер

1 натрошено връхче карамфил

1/2 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.л. сумак

30 г чимен

Приготвяне:

1 Почистете много добре свинското месо от ципите.

2 Разполовете го и сложете в купа. Залейте го с виното. Оставете да престои така за около един час.

3 След това го извадете и поставете върху решетка, за да се отцеди, но не и да го пресушите. Примерно за около час на стайна температура.

4 Смесете всички съставки, изброени по - горе и след това оваляйте парчетата месо.

5 Поставете ги в купа и изсипете остатъците от подправките върху парчетата месо.

6 Оставете месото така за една нощ.

7 На следващият ден ги прободете с остър нож и сложете канап.

8 Окачете ги да съхнат навън за около десет дни. Около парчетата месо сложете марля, за да не се събира прах по тях.

Внимавайте да не пресушите лонзата, като я сушите по - продължително време.

Пълнени гъби със сушени домати и запечени орехи

Продукти:

5 броя гъби печурки

200 г крема сирене

5 броя сушени домати

10 броя орехови ядки, запечени

сол на вкус

Приготвяне:

1 Почистете гъбите, включително от люспата и пънчетата.

2 Посолете ги обилно, а след това ги напълнете с крема сиренето.

Крема сиренето е 200 грама, което значи, че трябва да го разпределете по 40 грама във всяка гъба.

3 Нарежете доматите с помощта на кухненска ножица.

4 Накълцайте ореховите ядки на ситно с нож.

5 Разпределете върху крема сиренето в гъбата сушени домати и орехови ядки.

6 Запечете на средно ниво във фурна за около 15 минути на 180 градуса.

Нисковъглехидратен сладкиш

Продукти:

4 белтъка

60 г орехи

50 г натурален шоколад*

30 г кокосови стърготини

*Използвах люспи натурален шоколад

Приготвяне:

1 Разбийте белтъците на сняг.

2 Блендирайте орехите на трохи.

3 Прибавете орехите към белтъците и разбъркайте внимателно.

4 Добавете и стърготините и шоколада.

5 Разбъркайте и изсипете сместа в тавичка.

Тавичката е с диаметър 20 сантиметра. Трябва да застелите тавичката с хартия за печене, защото иначе ще залепне. Както се вижда в посочените по - горе продукти - не се използва мазнина в сладкиша.

6 Печете на средно ниво във фурната, на 180 градуса с вентилатор за около 15 - 20 минути.

7 След изпичане прехвърлете върху метална решетка и оставете да изстине напълно.

Кайсиево - сметанов крем

Продукти:

200 г заквасена сметана

6 броя кайсии

8 броя сушени червени боровинки

2 броя бели черници

Приготвяне:

1 Нарежете кайсиите на малки кубчета.

2 Сложете ги в малка касерола и ги пуснете на бавен огън на котлона. Трябва да получите гъсто сладко, но без захар.

3 Изсипете сметаната в две чаши, а отгоре разпределете внимателно от сладкото.

4 Декорирайте с червени боровинки и черници - под формата на цветенца.

5 Сложете кремчетата в хладилник за един час.

Смокинови кошнички

Продукти:

200 г натурален шоколад 75% какао

50 г орехови ядки, натрошени

сладко от смокини, по възможност домашно

Приготвяне:

1 Разтопете 140 грама от шоколада на водна баня.

2 Облейте вътрешната страна на хартиени форми за бонбони с шоколад.

3 Наредете формичките в широка чиния и поставете чинията в хладилник за 30 минути.

4 Напълнете черупките със сладко от смокини. На всеки бонбон аз сложих по 1 чаена лъжичка сладко.

5 Разтопете останалите 60 грама шоколад на водна баня.

6 Сложете по една чаена лъжичка шоколад върху сладкото с което сте напълнили кошничките.

7 Отгоре поръсете с натрошени орехови ядки.

8 Върнете чинията в хладилник за 30 минути.

9 Отстранете внимателно хартиените формички.

Съхранявайте бонбоните в кутия на стайна температура, ако температурата позволява или в хладилник.

За още срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X