Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за най-здравословните закуски

И децата знаят, че най-важното хранене е закуската. Как обаче тя да е разнообразна и здравословна? При голяма част от хората сутрин почти не остава време да измисляме и да приготвяме закуска и караме обикновено на купешки банички или пълни със захар и консерванти вафли, кроасани и кексчета. Събрахме за вас основните неща, които трябва да знаете за закуската, както и няколко базови рецепти, които ще ви помогнат да разнообразявате менюто на семейството си.

Има изследвания, според които хората, които пропускат закуската, страдат от забавена обмяна на веществата, понижена концентрация, лоша памет и по-ниско ниво на захар в кръвта. Освен това редовната и балансирана закуска предпазва от затлъстяване. Какво обаче трябва да съдържа тя, е спорна тема сред диетолозите – някои твърдят, че трябва да е по-лека, други казват, че е задължително да е най-обилното хранене за деня.

Сигурно сте забелязали, че типичната закуска в различни краища на света има различен характер. Французите закусват най-често с кроасани с масло и конфитюр, англичаните – с бъркани яйца с бекон или наденички, турците – подобно на нас, предпочитат кашкавал, сирене, мляко.

Каквито и да са теориите за състава на закуската, повечето специалисти са единодушни, че всеки трябва да открие правилния за себе си баланс между въглехидрати, белтъчини и здравословни мазнини. Ако имате проблеми с килограмите, на закуска трябва да наблегнете на въглехидратите. Колкото повече тези въглехидрати се набавят от пълнозърнести храни, толкова по-добре. Те съдържат фибри, витамини от групата В и антиоксиданти, извеждат някои канцерогенни вещества от организма и засищат за продължителен период от време. Така че, ако държите да закусвате максимално здравословно, помнете:

1. Пълнозърнестите храни са най-добрата закуска

Тестените изделия като кифлички и банички, които дълги години бяха и остават традиционна закуска за българина, са с висок гликемичен индекс и не се препоръчват нито за началото на деня, нито за по-късно. Освен това кифличките, кексчетата и други подобни неща съдържат много захар, мазнини и калории, но те нито ще доставят на организма ви нещо полезно, нито ще ви заситят до обяд.

2. Забравете за кифлички, кексове и банички

Много хора си мислят, че като сервират на децата си мюсли за закуска, те им дават нещо здравословно. Купешкото мюсли и още повече корнфлейксът са пълни със захар и мазнини, както и с подобрители, консерванти, изкуствени аромати. Вече ви представихме няколко рецепти за домашно приготвени продукти, а сред тях беше и рецептата за домашен корнфлейкс.

И ако купешките мюсли и корнфлейкс са привнесени от чуждата култура, то в българската традиция имаме цял куп нашенски нездравословни примери. Пържените филийки и мекици са много вкусни и напомнят за детството ни, но ако искате да се храните здравословно, трябва да ги премахнете от менюто си. Те са много калорични и се преработват трудно от организма, така че вместо да ви дадат така необходимата доза енергия в началото на деня, те по-скоро ще ви направят уморени и вяли.

3. Откажете се от любимите мекици и пържени филийки

Има разлика в закуската, която трябва да избирате през топлите и през студените месеци. Лятната закуска позволява да е по-лека, но зимната трябва да е по-обилна.

Имайте предвид, че някои заболявания се обострят, ако се лишите от закуска. Ако имате проблеми с килограмите, диабет тип 2 или сърдечно-съдови заболявания, не си помисляйте да прескочите това хранене.

А ето и няколко идеи за здравословни закуски:

Палачинки от банани

Необходими продукти:

4 яйца

2 банана

малко масло

Начин на приготвяне:

1. Разбийте добре яйцата и намачкайте бананите. Съберете двете съставки.

2. В нагрят тиган разтопете малка бучка масло и напревет малки палачинки от сместта.

Закуската на проф. Мермерски

Необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. мед

1 ч.л. ябълков пектин

шепа смлени орехи

? ч.л. канела

30 капки клеева тинктура

Начин на приготвяне:

1. От предната вечер разтворете пектина в киселото мляко.

2. Сутринта добавете и останалите продукти (може да се сложи, разбира се, и някой плод – суров или сушен) и суперздравословната закуска е готова.

Овесена каша

Необходими продукти:

5 с.л. обикновени овесени ядки

? ябълка на парченца

? банан на парченца

2 фурми на ситно

2 сушени кайсии на ситно

шепа смлени орехи

1 с.л. мед

? ч.л. канела

Начин на приготвяне:

1. В малко вода сварете овесените ядки от вечерта.

2. Изчакайте ядките да изстинат и тогава добавете останалите продукти.

Варено жито със сушени плодове и ядки

Необходими продукти:

1 ч.ч жито

? ч.ч. смлени сурови ядки по избор

? ч.ч. сушени плодове по избор на ситно

2 с.л. мед

? ч.л. канела

Начин на приготвяне:

1. Сварете живото от предната вечер според указанията на опаковката. Когато е готово, отцедете го от водата и добавете меда.

2. Ядките и сушените плодове може да добавите веднага или на сутринта.

Същата закуска може да приготвите с киноа или елда.

Омлет с тофу и зеленчуци

Необходими продукти:

2 яйца

100 г тофу на парчевца

1/3 ч.ч. праз на ситно

2-3 розички броколи

малко зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

1. Загрейте тиган с незалепващо покритие няколко капки зехтин екстра върджин. Сотирайте първо праза, като го разбърквате.

2. Добавете яйцата, а след 4-5 минути и останалите продукти. В случая не запържвате, защото използвате много малко мазнина. За да сте сигурни, че яйцата са готови, може да ги обърнете с помощта на шпатула и от другата страна.

3. Подправете с шарена сол и сервирайте с пълнозърнест хляб.

Сандвич с фъстъчено масло

Необходими продукти:

пълнозърнест хляб

фъстъчено масло

ябълка на тънки резени

замразени горски плодове

Начин на приготвяне:

1. Намажете филийката с фъстъчено масло, подредете резените ябълка и поръсете със замразените плодове.

2. Може да сервирате с чаша топло прясно мляко с мед и какао.

Други варианти за здравословни сандвичи са с:

тахан и мед

мед и масло

домашно сладко

пастет от извара, мед и сушени плодове

пастет от авокадо с няколко капки лимон

пастет от пасирани варени яйца, извара и шарена сол

пастет от маслини

яйца на очи

-----

Винаги започвайте закуската с фреш, който може да изпиете половин час преди нея заедно с няколко капки клеева тинктура, която ще поддържа имунната ви система в бойна готовност. Другият вариант е топла вода с лъжица мед и лимон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X