Напишете дума/думи за търсене

Най-полезните храни за пролетта

Според диетолозите менюто ни не бива да е статично, а да е съобразено със сезона. Сезонните храни са източник на витамини и минерали, които буквално ни зареждат с полезни вещества, укрепват имунната система и ни правят устойчиви срещу редица заболявания. Предлагаме ви кратък списък на най-полезните пролетни продукти, с които можете да експериментирате в кухнята.

Броколи

Този зеленчук е най-здравословният представител на кръстоцветните. В него се съдържат огромно количество витамини от групата В, калций, магнезий, желязо, цинк, манган, фибри. Броколито е богато и на хлорофил, който се синтезира в растенията от слънчевата енергия. Редовната консумация на броколи балансира дейността на стомашно-чревния тракт, подобрява настроението, зарежда с енергия и детоксикира тялото. Най-полезният начин да се приготви е на пара или на грил.

Аспержи

Не са типичен зеленчук за страната ни (макар че в миналото са се отглеждали и тук), но вече лесно могат да се намерят на пазара. Зелените аспержи са ценен източник на витамини от групата В, К, С, фолиева киселина. Въздействат благотворно на храносмилателната и нервната система и са прочут афродизиак. Можете да приготвите от тях виртуозни ястия - съчетават се чудесно с други зеленчуци, яйца, месо. Имат превъзходен вкус варени или печени.

Манголд

Това е полезно и вкусно зеленолистно, което често се среща в миксовете от салати. Ако все още не сте го открили като самостоятелен продукт, е крайно време да го направите. Манголдът всъщност е листно цвекло, което се отличава с изискан вкус и богат състав. Съдържа желязо, калий, витамини С и К. Ако често го добавяте към менюто си, ще си осигурите добро настроение, здрав черен дроб, редовно пречистване от шлаките и токсините. Може да го добавяте към салати, закуски, смутита. Най-добре е да се консумира в суров вид.

Авокадо

Авокадото е най-хранителният плод (и точно заради това често го бъркат със зеленчук) - шампион по съдържание на витамини и минерали, както и на полезните омега-3. Редовната му консумация подобрява храносмилането, влияе благоприятно на сърдечносъдовата система, активира умствената дейност - а именно от това имаме нужда след студените месеци.

Покълнали семена

Кълновете са големият хит на пролетния сезон. Причината е, че в зародишите на растенията има куп полезни вещества. Можете да си ги направите сами - използвайте елда (зелена, необработена), соя, пшеница, люцерна и други зърнени.

Спанак

В него ще намерите в концентриран вид витамини от групата В, А, Е, РР, йод, фолиева киселина, желязо, аминокиселини, фибри. Много хора нямат представа, че спанакът съдържа и голямо количество протеини. Консумацията му подобрява работата на стомаха, лекува хронична умора, въздейства благоприятно на сърдечносъдовата система. Полезен е както в пресен вид, така и сготвен.

Цвекло

Цвеклото е особено полезно именно през пролетта. Сладкото кореноплодно освен че е вкусно, е източник на витамини, минерали, йод, фолиева киселина, оксалова и ябълчена киселина, аминокиселини, фибри. Сокът от сурово цвекло подобрява процеса на образуване, развитие и узряване на кръвните клетки. Печеното цвекло е полезно за стомаха, черния дроб, сърдечносъдовата система.

Артишок

Артишокът е много вкусен и същевременно полезен зеленчук, който за съжаление не се намира толкова лесно на пазара у нас, но все пак може да се открие по големите вериги. В състава му има органични киселини, витамини, повече от 20 минерала, много фибри. Усвоява се много добре от организма и е беден на калории. Антиоксидантите, съдържащи се в него, повишават защитните сили на организма. Можете да го готвите на пара или да го изпечете, да го поднесете като гарнитура или самостоятелно - с подправки и зехтин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X