Напишете дума/думи за търсене

Грешките, които допускаме при готвене на паста

Охлаждаме пастата в студена вода

Тази стъпка често е част от навика ни да приготвяме паста, а тя е излишна, защото спира готвенето на пастата. В указанията на опаковката е предвидена тази допълнителна топлинна обработка, така че не протягайте тенджерата към студената вода, когато свърши варенето. Ако пастата ви е необходима студена, изчакайте сама да се охлади. Това няма да трае повече от 10 минути. В това време може да й капнете зехтин, за да остане сочна и да не се слепва.

Изсипваме цялата вода след варене

Обикновено го правим от страх, че сосът ще стане твърде воднист, но по-добре си създайте навик да оставяте по малко вода от варенето на спагетите – с нейна помощ ще постигнете по-добро хомогенизиране на ястието впоследствие. Освен това в тази вода се съдържа скорбяла, която добавя хранителна стойност на манджата ни.

Оставяме твърде дълго пастата без сос

Не зарязвайте пастата да чака соса твърде дълго, защото ще слепне. Другото предимство на това максимално бързо да ги обедините, е, че така овкусяването ще е по-силно.

Не ползваме правилния сос

Има много видове паста – талиатели, пенне, спагетони, фарфале, лингуини и т.н. Едни са тънки и дълги, други са къси и по-едри. За оптимален резултат е добре да съчетаваме пастата с най-подходящия за нея сос, като това касае главно неговата гъстота. По-тънките видове паста си подхождат с по-гъсти и кремообразни сосове, а тези, които имат по-едри форми – с по-редките.

Времето за варене

То е различно за всеки вид паста. Ако е прясна – между 3 и 5 минути. Ако е суха – около 7 минути. Важно за прясната паста е също, че се вари на по-тих огън, защото в досег с твърде вряла вода тестото може да се разпадне. При корите за лазаня е съвсем различно – те се потапят във врялата вода за максимум минута и на малки порции. Трябва да са недоварени, защото ще продължат да се обработват топлинно във фурната.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X