Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Стефания Колева: У нас постоянно се смесват рецепти от различни националности

Мраморен кекс

Богато на протеини

необходими продукти:

2 ч.ч. брашно

1 бакпулвер

щипка сол

? пакет масло (олио)

1 ч.ч. захар

4 яйца

1 ванилия

1 ч.ч. прясно мляко

3-4 с.л. какао

200 г разтопен шоколад

начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, бакпулвера и щипката сол.

2. С миксер на средно висока степен разбийте маслото и захарта, докато сместа стане пухкава. Добавете 4 яйца, едно по едно, и ги разбийте.

3. Изсипете пакетче ванилия (или 1/2 капсула), прясното мляко и брашняната смес. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес.

4. Разделете тестото на две: бяло и шоколадово с 3-4 с.л. какао.

5. В набрашнена тава изсипете бялата част, върху нея кафявата и с виличка направете въртеливи движения, които да ошарят кекса. Печете на предварително загрята фурна на 180 °С около 20 минути (пробвайте с клечка дали е изпечен добре).

6. Когато кексът се охлади го залейте с 200 г разтопен шоколад, сметана и 60 г разтопено масло.

Ашуре с нар

Богато на антиоксиданти

необходими продукти:

40 г натурално пшенично нишесте

500 г грухана пшеница (жито)

100 г орехови ядки

80 г стафиди

200 г захар

пудра захар за поръсване

2 ч.л. канела

2 с.л. розова вода за сладкиши

зрънца нар за декорация

начин на приготвяне:

1. Сварете добре измитата пшеница.

2. Отцедете пшеницата от водата и я върнете обратно в тенджерата. Прибавете нарязаните на едро орехови ядки, размесеното в 100 мл студена вода нишесте и стафидите.

3. Поръсете пшеницата с канела и розова вода. Добавете захар и разбъркайте добре. Оставете сместа да се сгъсти на много слаб огън.

4. Разпределете ашурето в малки купички. Оставете да се охлади напълно и поръсете с пудра захар. Преди сервиране декорирайте със зрънца нар.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X