Напишете дума/думи за търсене

Чудовището, наречено домашно насилие, убива милиони

Мъже бият жени. Навсякъде по света. В богатите страни и в бедните, в демократичните и в тези с диктаторски режими. Без значение от раса, религия, стандарт на живот, културни традиции, ниво на политическа и социална ангажираност - пипалата на домашното насилие се разпростират надлъж и нашир по целия свят.

Според статистиката 40-70% от убийствата на жени по света са причинени от интимния партньор или от член на семейството. Те се извършват в дома на жертвата и засягат главно млади момичета между 16 и 24 години.

Всяка трета жена по света е била бита и/или сексуално насилвана и унижавана

Домашното насилие съществува откакто свят светува и едва през последните години се превърна в активен и открит дебат – дори в държави, където традиционно не се говори на подобни теми. И докато в повечето страни се работи по решаване на проблема, миналата година руският президент взе скандално решение да облекчи наказанията на домашните насилници. Стотици руснаци излязоха по улиците на страната, за да протестират, защото решението на Путин идва на фона на ужасяващата статистика, според която повече от 4000 човека годишно намират своя житейски край от ръката на член на семейството, а 12 000 жени умират в резултат от насилие.

Австрия, от друга страна, е добрият пример за справяне с проблема. Страната концентрирано развива политика, бореща се за равноправие и закрила на жената. Във всяка от провинциите им съществува кризисен център, в който жертвите на насилие намират защита, а към здравното им министерство функционира лекарска комисия с обучени специалисти, които работят с жертвите, както и по превенция на проблема.

Преди две години Германия пък проведе мащабна кампания, станала популярна под названието „Не означава Не“. Целта на законопроекта, който Бундестагът единодушно одобри, бе да се промени дефиницията за изнасилване и да се затегнат драстично мерките срещу насилниците.

И макар гордо да се числим към Европейския съюз, където мерките в борбата срещу домашното насилие се задълбочават с всяка измината година, у нас няма дори централизирана статистика колко са жертвите. Според проучвания на неправителствени организации над 1 милион българки, или всяка четвърта от нас, страдат ежедневно от психически, сексуален и/или физически тормоз. В същото време само 5 кризисни центъра в цялата страна предлагат подслон и закрила в подобни случаи. Не съществува и специализиран държавен орган, който да следи за работата по превенция на домашното насилие и в помощ на жертвите.

Усилията и добрите резултати на този етап са извън работата на държавата. Последните години например с успех се увенчава кампанията на AVON „Говори открито за домашното насилие“, която се провежда съвместно с „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. От нейния старт до днес са проведени близо 1000 психологически и юридически консултации на жертви. Със събрани и дарени от Avon средства през 2014 година е стартиран кризисен център за жертви на домашно насилие в Димитровград.

В рамките на кампанията е отворена и гореща линия за жертви на насилие и за всички нас, които познаваме такива хора и искаме да им помогнем. Линията 080011977 е напълно безплатна и чрез нея може да се достигне денонощно до професионална помощ

Освен това всеки може да подкрепи кампанията с поръчка на благотворителен продукт от синята серия на Avon и така да промени жестоката действителност за една от четири българки. Продуктите се предлагат целогодишно в брошурите на Avon и онлайн на avon.bg. 100% от печалбата от продуктите от синята благотворителна серия Avon дарява в подкрепа на ангажимента си да сложи край на насилието над жени и момичета чрез повишаване на информираността на обществото и осигуряване на подкрепа и помощ на жертвите.

Изключително е важно да сме единни в тази битка. Ако вие сте жертва на тормоз и насилие или срещнете жена с подобен проблем, не се колебайте да потърсите помощ. Специалистите напомнят колко е важно да се говори открито за проблема, колко е важно да се потърси професионална помощ. И никога не си казвайте „На мен не може да се случи“, ами бъдете бдителни, защото пипалата на чудовището, макар и невидими, са се разпрострели навсякъде около нас.

Ето още малко статистика, която убеждава в това:

Няма нито една държава, в която жените да са в безопасност и застраховани срещу физическо, сексуално и психическо насилие. Особено уязвим е слабият пол в районите с конфликти.Според изследване на Световната здравна организация от 2005 г. в държави като Бангладеш, Етиопия, Перу и Танзания процентът на жертвите на домашно насилие е повече от 50, като достига цели 71% в Етиопия. Единствено в Япония този процент се крие в „скромните“ 20.И не, въпреки разликата в процентите не бързайте да разделяте статистиката на „бели“ и „черни“ страни, защото в окото на цивилизацията картинката навсякъде е мрачна. 62 милиона жени в Европейския съюз са били преследвани и тормозени. Дори в държави, които традиционно има политика на равноправие между половете, процентите са стряскащо високи.По-ниските проценти, които в таблиците седят срещу страни като България и Румъния, не бива обаче да ни обнадеждават, защото те не са реални. Там, където се говори отскоро за проблема и взетите мерки са незначително малко, жертвите просто не докладват за случващото им се.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X