Напишете дума/думи за търсене

Войната на жената с алкохолизма на мъжа

В други части на света обаче подобни действия изглеждат екзотично. Там дамите обикновено нямат смелост открито да се борят с проблема. В повечето случаи те се опитват да го прикриват, да го решават сами, което рядко води до успех. Има истории на жени, които също свикват с чашката само защото решават да пият от тази на съпруга си, за да намалят количеството алкохол, поглъщано от него, или пък просто да са на една купонджийска вълна. Други пък са изтъквали в съда, че се развеждат, защото мъжът им пие. И когато съдията пита: “Колко, госпожо”, отговорът е: “По една-две бири вечер”.

Всъщност няма единна научна оценка кое количество алкохол може да бъде приемливо. Според Световната здравна организация риск за здравето има, ако се пие повече от 5 дни в седмицата, и то повече от една бира (330 милилитра) дневно, или от от чаша вино (140 милилитра), или 40 милилитра твърд алкохол. Когато става въпрос обаче как алкохолът влияе на междуличностните отношения, психолозите дават други критерии. Според тях пиенето се превръща в болест, когато желанието за него започне да управлява хората, да владее техните мисли, чувства и тяло. Точно тогава е важна намесата на близките, тъй като алкохолнозависимият губи ясна преценка кога му е нужна помощ. И това състояние няма нищо общо с неговата интелигентност, образование и социално положение.

Станалите публично известни битки на някои холивудски звезди и музиканти с алкохола показват, че никой не е застрахован срещу това. Най-последната алкохолна зависимост, която все още продължава, е на актьора Бен Афлек.

Бен Афлек и Дженифър Гарнър по времето, когато бяха щастлива семейна двойка.
Бен Афлек и Дженифър Гарнър по времето, когато бяха щастлива семейна двойка.
В края на август бившата му жена Дженифър Гарнър собственоръчно

го закара в клиника,

след като пристигна

в дома му с Библия

в ръка и придружена от адвокат. Тя се решила на този необичаен ход, когато видяла снимки как той получава доставки с алкохол в доста раздърпан вид. Двамата са разделени от 2015 г., но едва миналата година подават документи за развод, който окончателно не е приключил. По време на 12-годишния им брак 46-годишният актьор на няколко пъти постъпва в клиника за алкохолици. След поредния престой там миналата година написа във фейсбук, че е приключил с лечението за пристрастеност към алкохола, иска да живее пълноценен живот и колкото се може по-добре да изпълнява задълженията си към трите им деца. Последва обаче любовен роман с продуцентката Линдзи Шукъс, а напоследък и с 22-годишния модел на “Плейбой” Шауна Секстън. Последната даже бе забелязана да го посещава в болницата, в която Гарнър го настани.

Жената на Стинг пък му дава добър урок срещу пиенето още в началото на връзката им. Когато Труди Стайлър се запознава с него, той вече е известен музикант. Има друга жена и две деца, които го чакат вкъщи, докато той безпаметно се напива, друса се, спи с огромен брой жени, чиито имена не помни на сутринта. Труди тогава е начинаеща актриса и модел и вместо да се поласкае от вниманието му, отказва да си легне с него. Потресен, той отива и на следващия ден, но тя го избутва от вратата и му заявява, че не може да търпи пияни мъже. Случката се повтаря няколко пъти, докато Стинг не се появява трезвен и добре изглеждащ. Романът им започва и певецът постепенно се отказва от алкохола, дрогата и започва да се занимава с йога. Единственият им досег с пиенето днес е това, че произвеждат вино в имението си в Италия.

Благодарение на съпругата му Труди Стайлър проблемите на Стинг с алкохола са вече само спомен.
Благодарение на съпругата му Труди Стайлър проблемите на Стинг с алкохола са вече само спомен.

Колегата на Стинг Ози Озбърн обаче не успява да стори това, въпреки че жена му Шарън също има много ключова роля в неговия живот. Тя опитва почти всичко и многократно го изпраща да се лекува от зависимости от алкохол, наркотици и секс. Веднъж тя решава да скрие всичките му дрехи, за да няма с какво да излезе да пие.

Ози обаче облича нейна

рокля и отива на бар

Друг път се събужда в тясна килия и когато пита какво е направил, пазещият полицай го информира, че се е опитал да удуши съпругата си в момент на алкохолно умопомрачение. Двамата са женени от 1982 г. Имат три деца, но заради изневерите, пиенето и наркотиците на основателя на групата “Блек Сабат” на няколко пъти са пред развод.

69-годишният музикант признава, че преди се е страхувал най-много от Шарън, а днес от себе си. Той смята, че наркотиците и пиенето са увредили безвъзвратно паметта му, защото понякога не знае какво е направил преди 4 секунди, но пък има ярки спомени от 80-те години. Ози дори обмисля да завещае тялото си за научни изследвания, защото няма разумно обяснение как е доживял до тази възраст при количествата алкохол и наркотици, които е погълнал.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X