Напишете дума/думи за търсене

Грижи за цветята през октомври

Японските анемонии са поредното ни предложение. Цветовете са нежни, но издръжливи. Растенията предпочитат влажна и богата почва. Развиват се по-добре в условия на частична сянка, но се справят и при пълно слънце или пълна сянка.

Анемонето е чудесно решение за цветни лехи. Височината, която достига, е до 90 см, което го прави неподходящо за контейнер. Вероятността за неприятности при отглеждането на тези растения е минимална. Болести и неприятели не ги нападат, а грижите са сравнително малко. Цветовете се запазват свежи в продължение на няколко дни във ваза с вода. Цената за растение в саксия е 5-6 лв, а за пакет с 10 бр. луковици - 4-5 лв.

Не забравяйте да наторите лехите

Основното есенно торене е практика в земеделието, независимо каква култура е заемала площта. В цветните лехи също е хубаво да се приложи. Ако компостирате растителни остатъци и имате вече готов продукт, можете да го разхвърляте в лехите.

Ако още не сте се сдобили с компостер, то сега е моментът да го направите. Напролет ще разполагате с много и качествен материал за подхранване и подобряване на почвата. Не компостирайте повредени и заразени растителни части.

В останалите случаи можете да използвате угнил или пресен оборски тор, който да прекопаете заедно с почвата. А може да заложите и на синтетични торове.

Запомнете, че през есента се внасят фосфор и калий. Те се освобождават бавно в почвата, за разлика от азота. Количеството зависи от размера на площа и от самия тор.

Друга полезна практика, взаимствана от професионалното земеделие, е сеитбооборотът. Помислете как да смените местата на едногодишните цветя през следващата година.

Идеята е едно и също растение да идва на същото място след поне 4 години. Така се намалява рискът от заболявания и нападения от вредители.

Почиствайте редовно окапалите листа. С тях можете да мулчирате лехите или да защитите по-нежните растения през зимата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X