Напишете дума/думи за търсене

Да зазимим правилно градината и балкона

Изрязаните стъбла с зелена листна маса може да се вкоренят. Подготвят се резници с дължина до 10 см. Отрезът трябва да е гладък и на не повече от 5-8 мм под последния възел. За да завехне раната, резниците се оставят за няколко часа или цяло денонощие. След това се потапят в чашка с вода или директно се засаждат в малки саксийки. Напролет младите растения се пресаждат и ще зацъфтят доста преди майчиното.

Какво да правим с луковичните и грудковите

Сега е последното повикване за засаждането на пролетните - кокичета, лалета, нарциси, минзухари и мускари и т.н. Всяка луковица се засажда на двойно по-голяма дълбочина от диаметъра ѝ - големите луковици се поставят най-дълбоко, а по-дребничките - плитко. Острият край на луковицата сочи нагоре, а брадичките - надолу. Следва покриване с почва и поливка, ако е необходимо. За запазване на влагата и защита от измръзване върху учатъка с луковици може да се разхвърлят растителни остатъци, а напролет да се отстранят, за да не пречат на развитието на цветята.

Повечето гладиоли вече прецъфтяха, но все още има някои цъфтящи. За да не изгубим луковицата, е редно да ги защитим от сланата, а най- добре направо да ги приберем.

Луковицата се изважда от почвата, почиства се и, ако листната маса не е отмряла, се прерязва на 10 см. Така подготвена, всяка луковица на гладиол трябва да се остави да просъхне и да се прибере в хартиен плик с надпис. В периода на съхранение периодично се проверява за загниване. Ако има наличие на гнилостен процес, болната ликовица се изхвърля, а останалите се проверяват по-често и внимателно.

Далиите още цъфтят, но е време да прекратим жизнения им цикъл. Ако не ние, то сланата ще го направи. Първата слана, която падне, ще повреди цветовете и листната маса. Единият вариант е да изчакаме това да се случи и тогава да приберем грудката, а другият - да изпреварим събитията и да сме спокойни, че няма да има повреди от измръзване и дори загуба на екземпляри.

При гергините процедурата по прибирането на грудката е сходна с тази на гладиолите - почистване, просушаване и прибиране в хладно и тъмно помещение. Единствената разлика е, че е по-добре да се съхранят в касетка с отвори, отколкото в хартиен плик.

Многогодишните цъфтящи

Всяко растение следва определен цикъл през годината. Едни цъфтят през горещото лято, а други предпочитат хладната есен. Тези, които са прецъфтели, са готови за зимата, а ние само трябва да ги почистим от отмряла листна маса или счупени клонки.

Времето е подходящо все още за размножаване или преместване, затова планирайте бъдещия изглед на градината си разумно. Цветята, които са прецъфтели наскоро, сега дават семена. Гайлардии, рудбекии, ангелски тромпет (датура), ехинацея и други са цветята, от които може да се съберат и съхранят семена с цел размножаване догодина.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X