Напишете дума/думи за търсене

Съхранение на стволови клетки в България – защо и как?

Съхранението на стволови клетки е обект на все по-честа дискусия в последните години. Увеличава се и броят на българските семейства, които избират да инвестират в бъдещето. Затова решихме в един материал ще съберем някои от най-важните въпроси, които си задаваме, и някои от най-важните неща, които трябва да знаем по темата.

Банкирането на стволови клетки се приема като застраховка, гаранция и надежда. Тя е една сравнително малка инвестиция, която семейството прави, за да получи сигурност и спокойствие за бъдещето си. Но да започнем отначало – какво представляват стволовите клетки и защо биват съхранени?

Стволовите клетки са градивните блокчета на организма. Те са незрели и недиференцирани и имат способността да се размножават и превръщат в клетки за различни тъкани и органи. Тези функции са единствени по рода си – това е и нещото, което ги прави толкова важни и ценни. С терапия, използваща стволови клетки, вече се лекуват и третират успешно стотици различни заболявания. Вярва се и че те са ключът към откриването на лечение за много нелечими до момента диагнози. Разбира се, стволовите клетки не са панацея за всички познати ни болести. Но фокусът, който поставя съвременната медицина върху тях, и хилядите клинични проучвания и експериментални лечения, които в момента се разработват, говорят за тяхната важност и значимост.

Единствената възможност за предварително съхранение на стволови клетки е по време на раждането на детето. Защо обаче въобще се съхранява предварително, след като тялото ни пази свой собствен резерв от тях? Стволови клетки може да бъдат намерени в костния мозък, периферната кръв и кръвта и тъканта от пъпна връв. Този „резерв“, който тялото ни съхранява, се използва за възстановяване на увредени тъкани и клетки. Той обаче съдържа много по-малко на брой клетки, отколкото тези от пъпна връв. Процедурата им при извличане не е напълно безопасна, а и едно евентуално заболяване най-често достига и уврежда и тях, което пък възпрепятства изцяло тяхното използване.

За разлика от това пъпната връв е изключително богата на мезенхимни и хемопоетични стволови клетки, напълно незасегнати от болести и генетични изменения. Процедурата им по извличане се извършва непосредствено след раждането от специалист и е напълно безопасна и за бебето, и за майката. Ако не са съхранени, тези клетки биват унищожени като биологичен отпадък. Те обаче са прекаленно ценни за подобна съдба.

Някои от най-важните неща, които трябва да знаем:

- Стволовите клетки може да се използват и за други членове на семейството – Предварителното съхранение е една застраховка за бъдещето не само на детето, на което са извлечени стволови клетки, но и за цялото му семейство. Съвместимостта с бебето е 100%-ова, а с други членове на семейството варира между 25% и 100%.

- Най-честият период за съхранение е 20 години – това е така, защото когато детето навърши пълнолетие, стволовите клетки стават негова собственост и то трябва да вземе решение какво да прави с тях. Договорът може да бъде продължен, а цената, която се заплаща за това, е значително по-ниска от първоначалната.

- Собствениците на пробата може да поискат тест за виталност по всяко време – след като съхраните клетки, вие имате право да получите достъп до тях и да се уверите дали всичко е наред. Пробата се разделя на микропроби още при обработката и част от тях се използват точно за този качествен контрол на виталност. Това не се заплаща допълнително и не повлиява на годността на вашите стволови клетки.

- Процедурата по взимане, обработка и съхранение се извършва по световно утвърдени протоколи. Клетките се съхраняват при специални условия и ултраниска температура, за да запазят своите лечебни свойства максимално дълго време.

Избор на тъканна банка

Тъканните банки за съхранение на стволови клетки, които извършват дейност в България, са 11 на брой. Все по-популярен избор стават българските алтернативи, които представляват 5 от общия брой. Допитахме се до екипа на една от българските компании – „Селена Целс“, за това на какво трябва да обръщаме внимание, когато избираме тъканна банка. Те споделиха, че освен добрата репутация, професионализма, акредитациите на банката и висококачествената апаратура, която тя /трябва да/ използва, има два други важни фактора, на които трябва да се наблегне. Единият от тях е времето за извършването на процедурата по извличане, обработка и съхранение. С всеки изминал час броят на жизнените стволови клетки намалява, което е изключително важно, защото за една евентуална трансплантация са нужни единствено живи клетки. Затова и е съществено да се елиминират ненужни рискове, които да съкратят времето за извършването на цялостната процедура. Съкращаването на процедурата, разбира се, зависи и от много други фактори. От „Селена Целс“ споделят, че извършват цялостната процедура в рамките на 6 часа и така гарантират до 99% съхранени живи стволови клетки. Друг фактор е доверието и личното отношение. Изключително важно е пациентите да се чувстват комфортно и сигурно, да се запознаят с целта на съхранение и условията, които се предлагат, да установят връзка, посредством лични срещи, да дискутират и получат отговори на всички техни въпроси.

Връзка със специалисти от тъканна банка „Селена Целс“ може да осъществите на 0885 700 003 или [email protected].

X