Напишете дума/думи за търсене

Новите притежатели на "Оскар" (Снимки, видео)

"Зелената книга" - разказ за сегрегацията, спечели награда "Оскар" за най-добър филм, съобщава БТА.

"Зелената книга" спечели общо три награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели - за оригинален сценарий.

Най-много награди "Оскар" спечели "Бохемска рапсодия" - за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж.

"Черната пантера" е с три награди, както и "Рома".

Рами Малек спечели първата си награда "Оскар" с превъплъщението си в образа на легендарния вокал на "Куин" Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия", предаде Ройтерс.

Тридесет и седем годишният Малек беше сочен за фаворит за приза, след като беше удостоен с награди "Златен глобус" и БАФТА, и с отличието на актьорската гилдия, припомня агенцията.

Рами Малек, който е от египетски произход, е роден в Лос Анджелис. За ролята на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия" актьорът прави проучвания и се готви с месеци, тъй като не умее да танцува, да пее или да свири на пиано. Благодарение на положения труд Малек овладява гласа, акцента и движенията на легендарния вокал, и взима уроци по пиано и китара, за да наподоби максимално сценичното поведение на Фреди Меркюри.

Създателите на филма "Бохемска рапсодия" използват действителния глас на Меркюри, гласа на Рами Малек и този на друг изпълнител на фона на оригинални записи на "Куин", за да пресъздадат хитовете на групата. Саундтракът е така "преплетен", че самият Малек не може да каже кой точно пее в даден момент.

Актьорът казва, че ключова за превъплъщението му в образа на Фреди се е оказала зъбната протеза, която започва да носи година преди да началото на снимките за филма.

"Бохемска рапсодия" документира и личните битки на Меркюри, сред които с неговата хомосексуалност, алкохола и наркотиците. През 1991 г., едва 45-годишен, вокалът на "Куин" става едва първите британски знаменитости - жертва на СПИН.

Ролята на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия" е най-значимата в 15-годишната кариера на Рами Малек като актьор.

Преди това Малек е известен с превъплъщението си в образа на чудатия хакер Елиът Андерсън в телевизионния сериал "Господин Робот", за което печели награда "Еми" през 2016 г.

Сред останалите му телевизионни и филмови роли са в "Пеперудата" и "Конят БоДжак".

Рами Малек успя да се пребори за награда "Оскар" за главна мъжка роля, въпреки негативната реклама, съпътстваща филма "Бохемска рапсодия". Режисьорът на продукцията Брайън Сингър беше обвинен в непристойно поведение, в това число и от непълнолетни младежи, и беше уволнен насред снимките. Сингър отрича обвиненията. Рами Малек е споделял, че не е бил запознат с обвиненията срещу режисьора по време на снимките.

Оказа се, че британката Оливия Колман е била скритата фаворитка за "Оскар" за най-добра актриса, а не както масово и явно се смяташе ветеранката Глен Клоуз. Колман изненадващо надделя над Клоуз за приза за главна женска роля с превъплъщението си в образа на кралица Анна в историческата комедия "Фаворитката", съобщават световните агенции.

Излизайки на сцената, за да приеме отличието си, изненаданата Оливия Колман се обърна към Глен Клоуз с думите: "Отдавна си мой идол и не исках да се получи така". Ветеранката на свой ред отвърна с усмивка и смях.

След триумфа на Колман 71-годишната Клоуз остава носителка на "съмнителната" титла за актрисата с най-много номинации за "Оскар" - седем на брой, без победа.

Четиридесет и пет годишната Оливия Колман - една от най-обичаните британски телевизионни актриси, спечели отличието на американската Академия за кинематографично изкуство и наука от първата си номинация. Преди това британката беше удостоена със "Златен глобус", БАФТА и награда от Националното дружество на филмовите критици.

Във филма "Фаворитката" Оливия Колман се превъплъщава в образа на несигурната, крехка и свадлива кралица Анна, която отглежда "орда" зайци, вместо деца, и има тайни любовни афери с героините на Рейчъл Вайс и Ема Стоун.

След обявяването на носителката на приза за главна женска роля, Стоун, стояща в близост до Колман, се просълзи и повтори нееднократно "О, Боже".

Оливия Колман, която избягва светския шум на Холивуд, е смятана за национално съкровище във Великобритания. Кариерата й започва в родината й преди около две десетилетия. Колман е позната с превъплъщенията си както в комедийни скечове, така и в драматични образи в мистерията "Убийство на плажа" (Broadchurch) и шпионския трилър "Нощният мениджър".

Следващата роля, в която почитателите ще могат да видят Оливия Колман, е в образа на кралица Елизабет на средна възраст в предстоящия трети сезон на сериала "Короната".

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели наградата Оскар за най-добър режисьор за филма си "Рома", предаде Франс прес.

В категорията той се конкурираше със Спайк Лий за "Черен в клана", Павел Павликовски за "Студена война", Йоргос Лантимос за "Фаворитката" и Адам Маккей за "Вице".

Мексиканският филм "Рома" на Алфонсо Куарон спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм, предадоха световните агенции. Това е втора награда за продукцията тази вечер, след като тя спечели в категорията за операторско майсторство.

Творбата, заснета в черно-бяло, се конкурираше в категорията с

"Капернаум" от Ливан, "Никога не гледай встрани" от Германия, "Крадци от магазини" от Япония и "Студена война" от Полша.

Филмът "Рома" досега е спечелил Златния лъв на Кинофестивала във Венеция. Печели и редица награди на филмови асоциации. Спечели 2 награди Златен глобус - за най-добър чуждоезичен филм и за най-добра режисура на Алфонсо Куарон. Имаше 7 номинации за наградите Бафта, от които спечели 4, вкл за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър чуждоезичен филм. Печели наградата на Гилдията на американските режисьори. Печели за най-добър филм и режисура Изборът на критиците. Имаше 10 номинации за Оскар. Тази вечер на Оскарите филмът победи и в категориите за най-добър чуждоезичен филм и най-добро операторско майсторство.

Продукцията проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от детството на Куарон.

Филмът "Бao" на Доми Ши и на Беки Нийман-Коб за канадско-китайска майка, страдаща от синдрома на празното гнездо, когато децата й порастват и си отиват от дома, получи Оскар в категорията за най-добра късометражна анимация.

Филмът "Кожа" израелеца Гай Натив, разказващ за белите супремасисти в САЩ, спечели Оскар за най-добър късометражен игрален филм.

Филмът "Точка по въпроса. Край на цитата" на Райка Цехтабчи получи Оскар за най-добра късометражна документална продукция. Филмът разказва историята на жени от село в Индия, в което няма дамски превръзки, а това пречи на жените да излизат, да учат, да водят нормален живот. Накрая в селото е инсталирана машина за дамски превръзки и жените започват да произвеждат своя марка, наречена "Летя". Тази нежна революция е отчасти подпомогната от ученички от Калифорния, събрали първоначалната сума, необходима за инсталирането на машината в селото.

Песента "Shallow" от "Роди се звезда", създадена от Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът и изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен, предадоха световните агенции.

Парчето имаше в тази категория Златен глобус, както и две награди Грами.

Наградата Оскар за най-добра филмова музика получи пък "Черната пантера". Това е трето отличие за филма тази вечер, след като той спечели наградите за костюми и за сценография.

Филмът "Зелената книга" спечели и Оскар за най-добър оригинален сценарий, предадоха световните агенции. Наградата получиха съсценаристите Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели. Филмът е режисиран от Фарели и връща зрителя в 1962 г., когато италиано-американски охранител е нает да вози и охранява Дон Шърли, известния афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, там където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат. Двамата трябва да използват пътеводител, известен като "Зелената книга на негро пътешественика". Той е списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн и представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

Филмът "Черен в клана" пък получи Оскар за най-добър адаптиран сценарий. Сценаристите на продукцията - Чарли Уочтъл, Дейвид Рабиновиц, Кевин Уилмът, Спайк Лий - спечелиха в тази категория и награда Бафта неотдавна. Продукция, режисирана и съпродуцирана от Спайк Лий, спечели Голямата награда на кинофестивала в Кан миналата година. Сюжетът е вдъхновен от истинска история на полицейско внедряване в Ку Клукс Клан, извършено от цветнокожия полицейски инспектор Рон Столуърт. Това е първото проникване на цветнокож в организацията, известна с омразата си към цветнокожите. За целта на внедряването Столуърт използва свой бял колега. През 2014 г. Столуърт разказва историята си в книгата "Черен член на клана".

Филмът "Първият човек" за стъпването на човек на Луната спечели Оскар за най-добри визуални ефекти, предадоха световните агенции.

Продукцията се конкурираше в категорията с "Отмъстителите: Война без край", "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух", "Играч първи, приготви се" и "Соло: История от "Междузвездни войни".

Продукцията победи в момент, в който се отбелязват 50 години от стъпването на човек на Луната.

Филмът "Спайдърмен: В Спайди-вселената" очаквано получи Оскар за най-добра анимация, предадоха световните агенции.

Продукцията на Питър Рамзи, Боб Персикети и Родни Ротман, разказва за приключенията на Майлс Моралес, тийнейджър, който се възхищава на Спайдърмен и който развива свръхестествени способности като на Спайдърмен, а след това се озовава в ситуации, в които се появяват различни Спайдърмени от паралелни вселени. Филмът спечели Златен глобус за най-добра анимация, Бафта за най-добра анимация и американската награда Ани за анимационни филми. Спечели и наградата на Гилдията на американските продуценти за най-добър анимационен филм, наградата Изборът на критиците за най-добра анимация.

В категорията за Оскарите филмът се конкурираше със

"Феноменалните 2" на Брад Бърд, "Островът на кучетата" на Уес Андерсън, "Мирай" на Мамору Хосода и "Ралф разбива интернета" на Рич Мур и Фил Джонстън.

Махершала Али спечели Оскар в категорията за най-добра второстепенна роля за персонажа на джаз пианиста Дон Шърли във филма "Зелената книга", предадоха световните агенции.

За тази роля той вече получи Златен глобус, наградата на Гилдията на американските актьори, Бафта и наградата Изборът на критиците, така че спечелването на Оскар беше очаквано.

Махершала Али вече е печелил Оскар в същата категория - през 2017 г. той получи наградата за ролята си в "Лунна светлина".

Сега той се бореше за отличието с Адам Драйвър за ролята на Флип Цимерман, който помага да цветнокожо ченге да проникне в Ку Кукс Клан в "Черен в клана", Ричард Грант за ролята на Джак Хок в "Можете ли да ми простите?", разказващ за проблемите със закона на писателката Лий Израел, специализирала се във фалшифициране на писма на писатели, които продава прескъпо,

Сам Рокуел за ролята на Джордж Буш-младши във "Вице" и Сам Елиът за "Роди се звезда" за ролята на Боби Мейн, брат и мениджър на главния герой Джак Мейн.

В трите категории за зрелищност на наградите Оскар - тези за сценография, грим и прически и костюми - победиха два филма - "Вице" и "Черната пантера", предадоха световните агенции.

Биографичната продукция за бившия американски вицепрезидент Дик Чейни "Вице" получи отличието за грим и прически заради впечатляващата трансформация на Крисчън Бейл, превъплътил се в образа на Чейни.

"Черната пантера" получи наградата за най-добра сценография, а цветнокожата дизайнерка Рут Картър грабна отличието за най-добри костюми в същата продукция.

Документалната продукция Free solo (Свободно соло катерене или Фрий соло изкачване по името на съответния катерачески стил) на Елизабет Чай Васархели, Джими Чин, Ивън Хейс и Шанън Дил спечели Оскар за най-добра пълнометражна документална лента.

Филмът е посветен на катерача Алекс Хонълд, известен със соловите си катерачески акции, чиято мечта е да изкачи скалата Ел Капитан в националния парк Йосемити в САЩ. Въпреки травми и безпокойството на близките си, той не се спира пред предизвикателството и става единственият катерач в света, който извършва опасното изкачване без въжета.

Актрисата Реджина Кинг спечели Оскар за най-добра второстепенна женска роля за персонажа на Шарън Ривърс, майката на главната героиня във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори", предадоха световните агенции.

За същата роля Кинг получи Златен глобус, наградата на Гилдията на американските актьори и наградата Изборът на критиците, така че експертите очакваха тя да получи и Оскар.

Конкуренти в категорията й бяха Рейчъл Вайс и Ема Стоун, изпълняващи ролите на фаворитките на кралица Анна във "Фаворитката", Марина де Тавира, изпълняваща ролята на мексиканска сеньора в "Рома" и Ейми Адамс, изпълняваща ролята на съпругата на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни във "Вице".

Списък на носителите на 90-ите награди "Оскар", оповестен от Асошиейтед прес:

- най-добър филм - "Зелената книга"

- най-добър режисьор - Алфонсо Куарон, "Рома"

- най-добра актриса - Оливия Колман, "Фаворитката"

- най-добър актьор - Рами Малек, "Бохемска рапсодия"

- най-добра актриса в поддържаща роля - Реджина Кинг, "Ако Бийл стрийт можеше да говори"

- най-добър актьор в поддържаща роля - Махершала Али, "Зелената книга"

- най-добър чуждоезичен филм - "Рома", Алфонсо Куарон, Мексико

- оригинален сценарий - "Зелената книга", Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели

- адаптиран сценарий - "Черен в клана", Чарли Уочтъл, Дейвид Рабиновиц, Кевин Уилмът, Спайк Лий

- най-добра анимация - "Спайдърмен: В Спайди-вселената"

- късометражен анимационен филм - "Бао"

- най-добър документален филм - "Свободно соло катерене" ("Free Solo")

- късометражен документален филм - "Точка по въпроса. Край на цитата"

- късометражен игрален филм - "Кожа" (Skin)

- сценография - "Черната пантера"

- операторско майсторство - Алфонсо Куарон, "Рома"

- грим и прически - "Вице"

- костюми - "Черната пантера", Рут Картър

- монтаж - "Бохемска рапсодия", Джон Отман

- визуални ефекти - "Първият човек"

- монтаж на звукови ефекти - "Бохемска рапсодия"

- звуков мишунг - "Бохемска рапсодия"

- оригинална музика - "Черната пантера", Лудвиг Йорансон

- песен от филм - "Shallow" от "Роди се звезда", Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът

Лейди Гага и Брадли Купър  СНИМКИ: Ройтерс
Лейди Гага и Брадли Купър СНИМКИ: Ройтерс
Актрисата Реджина Кинг спечели Оскар за най-добра второстепенна женска роля
Актрисата Реджина Кинг спечели Оскар за най-добра второстепенна женска роля
Оливия Колман спечели за главна женска роля
Оливия Колман спечели за главна женска роля
Алфонсо Куарон спечели награда за операторско майсторство и за най-добър режисьор
Алфонсо Куарон спечели награда за операторско майсторство и за най-добър режисьор
Спайк Лий се сдоби с първия си "Оскар", но не като режисьор, а като сценарист
Спайк Лий се сдоби с първия си "Оскар", но не като режисьор, а като сценарист
Лейди Гага спечели за най-добра песен
Лейди Гага спечели за най-добра песен
Рами Малек стана най-добър актьор заради превъплъщението си като Фреди Меркюри
Рами Малек стана най-добър актьор заради превъплъщението си като Фреди Меркюри
Махершала Али спечели втори "Оскар" като актьор в поддържаща роля
Махершала Али спечели втори "Оскар" като актьор в поддържаща роля
Част от екипа на "Зелената книга"
Част от екипа на "Зелената книга"
Спайк Лий се хвърли в прегръдките на Самюел Л. Джаксън, когато разбра, че пелечи "Оскар"
Спайк Лий се хвърли в прегръдките на Самюел Л. Джаксън, когато разбра, че пелечи "Оскар"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X