Напишете дума/думи за търсене

Кориандърът – силно мразен и силно обичан

Някой ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. В този материал ще отдадем значимото внимание на новопоявилите се подправки и билки на нашия пазар, така че да сме полезни и на опитните кулинари.

Кориандърът сравнително отскоро се ползва в българската кухня, а и все още не се продава навсякъде. Винаги обаче може да го откриете в по-големите и добре заредени хранителни вериги. Той е едногодишно растение, на което се използват свежи листата, а семената – сушени. Има обаче огромна разлика между вкуса на свежите листа и на сушените семена. Не може да замените едното с другото.

Това е подправката, за която има най-противоречиви мнения. В общи линии или силно я любят, или силно я мразят. Името на кориандъра идва от името на онези буболечки, които миришат много неприятно, когато ги смачкате. Затова не се учудвайте, ако някой ви каже, че растението му мирише на лошо – нещо като дървеници. При много хора апетитът за кориандър идва с яденето, така че не го отписвайте веднага, ако в първия момент ви е странен като аромат. Погрешно е твърдението, че кориандърът и магданозът имат сходни аромати и вкусове. Кориандърът е една от най-специфичните подправки и не може да я замените с никоя друга.

Здравословни предимства

Една четвърт чаша от кориандъра съдържа само 1 калория, 2 % от дневната необходима дажба витамин С и 5 % от дневната дажба витамин А. Той също така съдържа витамин К, калий, манган, антиоксиданти, лутеин и др. Кориандърът е помощник в борбата със затлъстяването и помага на онези, които искат да редуцират апетита си и да отслабнат. Той е добър за сърцето, кожата и косата, както и за цялостния ни тонус. Счита се също така за афродизиак. Плодовете му стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове.

Кулинарно приложение

Задължителен е за подправяне на ястия от азиатската кухня. Присъства в блюда и салати в кухнята на Източна Европа, Мароко, Тунис, Алжир, Индия, северна и Южна Америка. В европейските ястия се ползва главно в маринатите заедно с черен пипер, бахар, дафинов лист, канела. Като цяло се комбинира добре и с лук, чесън, риган. Ако правите къри, не минавайте без кориандър. Обикновено дръжките на свежия кориандър се запържват в самото начало заедно с джинджифила и чесъна, а с листенцата се поръсва готовото ястие. Те не се слагат по-рано от това, защото при топлинна обработка загубват силния си аромат. Със сушен кориандър пък може да овкусите всякакви видове месо, както и да добавите в крем супата си. Особено крем супата от тиква не може да мине без сух кориандър. Със смлян кориандър се ароматизират и някои сладкиши и ликьори.

още нещо

Ароматът на семената кориандър изпъква, ако се запече преди употреба, както е и с черния пипер например.

Яжте девесил, за да сте 9 пъти по-силни

Името на девесила идва от „девет сили“ - според народните вярвания толкова сили ще получи този, който хапне от чудодейното растение. Познато е още на древните гърци и римляните, които са го ползвали за тонизиращи напитки. В някои краища на България е известен още като лющян или селим. От него се ползват листата, плодовете и коренището. Вкусът му е нещо между целина и магданоз.

Здравословни предимства

Както става ясно и от името му, девесилът тонизира целия организъм. Той има свойството да стимулира сърдечно-съдовата и нервната система. Помага за разсейване на отоци, при натравяне, против нощно напикаване, при обилно потене, действа и като диуретик. Корените му са богати на етерични масла, минерали, скорбяла, пектин. Девесилът е прочут с това, че лекува мигновено.

Ако искате да направите „пролетно почистване“ на организма си, достатъчно е да включите в менюто си чай от девисил няколко пъти дневно и да изключите всички по-тежки храни като месо, млечни и полуфабрикати.

Кулинарно приложение

Може би най-прочутата му употреба у нас е свързана с рибни ястия, особено супи. Но той може да пасне чудесно и на месни ястия, боб, сосове, туршии и т.н. Коренището на девесила се комбинира най-добре с червен и черен пипер, чесън, майорана, копър и магданоз. Ще освежите салатата си, ако я овкусите с пресен девисил, а когато правите рибена чорба, може да използвате и сушен.

Внимание

Девесилът не се препоръчва, ако сте бременна.

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения харесайте фейсбук страницата ни „Рецепти за здраве“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X