Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за орхидеите

Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва. Дендито ще цъфти, ако на корените им е тясно. Подходящата температура за него е между 18 и 24 градуса, а през нощта и малко по-ниска. Светло и не много слънчево място ще бъде идеално.

Дендробиумът е сравнително по-толерантен и издръжлив спрямо фаленопсиса, що се отнася до поливане и осветяване. Поливайте тази орхидея като обикновено цвете, когато горният слой от субстрата изсъхне. Не позволявайте да се задържа вода в подложката или кашпата. Някои дендробиуми могат да складират вода, затова не е нужно да прекалявате с поливките. Старайте се да поддържате висока влажност в помещението. Може да оросявате или да оставите съд с вода близо до цветето.

Проветрявайте често помещението. След прецъфтяване ще започне вегетативен растеж. Младите стъбълца могат да се развият по цялата дължина на стъблото или в основата му. Не го отделяйте, докато не развият хубави коренчета.

Под името “дендробиум фаленопсис” може да срещнете интересно растение, което съчетава стъблото на дендробиум и цветоносът на фаленопсис. Комбинацията е много красива! Грижите не се различават от вече описаните за дендробиум.

Камбрията е цвете за “убийци”

Иска от всичко по малко

Камбрията е елегантна орхидея, както всички останали, но има едно голямо предимство. Тя не е толкова капризна. Харесва умерена температура и дори понася добре слънчевите лъчи. Е, през лятото е редно да я предпазите от тях.

Цветето има нужда от всичко по малко. Обикновено е достатъчна една поливка седмично с хладка вода. А веднъж месечно се препоръчва подхранване в зависимост от фазата на развитие. По време на цъфтеж може и да не подхранвате.

А цветовете? Те ще ви изненадат много с форма и багри. Камбрията е може би единствената орхидея, която цъфти и в червени тонове. (И като стана дума за червения цвят в орхидееното царство, не се подвеждайте, ако срещнете фаленопсис със сини или червени цветове. Боя е!)

Подходящият субстрат за камбрията е сходен с този за милтонията. Пресаждането трябва, или поне се препоръчва, да е ежегодно (преценявайте спрямо състоянието на субстрата). Поддържайте висока влажност около растението и ще се радвате на цъфтеж поне 2 пъти в годината за по пет и повече седмици. Дори да не осигурявате оптималните условия за тази орхидея, да забравяте да поливате, да пресушавате и често да я игнорирате не се притеснявайте. Трудно ще я убиете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X