Напишете дума/думи за търсене

Пилатес на земя или на уреда Реформър?

Пилатес привлича всички - от баби до младежи, с гаранцията си за здрави коремни мускули, гъвкавост и повишен мускулен тонус. Ето защо пилатес се преобразува от тайната на един професионален танцьор в масово използвана тренировка. Много от новаците се чудят дали да останат на базовия пилатес на постелка или да се пробват на така нашумелия напоследък уред Реформър Пилатес.

Каква е разликата между пилатес на постелка и Реформър Пилатес?

Пилатес на постелка

За пилатес на постелка може да намерите класове много по-лесно от класове по Реформър Пилатес. Дори фитнес залите без пълно пилатес оборудване могат да предложат такава тренировка. Но да правите пилатес на постелка, вместо на Реформър, може да не ви се стори толкова забавно или предизвикателно. Все пак много хора виждат съществени резултати – по-голяма сила, добра стойка, по-голяма пъргавина и гъвкавост, както и тонизирани мускули - в рамките на няколко месеца тренировки, провеждани веднъж седмично на пилатес земя.

Преди три години физически активният 67-годишен Питър Прес имал желанието да подобри спортната си форма. Той избрал тренировките по пилатес на постелка, тъй като не обичал да тренира сам. Искал тренировки с инструктор на живо, а не на запис, защото всеки път можел да разчита на адекватни инструкции и насоки.

Но след като се престрашил да изпробва вместо пилатес на земя, Реформър Пилатес, установил, че Реформър върши чудеса. Той ходел на тренировки по пилатес Реформър по три дни в седмицата, което допринесло за по-силни коремни мускули и подобрена гъвкавост на краката. Той казва, че сега удря топките за голф по-точно и по-добре, играе тенис на корт и се съревновава с 33-годишния си син на ски пистите с лекота.

Как работи уредът Реформър Пилатес

Когато правите пилатес с уреда Реформър, количеството на съпротивление и напрежение може да варира и е възможно дори да се регулира според възможностите на трениращия. За някои Реформър уреди се използва устройство за изтегляне, подобно на рамка за единично легло, но с плъзгаща се количка и регулируеми пружини повишаващи напрежението и съпротивлението. Без болка, тази подвижна количка, въжетата и пружините могат да се използват за упражнения от различни позиции.

Много начинаещи започват с няколко месечни индивидуални тренировки, което е препоръчително, преди да се присъедините към груповите класове. Необходимо е преминаването през поредица от индивидуални Реформър тренировки, преди да се влеете в групови класове.

Съпротивлението, създадено от системата на ремъка и пружината, води до една по-натоварваща тренировка за сила и издръжливост , сравнено с тренировката на постелка. Освен това може да видите резултатите от Реформър Пилатеса по-рано. Мускулите на ръцете, краката и коремът бързо стават по-стегнати и дефинирани.

Още съвети за избора на пилатес на постелка или Реформър Пилатес

Все още не може да решите кое да изберете: пилатес на постелка или Реформър Пилатес? Запознати твърдят, че няма нужда да се задълбочавате толкова много - хората трябва да извлекат максималното от всяка тренировка. Ще се научите как да използвате силата, ще правите ежедневни тренировки и ще откривате как ставате все по-добри, силни и гъвкави.

Може да започнете и с Реформър уреда на Джоузеф Пилатес, тъй като той е за всеки. Има групи за начинаещи и напреднали на Реформър. Когато избирате група за Реформър Пилатес или пилатес на постелка, трябва да проверите дали школата и инструктора имат сертификат. Тренировките по пилатес на постелка или Реформър Пилатес, водени от несертифициран инструктор, би могла да крие опасности и да доведе до травми, предлагайки упражнения, които няма да са удачни за вашата физическа подготовка, възраст или спортна форма.

X