Напишете дума/думи за търсене

Да си направим парфюм у дома

Пандемията промени всичко. Дори тези, които запазиха работата си, не могат да се похвалят със същите доходи и още по-малко със същата сигурност в бъдещото си финансово състояние. Затова много хора започнаха да променят навиците си. Като жени вероятно ще трябва да се откажем от някои глезотии, с които бяхме свикнали преди, но трябва ли да се отказваме от парфюма си?

Да. От онзи скъпия парфюм в бляскава опаковка ще се откажат мнозина. И моментът е идеален да проявим креативност и да създадем собствен аромат. Уникален и единствен. А пък и доста по-евтин.

Парфюмът се състои от смес от етерични масла, базово масло, алкохол и вода. За да си направите свой аромат, ще са ви необходими:

15 грама масло от жожоба или масло от сладък бадем
70 грама етанол (например водка)
2 супени лъжици изворна вода или дестилирана вода (не чешмяна)
Кафе филтър
Стъклена бутилка с тъмен цвят
25 капки етерични масла

Етеричните масла, които ще използвате, ще формират основата на вашия парфюм. Това са т.нар. "нотки". Базовите нотки са онази част от парфюма, която издържа най-дълго на кожата. Средните се изпаряват малко по-бавно. Горните са най-летливите и се разпръскват най-бързо.

Понякога към състава на парфюмите се добавят други вещества като морска сол (за аромат на океан), черен пипер (за пикантност), камфор и ветивер. Тъй като етеричните масла се изпаряват с различна скорост, начинът, по който парфюмът мирише, действително се променя с времето, докато го носите.

Редът, по който смесвате съставките си, е важен, тъй като това ще повлияе на аромата. Ако промените процедурата, запишете какво сте направили, в случай че искате да дублирате определен аромат.

Създайте своя парфюм

Добавете маслото от жожоба или маслото от сладък бадем в бутилката. Добавете етеричните масла в следния ред: базовите нотки, последвани от средните нотки и след това горните нотки.Добавете алкохола. Разклатете бутилката за няколко минути и след това я оставете да престои между 48 часа до шест седмици. Ароматът ще се промени с времето, като ще стане най-силен на около шестата седмица. Когато ароматът стане това, което искате, добавете към парфюма 2 супени лъжици изворна вода.Разклатете бутилката, за да смесите парфюма, и след това го филтрирайте през филтър за кафе, преди да го излеете в „официалната“ му бутилка.

Може да излеете малко парфюм в декоративна бутилка, но като цяло парфюмът трябва да се съхранява в запечатана бутилка, далеч от топлина и светлина. В идеалния случай трябва да използвате тъмна бутилка с минимално въздушно пространство, тъй като светлината и излагането на въздух разграждат етеричните масла.

Ароматите
Необходими са няколко опита, за да получите аромата, който искате. Ето типовете аромати, от които може да избирате: 

Земни: пачули, ветивер и др.Флорални: здравец, жасмин, нероли, роза, виолетово, иланг-иланг и др.Плодови: бергамот, грейпфрут, лимон, лимонова трева, липа, мандарина, портокал и др.Билкови: ангелика, босилек, лайка, градински чай, лавандула, мента, розмарин и др.Океан: морска солПикантни: черен пипер, кардамон, канела, карамфил, кориандър, джинджифил, хвойна, индийско орехче и др.Дървесни: касия, кедър, кипарис, бор, сандалово дърво и др.

Ако парфюмът е твърде силен, може да го разредите с повече вода. Ако искате парфюмът ви да запази аромата си по-дълго, добавете супена лъжица глицерин към сместа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X