Напишете дума/думи за търсене

Безплатна консултация с уролог-андролог

Месец на мъжкото здраве

Въпреки, че темата, свързана с простата е от личен характер, тя не трябва да е табу.

Направете вашата безплатна онлайн консултация още сега!

На вашите въпроси отговоря

Д-р ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ, Уролог-андролог

Консултациите се извършват ОНЛАЙН на: https://www.prostenal.bg/online-konsultacia

Период: Месец НОЕМВРИ 2020 година

Д-р Георги Лазаров
Д-р Георги Лазаров
Д-р Георги Лазаров

Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД, гр. София

Все още много малко хора са наясно с това, че съществува и „мъжки климактериум”, така наречената андропауза. Основна причина за нея е намаляването нивото на мъжкия полов хормон – тестостерон, което започва да настъпва след 45 години, докато нивото на естрогените - женските полови хормони, които нормално ги има и в мъжкия организъм, но в много малко количество - остава същото или относително нараства. Това е част от естествения процес на стареене на мъжкия организъм. Нарушенията в хормоналния баланс, с напредването на възрастта, водят до общи промени, проявяващи се с лесна раздразнителност и промени в настроението, липса на енергия, натрупването на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, увеличена честота от сърдечно-съдови заболявания, повишен риск от развитието на остеопороза. Настъпват и локални промени по отношение на мъжката полова система - намалено либидо и еректилни дисфункции /нарушения в ерекцията/, увеличение на простатната жлеза с или без проблеми в уринирането, намалено количество на отделената спермална течност.

Увеличението на простатната жлеза ние специалистите възприемаме като състояние, а не като болест.

Какво включва профилактичният преглед:

• попълване на въпросник за оценка на оплакванията

• преглед на простатата и ехография на отделителната ситема с установяване на наличие или липса на остатъчна урина

• измерване на обема на простатната жлеза и урофлометрия

Целта на профилактичния преглед, поне един път годишно, е да проследяваме това състояние и да не допуснем то да се превърне в болест със следните оплаквания: чести кръвоизливи от простатата, чести инфекции на пикочния мехур, образуване на камък в пикочния мехур, недопускане на остатъчна урина и други. От друга страна годишният профилактичен преглед е от изключителна важно значение и за профилактиката на рака на простатната жлеза. Туморният маркер ПСА / простатно-специфичен антиген/ е задължителното кръвно изследване за мъже над 50 годишна възраст.

Както всяка жена има свой личен гинеколог, необходимо е всеки мъж да има личен уролог, на когото да има доверие, който не само да провежда прегледи, но да дава и съвети за начина на живот и хранене на пациента, както и да провежда лечение както на общите симптоми на андропаузата, така и на локалната симптоматика, идваща от простатната жлеза.

В моята дългогодишна практика препоръчвам комбинирането на хранителния режим с минимум 2 курса от препаратите Простенал, годишно.

Могат да се приемат продължително време, тъй като комбинират естествени съставки за здрава простата, за нормална функция на уринарния тракт, за мъжка потентност, за качествен сън, без нощно ставане. Перфектната комбинация от Сау Палмето, Коприва, Бабини зъби, Ашваганда, Американска червена боровинка, витамини и минерали има доказано действие върху здравето на мъжа.

И двата препарата: ПРОСТЕНАЛ ПЕРФЕКТ и ПРОСТЕНАЛ НАЙТ съдържат оптимални дневни дози ЦИНК и ВИТАМИН Д! Цинкът е изключително важен микроелемент за всеки мъж. Той поддържа нормалните нива на тестостерон и сексуалната активност. А, Витамин Д допринася за нормалната функция на имунната система.

Действат бързо, ефективно и осигуряват адекватна грижа за простата.

Препоръчително е да се приема по 1 таблетка дневно след хранене в продължение на 3 месеца.

X