Напишете дума/думи за търсене

Как да облекчите разширените вени без лекарства

При около 20% от хората в зряла възраст в някой момент се появяват разширени вени. Те изглеждат тъмносини или виолетови на цвят и могат да изпъкват под кожата. Образуват се, когато малките клапи на вените отслабнат. Обикновено тези клапи спират кръвта да тече на обратно и когато бъдат увредени, кръвта се събира във вените. Това води до подути и изкривени вени, които често са твърде видими.

Други симптоми на това състояние включват:

* Парещо или пулсиращо усещане в краката

* Дискомфорт, тежест или болка в краката

* Мускулни крампи, които могат да бъдат по-забележими през нощта

* Оток на ходилата и глезените

* Суха или сърбяща кожа, която изглежда по-тънка над разширената вена

Домашни методи срещу варикозните вени, които ще ви помогнат да контролирате състоянието и да подобрите симптомите:

1. Упражнения

Редовните упражнения стимулират по-доброто кръвообращение в краката, което помага за изтласкването на събраната във вените кръв. Те благоприятстват и за понижаване на повишеното кръвно налягане, което е друг допринасящ фактор за появата на този здравен проблем.

Упражненията с ниско натоварване могат да помогнат за трениране на мускулите на прасците без излишен стрес. Ефективни упражнения от този тип включват:

* Плуване

* Ходене

* Колоездене

* Йога

2. Растителни екстракти

Обзорно изследване от 2006 година показа, че екстрактът от конски кестен, Aesculus hippocastanum L., може да помага за намаляване на болката, тежестта и сърбежа в краката при хора с хронична венозна недостатъчност, която е основна причина за появата на варикозни вени.

Друг обзор, от 2010 година, докладва, че екстрактите от средиземнорски бор Пиния, Pinus maritima, и бодлив залист, Ruscus aculeatus, могат да намаляват подуването, или едема, на краката, което често е свързано с разширените вени.

3. Промени в диетата

Богатите на калий храни като бадеми и шамфъстък могат да помагат срещу разширени вени, като намаляват задържането на вода в тялото.

Солените или богати на натрий хранителни продукти могат да стимулират задържането на вода и затова ограничаването им минимизира този ефект. Храните с високо съдържание на калий могат да помогнат да се намали задържането на вода.

Такива храни са още:

* леща и бял боб

* картофи

* листни зеленчуци

* някои видове риба като сьомга и тон

Храните, съдържащи фибри, способстват за мотилитета на червата и предотвратяват запека. Това е важно, тъй като напъването може да влоши увреждането на венозните клапи.

Богатите на фибри храни включват:

* ядки, семена и бобови култури

* овес, пшеница и ленено семе

* пълнозърнести храни

Хората с наднормено тегло са по-застрашени от варикозни вени, така че отслабването може да намали напрежението върху вените и да облекчи подуването и дискомфорта.

4. Приемайте повече флавоноиди

Консумацията на храни, съдържащи флавоноиди, също може да помогне за свиване на разширените вени.

Тези вещества подобряват кръвообращението, което прави по-малко вероятно задържането на кръвта във вените. Те помагат и за понижаване на кръвното налягане в артериите и могат да отпускат кръвоносните съдове, което също намалява варикозните вени.

Храни, съдържащи флавоноиди, са:

* зеленчуци като лук, чушки, спанак и броколи

* цитрусови плодове и грозде, череши, ябълки и боровинки

* какао

* чесън

5. Движете се

Избягвайте продължителното седене. Ако работата ви налага да седите дълго време, стремете се да ставате и да се раздвижвате или да сменяте често позицията на тялото си, за да позволите на кръвта си да тече свободно.

Избягвайте седенето с кръстосани крака, защото то може допълнително да намали притока на кръв към долните крайници, което да спомогне за проблеми с кръвообращението.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.

X