Напишете дума/думи за търсене

Съветите на д-р Цакова за кръвооросяването и отслабената имунна система

Д-р Диана Цакова е е водещ невролог във Военномедицинска академия – София, Консултативно-приемно отделение

Защо лошото кръвооросяване може да бъде опасно за нашето здраве?

Ролята на кръвоносната система е да пренася кислород и хранителни вещества до различни части на тялото, затова нарушенията в нормалния кръвоток могат да доведат до редица здравословни проблеми. Поради нездравословния начин на живот на съвременния човек, високите нива на стрес и с напредване на възрастта, се наблюдават изменения в нормалната работа на кръвоносната система. Много често тези промени са съпроводени с натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове, което е причина за нарушаване на нормалното придвижване на кръвта към органите и тъканите.

Отслабена имунна система!

Правилната работа на кръвоносната система е от основно значение за нормалната имунна защита на организма. При лошо кръвооросяване витамините и минералите, от които се нуждае организма, не могат да бъдат доставяни навреме до мястото, където те са необходими. Допълнително, поради непълноценното храносмилане, което също може да се дължи на нарушено кръвообръщение, определени жизненоважни за правилната работа на имунната система минерали и аминокиселини не се усвояват нормално.

Студени крайници!

Ако страдате от нарушения в кръвооросяването, най-вероятно ще се оплаквате от усещане за студени крайници, което е и един от първите симптоми. Това е така, защото кръвта пренася не само кислород и хранителни вещества, но и топлина. Поради това забавеното кръвообръщение може да е причина да усещате пръстите на ръцете и краката си по-студени от останалите части на тялото, и то не само през зимата.

Нарушения във функциите на важни органи!

Нарушенията в нормалната работа на кръвоносната система са често съпроводени с повишено кръвно налягане и могат да доведат до сърдечни проблеми, шум в ушите, увреждане на мозъка, бъбреците и други. Недостатъчният приток на кръв е и една от основните причини за понижени умствени способности. Мозъкът се нуждае от големи количества кислород и глюкоза, за да може да функционира нормално. Ако забелязвате, че имате затруднения с концентрацията или пък често забравяте, то може би имате смущения в оросяването на мозъка.

Какви мерки може да вземем за подобряване на кръвооросяването?

Наред с промените в начина на живот и храненето, за постигане на по-добро кръвооросяване се препоръчва и прием на подходящи витамини, минерали и микроелементи. ГинкоПрим MAX 120 е комбиниран продукт, който съдържа 120 мг стандартизиран екстракт от гинко билоба, магнезий и цинк. Гинко билоба спомага за нормализиране на кръвния поток в кръвоносните съдове и капилярите, с което допринася за оросяването на крайниците и по-добра памет. Благодарение на способността си да подобрява придвижването на кръвта през малките кръвоносни съдове, екстрактът от гинко билоба е много полезен за нормализиране на кръвотока в слуховия апарат при смущения в кръвоснабдяването му. Така той може да бъде полезен при симптоми като „шум в ушите“. Магнезият от своя страна притежава отпускащо действие върху тонуса на гладките мускули в стената на артериите и вените като по този начин също допринася за подобряване на кръвотока. Недостигът на магнезий в организма също е сред причините за студени ръце и крака. Този минерал поддържа сърдечния ритъм стабилен, стимулира нормалното кръвно налягане, помага за правилната работа на мускулите и нервите. Цинкът е силен антиоксидант и е важен за имунната система, както и за функционирането на нервната система.

Разбира се, подходът в лечението на тези нарушения трябва да бъде комплексен. Откажете се от вредните навици – пушене, нездравословен хранителен режим, прекомерна консумация на алкохол. Движете се повече, правете гимнастика, с която да раздвижвате ръцете и краката, не ги оставяйте в едно и също положение за дълго време. Карайте колело, ходете повече пеша, учете нови танци. Живейте в хармония. Грижете се за тялото си, защото то е храм на вашия дух.

X